Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Tunel a smrtelná past, soptí kritici kvůli skateparku za milion. Starosta se brání

Autor: Zuzana Štíchová - 
2. listopadu 2016
05:42

V pondělí se má oficiálně otevřít nový skatepark v Tanvaldu. Ten ale schytal vlnu kritiky poté, co se na sociálních sítích objevila jeho cena včetně nevhodných překážek, které by podle některých místních obyvatel mohly být nebezpečné. Starosta města Vladimír Vyhnálek (Volba pro město) se brání, že cena je v pořádku a kritika směřovala na ještě nedokončené hřiště.

„10 let jsem svůj život, zdraví, styl, peníze apod. obětovával skejtu. 10 let jsme se s partou nejlepších kámošů snažili o vznik skateparku v Tanvaldě. Ovšem neúspěšně. Pak přišli jiní a snažili se dál. Ale nevím, jestli tenhle TUNEL lze považovat za úspěch. Dámy a pánové, skatepark Tanvald za 1 000 000,-,“ odstartoval kritiku na Facebooku Michael Studnička a přiložil podrobný rozpočet projektu. „Nelze nazvat ničím jiným než komedií, zlodějinou, blitkou, trapárnou atd.,“ napsal také.

Za zpevnění plochy město zaplatilo podle smlouvy 563 tisíc korun, za oplocení 121 tisíc a za překážky do skateparku 282 tisíc korun. Sečteno a podtrženo skutečně téměř milion korun. Podle starosty Vladimíra Vyhnálka dostalo město dotaci od ministerstva vnitra na prevenci kriminality ve výši 300 tisíc korun a cena je v pořádku.

Podrobný rozpočet stavby skateparku v Tanvaldu Podrobný rozpočet stavby skateparku v Tanvaldu | Město Tanvald
„Veškeré překážky jsou absolutně nepoužitelné. Povrch je hrubý a nerovný. Mezi překližkami jsou několikacentimetrové mezery, což nahrává opravdu velkému úrazu,“ shrnul kritiku asfaltu i pořízených prvků Studnička a na sociální síti ho mnozí podpořili. „Jooo, tak to je masáž za milion... asi nejdražší překážky v Evropě,“ přidal se jeden z obyvatel nedalekého Jablonce.

Aby kritika byla fakt fér, tak byste měl ještě udávat ceny za práci, které tam samozřejmě nemáte... Ale jinak je to samozřejmě celkově mimo a nejsmutnější je ta ‚kvalita‘,“ mírnil částečně rozhořčení jiný z uživatelů.

Studnička totiž dodal „reálné“ ceny za jednotlivé položky, které dohledal na internetu. Tvrdí, že s oplocením se dostal na desetinovou cenu, s překážkami pak na pětinovou.

Starosta chtěl hřiště pro mladé

„Mrzí mě, co se rozpoutalo. Ke sportu mám hodně blízko,“ lituje reakcí lidí starosta Vyhnálek. Obavy o bezpečnost jsou ale podle něj liché. „Stavba se předává až dneska. Jak jsou na Facebooku vyfocené různé škvíry... Firma ve čtvrtek namontovala překážky, pátek až neděle na tom nepracovali. V té době vznikly ty fotky, ale to byl zkrátka polotovar,“ reagoval pro Blesk.cz na fotografie s tím, že hotovo bylo teprve v pondělí. „Celé to olištovali a je to tak, jak by to mělo být. Žádné mezery,“ dodal.

Problémy tanvaldského skateparku. Podle starosty nebyly překážky hotové, podle některých místních jsou předražené, a ještě špatně udělané. Problémy tanvaldského skateparku. Podle starosty nebyly překážky hotové, podle některých místních jsou předražené, a ještě špatně udělané. | Facebook / Frenee No

Firma podle něj musí být certifikovaná a celý projekt je kvůli dotaci pod dohledem ministerstva vnitra. „Ta firma musí být certifikovaná. Skateparky už dělala, vyhrála celková nejnižší cena z nabídky třech renomovaných firem,“ objasnil Vyhnálek kritéria, podle kterých město postupovalo. Trojici firem přímo oslovilo, vítězná firma si pak sjednala subdodavatele právě na skateboardové překážky.

Vyhnat „skejťáky“ ze sídliště

Původ myšlenky o skateparku leží na nedalekém sídlišti. Město totiž hledalo cestu, jak umožnit dětem, aby se dál skateboardům věnovaly, ale zároveň aby hlukem nerušily ostatní obyvatele sídliště. Ti si na ně totiž prý často stěžovali.

Řešili jsme, co s tím. Jedinou překážku, kterou měly, byla paleta, na kterou vyskakovaly, nebo kousek schodů. Já jsem si to mapoval, je to kolem 30 dětí ve věku kolem 12 let,“ řekl k tomu starosta s tím, že pro tuto věkovou skupinu pak stavbu parku zadávali. „Zadali jsme překážky pro věkovou skupinu 12 let a výše, a že to má být pro začátečníky a mírně pokročilé,“ vysvětlil. Takových dětí jsou prý zhruba tři desítky.

Plot za 15 tisíc? Nesmysl

Vyhnálek se také ohradil proti Studničkovým cenám. Minimálně v otázce oplocení se prý mýlí. „Plot za 15 tisíc, nebo jak to tam bylo napsané, to je absolutní nesmysl,“ řekl. Právě tuto částku uváděl Studnička jako „reálnou“.

Starosta si za cenou stojí i v ostatních položkách. „Komunikuji s panem Lankašem, předsedou České asociace skateboardingu,“ poznamenal s tím, že podle něj z osobní konverzace plyne, že odborník s cenou souhlasí. Výhrady má prý ale k povrchu, trendem je stavět skateparky spíše betonové. Podle Vyhnálka by ale takový povrch stál přes dva miliony.

Problémy tanvaldského skateparku. Podle starosty nebyly překážky hotové, podle některých místních jsou předražené, a ještě špatně udělané. Problémy tanvaldského skateparku. Podle starosty nebyly překážky hotové, podle některých místních jsou předražené, a ještě špatně udělané. | Facebook / Tomáš Špidlen

Právě Lankaš se ale na sociální síti vyjádřil mnohem ostřeji. „Tady je rozpis na překážky. A jak to tak vypadá, město podle smlouvy, město hráblo po firmě s nabídkou překážek podle norem. Známej? Kdo ví...,“ poznamenal s narážkou na rozpočet i on.

Předseda České asociace skateboardingu Jan Lankaš se také nad rozpočtem skateparku pozastavil... Předseda České asociace skateboardingu Jan Lankaš se také nad rozpočtem skateparku pozastavil... | Facebook

Vyhnálek se ale nevzdává, nakonec prý lidé jeho snahu ocení. „Teď je to v rovině hodně negativní, ale já jsem přesvědčen, že to svou klientelu najde. Už včera tam bylo deset dětí, které to zkoušely a byly spokojené. Přelezly plot, s tím nic nenaděláte,“ řekl.

„Nejsou to překážky pro zkušenější jezdce 18+. Teď vím, že se to dalo řešit i jinak. Ti kluci nejsou spokojeni, tak to rozpoutali na Facebooku. Kdybych to věděl, tak to nebudeme řešit bez toho, aniž bychom s nimi komunikovali,“ míní starosta a za jedinou chybu celého projektu tak označil komunikaci. Podle něj ale není jisté, že by to ke spokojenosti zkušenějších jezdců skutečně vedlo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi