Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Milujete kávu, ale bojíte se o zdraví? Víme, co dělá s vaším tělem

  • Autor: ula - 
    1. 10. 2016
    07:28

    Víte, že dnes je Mezinárodní den kávy? Nápoj, jehož počátky sahají ke konci 14. století, je oblíbený napříč generacemi, a za tu dobu o něm vznikla celá řada studií, ta první pochází z roku 1820. Studie se vždy snažily zjistit, jaký vliv má káva na náš organismus. Přinášíme odpovědi na nejčastější dotazy ohledně kávy.

  • 1.Veselé kozy

    Jednou z prvních zmínek o kávě je legenda o habešském pastevci koz, který si všiml, že jeho zvířata jsou mnohem čipernější, když si dají z neznámého keře červené bobule. Nakonec je vyzkoušel sám a měl skutečně energie na rozdávání. První doložené počátky kávy se datují ke konci 14. století v Jemenu. Do Evropy se káva dostala v 17. století. Na území Čech se káva dostala díky porážce Turků u Vídně, kteří tu nechali pár pytlů s kávovými zrny.


    Českou specialitou je pak pití „turka“, což je kafe s lógrem. S kávou z Turecka nemají mletá zrnka ve vroucí vodě samozřejmě nic společného.

    Už jste si dnes dali šálek kávy? Víme, zda jste poškodili své zdraví. Už jste si dnes dali šálek kávy? Víme, zda jste poškodili své zdraví. | Daniel Černovský

     

  • 2.Škodí káva zdraví?

    Mýtů okolo škodlivosti kávy je poměrně dost. Škodlivá je zejména v případě, že jí pijete příliš často, ale to je velice individuální. Je pravda, že příliš mnoho kávy zvyšuje srdeční tlak, zatěžuje srdečně-cévní systém a ledviny. Zda káva škodí zdraví nebo mu jen prospívá – na to neexistuje jednoznačná odpověď.

    Je káva škodlivá? Je káva škodlivá? | Daniel Černovský

     

  • 3.Pozor na turka

    Přiměřená konzumace kávy představuje prevenci proti celé řadě nemocí, např.
    Parkinsonově chorobě nebo cukrovce 2. typu. Díky obsahu antioxidantů má káva podobně příznivé účinky jako zelený čaj nebo červené víno. Z hlediska zdravotního je však nejméně vhodným nápojem „turek“. Při konzumaci totiž vždy vypijeme i část sedliny, která dráždí sliznice trávicího traktu a obsahuje i látky, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Proto lidé trpící kardiovaskulárními nemocemi by měli pít pouze kávu překapávanou nebo rozpustnou.

    Pozor na turka Pozor na turka | Martin Přibyl

     

  • 4.Káva nalačno?


    Kofein povzbuzuje produkci žaludečních šťáv a tím připravuje trávicí systém
    na trávení potravy. Je tedy lepší, aby byla káva následována konzumací jídla.
    Přesto by u zdravého člověka neměla vyvolat zdravotní obtíže. U pacientů se
    zánětem žaludku nebo vředovou chorobou žaludku je vhodné si kávu odpustit.

     

    Káva nalačno? Káva nalačno? | Daniel Černovský

  • 5.Způsobuje dehydrataci?


    Káva organismus nedehydruje, je naopak významným příspěvkem k celkovému dennímu příjmu tekutin. Doporučené denní množství kofeinu představuje 4 až 6 šálků, tj. asi půl litru kávy. Tato dávka ve skutečnosti nepůsobí silně močopudně. Po počáteční konzumaci kávy se sice zvyšuje potřeba močení, ale ta při další konzumaci už nestoupá. Jinak je tomu v případě přehnaného pití kávy, které se projevuje vylučováním zdraví prospěšných látek z těla (vápník aj. minerální látky) a také celkovým odvodněním.

     

    Způsobuje dehydrataci? Způsobuje dehydrataci? | profimedia.cz

  • 6.Káva s mlékem je k ničemu?


    Mléko tlumí účinek kofeinu pouze na sliznici žaludku, proto je káva s mlékem doporučována u onemocnění žaludku. Mléko a ještě více smetana však zpomaluje vyprazdňování žaludku a s ním i rychlost vstřebávání kofeinu. Nástup účinku kofeinu je proto pomalejší, doba působení delší a konzument může mít pocit, že káva s mlékem je svými účinky slabší než samotná černá káva. Nejrychlejší nástup účinku má káva konzumovaná nalačno.

