Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zmapovali jsme homosexualitu v českých zoo. Praha i Ostrava ji hlásí u plameňáků

Autor: Tomáš Polák - 
4. října 2016
21:10

Roy a Silo, Stan a Olie nebo Missy a Penelope. To jsou všechno světově známí homosexuální tučňáci. První jmenovaní se dokonce dobrovolně ujali cizího vejce a sami vychovali mládě. Podle některých vědců nic neobvyklého, podle českých zoologů jde o výjimečný nedostatek jedinců opačného pohlaví. České zoo homosexuální zvířata spíše neevidují, najdou se ale výjimky například v Praze nebo Ostravě.

„Dle informací vedoucího zoologického úseku Pavla Mouchy se ve dvorské zoo homosexuální chování u zvířat nevyskytuje, nemá s tímto jevem žádné zkušenosti,“ řekla Blesk.cz mluvčí královéhradecké zoo Andrea Jiroušová. Ona, stejně jako čtyři další oslovené zoologické zahrady, ve své historii homosexuální jedince nepamatuje.

Jinak je na tom pražská zoo. „K homosexualitě dochází, když je počet jedinců obou pohlaví ve skupině nevyrovnaný, častěji pak u samců. V Zoo Praha jsme ji zaregistrovali u plameňáků, tučňáků a supů hnědých, ale nedá se říci, že bychom ji „podporovali“, prostě o ni jen víme,“ uvedla Hanka Matoušů z tiskového oddělení.

Plameňáci v plamenu lásky

Právě ptáci jsou jediná zvířata, u kterých byla homosexualita v pražské zoo sledována. Údajně proto, že jsou jedinou skupinou zvířat chovanou sociálně – tedy nikoliv v párech či harémově. Podobnou zkušenost má i ostravská zoologická zahrada. Tam dokonce dvě samičky „adoptovaly“ vlastního potomka.

Mezi plameňáky v ostravské zoo se rozhořel plamen lásky. Mezi plameňáky v ostravské zoo se rozhořel plamen lásky. | ZOO Ostrava - Pavel Vlček

„U nás to byly dvě samičky plameňáka kubánského, které také společně vychovaly podložené mládě. Obě spolu předtím harmonizovaly a chystaly hnízdo. Jedna z nich pak snesla, pochopitelně neoplozené vejce, které inkubovaly (zahřívaly před vylíhnutím – pozn. red.),“ uvedla mluvčí zoo Šárka Nováková. Jelikož ale vejce nebylo oplozené, rozhodli se chovatelé podložit samičkám opuštěné vejce jiného páru.

„Vše pak pokračovalo bez problémů – samičky pokračovaly v inkubaci, mládě se vylíhlo, samičky o ně pečovaly a krmily je,“ popsala mluvčí. „V následujících letech se situace již neopakovala, obě samičky se později přepárovaly, každá s jiným samcem. Příčina, proč k tomu došlo, může být taková, že před lety nebylo hejno plameňáků tak početné. Dnes, kdy čítá více než 60 jedinců, se podobné případy již neopakují,“ vysvětlila Nováková.

„Neoddělovali bychom je“

Samičky plameňáka hnízdí společně na hnízdišti, i z toho důvodu by chovatelé v žádném případě do vztahu homosexuálních „plameňaček“ nezasahovali. „Samičky bychom od sebe neoddělovali. Udělali bychom určitě velkou škodu v celém hejnu a mohli bychom narušit hnízdění i ostatních párů. Plameňáci jsou velmi plaší ptáci, proto je v době hnízdění necháváme v maximálním klidu,“ dodala Nováková.

Podle světových vědců není homosexualita mezi zvířaty nic neobvyklého. Například studie Kalifornské univerzity z roku 2009 ukázala, že interakce živočichů stejného pohlaví existuje nejenom mezi ptáky, ale i u řady savců, plazů, obojživelníků, ryb i bezobratlých.

Například u delfínů tvoří zhruba polovina všech sexuálních kontaktů samce s jinými samci. Podle vědců jde o upevňování sociálních vazeb. Havajské výzkumy zase prokázaly, že zhruba třetina párů albatrose laysanského tvoří dvě samice. Ty uzavírají celoživotní partnerství a podobně jako čeští plameňáci vychovávají potomky.



jarypadlo ( 5. října 2016 08:32 )

Velmi důležité výzkumy,opravdu,tohle nevědět,byl bych zaostalý asi 100 let za opicema.

Zobrazit celou diskusi