Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Polka otevřeně o potratech: Studentky ví, kam jít. Chudé holky volí ramínko

Autor: Daniela Soukalová - 
6. října 2016
05:02

Dominika S. už tři roky žije v České republice. To, že v její vlasti prošla v prvním čtení novela zákona o potratech, byl pro ni naprostý šok. Podle ní se proti zpřísnění vyjádřila i spousta věřících. Domnívá se, že ženy, které budou mít finance, budou čím dál častěji volit cesty za potraty do zahraničí nebo zaplatí polskému gynekologovi. Ty chudé si ho pak budou snažit vyvolat samotné doma pomocí železného ramínka na oblečení. Riskují přitom nejen své zdraví, ale i život.

„Je to šokující hned ze dvou důvodů. Za prvé – kompromis, který byl vypracovaný v devadesátých letech, i když je jedním z nejpřísnějších přístupů k protipotratovým zákonům, tak aspoň nějak dával dohromady pohled velmi věřících a těch, kteří jsou liberální. A za druhé vůbec nechápu, jak se mohlo stát, že v polském parlamentu mohl projít tento návrh, když tam byl druhý, který se více podobal tomu českému,“ uvedla pro Blesk.cz. 

Podle ní prosazení návrhu, aby žena měla právo na potrat pouze v případě, že by byl její život v ohrožení, sice souvisí s vírou, ale při protestech se proti němu ohradily i katolické ženy. 

„Říká se, že v Polsku je 90 % věřících, to není úplně pravda. Řekla bych, že těch, co opravdu věří, je zhruba 40 %. Zbytek jde do kostela jednou ročně a je to pro ně spíše tradice. A z těch 40 % tak polovina se přiklání k tomu, aby tento zákon prošel. A jedná se podle všeho spíše o muže, protože když se ptali katoliček, zda chtějí, aby byla přijata tato přísná podoba zákona, tak většina z nich řekla, že ne, protože je to proti právu žen,“ popsala Dominika.

Polky budou hledat způsoby, jak si vyvolat potrat doma

Mladé Polky si v případě zákazu prý budou hledat cestu, jak si nějakým způsobem potrat přivodit. „Já sama to přirovnávám k situaci v Salvadoru, kde jsou potraty zcela zakázané. Bude to obrovská tragédie, protože při domácím potratu je obrovská šance úmrtí,“ upozorňuje Dominika.

Jedním ze znaků takzvaného Černého protestu se proto stalo i železné ramínko na šaty, které se právě pro vyvolání potratu používá. 

„Každá žena si může způsob domácího potratu najít na internetu nebo jí něco doporučí jiná žena. Jsou různé možnosti. To železné ramínko symbolizuje ostrý předmět, který si ženy dávají do vagíny, jindy zase se do dělohy snaží dostat strašně horkou vodu, aby tam ten zárodek odumřel, a jsou i další způsoby,“ popisuje Dominika.

Sama má několik kamarádek, které se rozhodly pro potrat. Jelikož je ale těhotenství neohrožovalo na životě, nebylo u plodu zjištěno žádné nenávratné poškození a nebyly ani znásilněny, volily cestu odjezdu do zahraničí, kde je potrat legální. 

„Všech šest žen z mého okolí, které potrat absolvovaly, bylo z velkých měst a měly dostatek financí, aby mohly odjet do Německa nebo České republiky, kde potrat podstoupily. Spousta žen využila ale i možnost odjet na moře s organizací Women on Waves, kde byla potratová klinika přímo na lodi,“ vzpomíná Dominika.

Ženy si mezi sebou předávají tipy

Jednou z možností je ale i obrátit se soukromě na některého polského gynekologa, který je ochotný provést potrat nelegálně. „Kdybych to měla s něčím srovnat, tak by to bylo asi s tím, jak čeští narkomani ví, kam si mají dojít pro drogu. I mladé studentky v mém okolí věděly, kam se mají obrátit, kdyby potřebovaly jít na potrat. Je to informace, která se sdílí například mezi kamarádkami, sestrami, rodinou. Je to ale velice drahé. Farmakologický potrat se v základu pohybuje v přepočtu kolem 10 tisíc korun,“ popisuje Dominika. 

Otázkou zatím zůstává, zda skutečně novela projde v nezměněné formě, nebo se o něco uvolní. „Spousta Poláků se také obává, že vláda tuto diskusi vyvolala záměrně. Že potichounku schválí něco ještě kontroverznějšího, o čem se dozvíme až s odstupem nějakého času. Já osobně si ale myslím, že protipotratový zákon se rozhodně zpřísní,“ uzavírá Dominika.

V Polsku proti zpřísnění protipotratového zákona protestovaly desetitisíce lidí:

marti33 ( 6. října 2016 17:59 )

Nj, nechcete živit vlastní, tak vám Subotka s Chvancem přivezou z Lybie cizí.

pajato73 ( 6. října 2016 14:52 )

dingous ( 6. října 2016 11:53 )

rasysto

1pravda1 ( 6. října 2016 11:00 )

Jsou ženy, které otěhotní i přes antikoncepci, mnoho žen nechce třeba už třetí dítě atd. Je lepší potrat, než nechtěné dítě, které trpí tím, že ho matka nechtěla a v těhotenství třeba pije a dělá vše, aby potratila, atd. nebo ho po porodu zabije, těhotenství není žádná legrace a nechtěné těhotenství ohrožuje i dítě. Matka, která opravdu dítě nechce, tak prostě půjde na potrat legální nebo nelegální. KDO JI DONUTÍ, DONOSIT DÍTĚ, PORODIT HO, STARAT SE NĚHO? NIKDO ANI ZÁKON. (nelegální potrat končí smrtí matky nebo poškozením jejího zdraví, a to bude platit kdo, tu léčbu?) Pokud ale dítě nechceš, tak se rozhodni hned, do 8. týdne těhotenství.

zednik ( 6. října 2016 10:54 )

Církev zavedla termín "vražda" , aby to znělo. Interupce není vražda. Vražda je něco zcela jiného.

Zobrazit celou diskusi