Vědci našli v kávovaru 67 bakterií, které způsobují vážná onemocnění
Také se ráno neobejdete bez šálku kávy z vašeho domácího kávovaru? Za nic na světě byste ho nevyměnili? Pak dávejte pozor, je totiž semeništěm až 67 druhů bakterií, které mohou způsobit závažná onemocnění včetně zánětu močových cest.
Pokud dokonale pucujete svou domácnost a myslíte si, že je čisto skvoucí, dejte si ruku na srdce a zamyslete se – jak často čistíte svůj kávovar? Právě v něm je podle posledních průzkumů vědců z University of Valencia bakterií více než na záchodovém prkénku.
„Lidé maximálně vyčistí filtr, ale vnitřek kávovaru, kde proudí voda a do kterého se dostávají zbytky kávy, nechávají být,“ vysvětluje biolog Manuel Porcar. A právě vnitřek kávovaru se tak stává jejich živnou půdou.
Nejvíce jsou rozšířené dvě skupiny bakterií z rodu Entrokok a Pseudomonas, které se sice přirozeně vyskytují i v lidském střevě, ale při jejich přemnožení mohou oslabeným jedincům způsobit řadu obtíží jako například zánět močových cest, středního ucha či hnisání popálenin.
„Je proto důležité, abychom náš kávovar čistili opravdu kompletně a pokud možno minimálně jednou za čtvrt roku,“ doporučuje biolog.
Jak správně čistit kávovar
* Vařící komoru kávovaru naplňte vodou a octem, použijte papírový filtr a nechte převařit.
* Poté jej vypněte a nechte na 30 minut odstát.
* Do stroje dejte nový papírový filtr, a převařte v něm čistou vodu, opakujte 2x.
*Do nádoby s teplou vodou smíchejte mýdlovou vodu a rýži. S pomocí houbičky vnitřek přístroje umyjte.
* Přístroj denně otírejte houbičkou a oplachujte sítko.
Tak už nám přestal fungovat třídní nepřítel, terorismus je vyčpělej, válka asi zatím nebude, tak přicházejí na řadu bakterie. Divím se, že člověk ještě nevymřel.