Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vědci našli v kávovaru 67 bakterií, které způsobují vážná onemocnění

Vědci našli v kávovaru děsivých 67 bakterií.
Vědci našli v kávovaru děsivých 67 bakterií.  (Autor: profimedia.cz/archiv)
Autor: shp, vpa - 
5. ledna 2016
20:30

Také se ráno neobejdete bez šálku kávy z vašeho domácího kávovaru? Za nic na světě byste ho nevyměnili? Pak dávejte pozor, je totiž semeništěm až 67 druhů bakterií, které mohou způsobit závažná onemocnění včetně zánětu močových cest.

Pokud dokonale pucujete svou domácnost a myslíte si, že je čisto skvoucí, dejte si ruku na srdce a zamyslete se – jak často čistíte svůj kávovar? Právě v něm je podle posledních průzkumů vědců z University of Valencia bakterií více než na záchodovém prkénku.

Lidé maximálně vyčistí filtr, ale vnitřek kávovaru, kde proudí voda a do kterého se dostávají zbytky kávy, nechávají být,“ vysvětluje biolog Manuel Porcar. A právě vnitřek kávovaru se tak stává jejich živnou půdou.

Nejvíce jsou rozšířené dvě skupiny bakterií z rodu Entrokok a Pseudomonas, které se sice přirozeně vyskytují i v lidském střevě, ale při jejich přemnožení mohou oslabeným jedincům způsobit řadu obtíží jako například zánět močových cest, středního ucha či hnisání popálenin.

Je proto důležité, abychom náš kávovar čistili opravdu kompletně a pokud možno minimálně jednou za čtvrt roku,“ doporučuje biolog.

Jak správně čistit kávovar

* Vařící komoru kávovaru naplňte vodou a octem, použijte papírový filtr a nechte převařit.

* Poté jej vypněte a nechte na 30 minut odstát.

* Do stroje dejte nový papírový filtr, a převařte v něm čistou vodu, opakujte 2x.

*Do nádoby s teplou vodou smíchejte mýdlovou vodu a rýži. S pomocí houbičky vnitřek přístroje umyjte.

* Přístroj denně otírejte houbičkou a oplachujte sítko.

funebrak ( 6. ledna 2016 11:51 )

Tak už nám přestal fungovat třídní nepřítel, terorismus je vyčpělej, válka asi zatím nebude, tak přicházejí na řadu bakterie. Divím se, že člověk ještě nevymřel.

moiaza ( 6. ledna 2016 10:58 )

Nekouřím, alkohol piji vzácně, kávu nepiji, rekreačně sportuji, stravuji se poměrně zdravě a stejně zemřít musím. Nejsem Lenin, abych žil věčně. Proto klidně si dejte na co máte chuť. Možná zemřete o něco málo dříve, ale tak i tak se smrti nevyhnete.

sores ( 6. ledna 2016 10:31 )

Je to děsný, co chvíli člověk čte a slyší v televizi co se odhalilo za svinstva v pití a jídle při namátkové kontrole. Člověk aby měl ve všem vlastní zdroje a bál se všeho co si nevypěstuje a nevyrobí.

prycsnima ( 6. ledna 2016 01:07 )

Zeny,vykaslete se na kavovar ,jeste horsi je to co se stalo v nemecku 31.12.obohatitele napadaly zeny a divky,dokonce i policistku!houfne je obklicili,strkali jim ruce vsude ,okradli a doslo i k znasilneni.Toto se stalo nejmene ve 3 mestech.(dalsi radeni v nemecku se umyslne zatajuje ,ale Nemci uz vi svoje.) Zeny,bojujte za sve pravo byti samostatne ,volne ,a nechtejte se stat pouze otrkynemy.At muzete pristiho Silvestra slavit kde chcete a jak chcete. A nemecti politici jsou v soku.,,tohle preci necekali!'' Jo,import odpadu vzdy smrdi!

petrusaa ( 5. ledna 2016 20:58 )

Řekl bych,že to samé je u výdejních stojanů s chlazenou vodou a teplou ,automatech na kávu,kakao a podobně.Dříve se hned poznalo, když hospodský nečistil pivní trubky.Někdy i dost brutálně v podobě sr..čky To by jste se divili co za humus vyjede na kuličce z houby prohnané pod tlakem potrubím.

Zobrazit celou diskusi