     

    Káva s mlékem je k ničemu? Káva s mlékem je k ničemu? | profimedia.cz

     

     

  • 7.Espresso je silnější a účinnější…


    Účinky kofeinu jsou závislé především na dávce kávy a v ní obsaženém množství kofeinu, ale také na rychlosti, jakou kávu vypijeme. Pocit při pití kávy ovlivňuje i množství použité vody. Stejné množství mleté kávy bude chutnat v espressu s malým množstvím vody jako silná káva. Navíc ho vypijeme podstatně rychleji než velký objem překapávané kávy. Proto espresso, zejména vypité rychle a nalačno, bude mít větší účinky než překapávaná káva vypitá postupně, s mlékem, a navíc spolu s jídlem. Přitom množství použité kávy, a tedy i kofeinu, může být stejné.

    Espresso je silnější a účinnější… Espresso je silnější a účinnější… | profimedia.cz


     

  • 8.Mohou kávu pít těhotné a kojící ženy?


    „Většina žen se nemusí své oblíbené kávy vzdát ani v tomto období. Studie prokázaly, že malé množství kávy v těhotenství (do 150 mg kofeinu, tedy 2 až 3 šálky denně) nemá negativní vliv na vývoj plodu ani na vznik komplikací. Při kojení je povolená dávka kofeinu 200 mg denně,“ tvrdí Pavel Kohout z Fóra zdravé výživy.

    Mohou kávu pít těhotné a kojící ženy? Mohou kávu pít těhotné a kojící ženy? | profimedia.cz
     

     

     

  • 9.Žlutý chrup z kávy?


    I když se traduje, že pití kávy negativně působí na zabarvení a kvalitu zubní skloviny a souvisí s tvorbou zubního plaku, odborné studie to vyvracejí. Italští vědci z anconské univerzity zato narazili na látku, která zabraňuje šíření bakterií napadajících zuby a způsobujících jejich kazivost.

     

    Žlutý chrup z kávy? Žlutý chrup z kávy? | shuterstock.com

     

     

  • 10.Zvyšuje káva krevní tlak?


    Běžné dávky kávy rizikové nejsou, kávu si mohou dovolit i lidé s kardiovaskulárními nemocemi. U toho, kdo kávu nepije pravidelně, může dojít k mírnému zvýšení krevního tlaku, ale na kofein rychle vznikne tolerance a tlak se vrátí na původní hodnotu.

     

    Zvyšuje káva krevní tlak? Zvyšuje káva krevní tlak? | Daniel Černovský

     

     

  • 11.Povzbuzení při studiu?


    Předávkování (jednorázová dávka kofeinu kolem 0,5 až 1 g) se projeví neklidem, zrychlenou srdeční akcí, nespavostí, častým močením. Člověk je velmi vzrušivý, ale případné přijaté informace není schopen uložit. Přehnaná konzumace kávy proto rozhodně není vhodná pro studenty.

    Povzbuzení při studiu? Povzbuzení při studiu? | Shutterstock.com

     

  • 12.Káva vás zbaví stresu


    Podle studie z roku 2005 káva poskytuje mnoho antioxidantů. Zatímco ovoce a zelenina jich má také hodně, lidské tělo absorbuje většinu spíše z kávy.

     

    Výzkumníci z národní univerzity v Soulu zkoumali mozky potkanů, kteří byli unavení, a tím pádem ve stresu. Ti, kteří byli vystaveni aroma kávy, se probrali a stres u nich začal opadávat.

    Káva vás zbaví stresu. Káva vás zbaví stresu. | archiv Blesku

agfor ( 1. října 2016 12:08 )

Kdybych po pití kávy vypadal tak, jako slečna na fotce, tak budu pít hektolitry. Asi 4 hrnky denně je málo.

vseznaleksenior ( 1. října 2016 11:26 )

Veskere studie vedeckych pracovniku dokazuji, ze kava ma diureticke ucinky. Lide pijici kavu se dozivaji vyssiho veku

vseznaleksenior ( 1. října 2016 11:23 )

Neni uplne jasne, ke kteremu clanku se diskutuje. Ono byvyla kava turej, nescafe, kapana, mocca atd... Naviv v poslednich desetiletich je rotpustna kava, ktera je mnohem silnejsi

Zobrazit celou diskusi