Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Antikoncepce jako příčina neplodnosti? Lékaři varují před jinými riziky

Autor: ula - 
16. září 2016
05:55

Antikoncepce, nebo spíš antikoncepční metody, které brání otěhotnění, už jsou jako léky na našem trhu již více než půl století. V průběhu let došlo k jejich vývoji a také se vyrojila řada spekulací, zda užívání antikoncepce nestojí za problémy s otěhotněním. Lékaři se shodují, že za neplodnost antikoncepce nemůže, ale má také řadu nevýhod.

Žena se může před nechtěným otěhotněním chránit celou řadou typů antikoncepce, od nehormonální antikoncepce (např. nitroděložní tělísko), po hormonální (tableky, náplasti, apod.).

„Neexistuje 'ideální' antikoncepce a každé ženě vyhovuje jiný typ a forma,“ říká gynekolog Štěpán Budka, vedoucí lékař Pronatal Kolín a dodává: „Při nasazení antikoncepce je vždy potřeba přistupovat k dívkám a ženám individuálně.“

Může antikoncepce za neplodnost?

Antikoncepce nemá žádný negativní vliv na plodnost, alespoň dle většiny odborníků tím není plodnost ženy nijak ovlivněna. „Stejně tak délka užívání ani typ použité antikoncepce na plodnost vliv nemají,“ uvádí Budka.

Kromě toho, že vás téměř stoprocentně ochrání před otěhotněním, má antikoncepce i mnoho neantikoncepčních přínosů.

„V určitých případech se předepisuje při léčbě endometriózy. Rovněž příznaky premenstruačního syndromu lze užíváním některých typů hormonální antikoncepce výrazně zkrátit a zmírnit. Je též obecně známo, že hormonální antikoncepce působí preventivně proti závažným chorobám, jako je například karcinom vaječníků a děložní sliznice. Velmi pozitivní vliv má na mírné a středně těžké akné,“ vyjmenovává přínosy Blanka Vavřinková z První české lékařské společnosti.

Zároveň může antikoncepce léčit poruchy menstruačního cyklu. To ale může být zároveň rizikem.

Maskování problémů antikoncepcí

„Často je hormonální antikoncepce nasazena za účelem antikoncepce, ale současně i jako 'léčba' na poruchy menstruačního cyklu, které mají svoji příčinu. Na to se časem zapomene, žena roky užívá antikoncepci, avšak po jejím vysazení se původní porucha projeví opět v plném rozsahu – za to nelze vinit antikoncepci, která původní problémy pouze 'zamaskovala',“ upozorňuje Tonko Mardešić, ředitel pro léčebnou péči a reprodukční medicínu Pronatal.

„Žena, co užívá antikoncepci, nemá téměř žádnou představu o svém
'přirozeném' cyklu, tzn., že díky antikoncepci menstruuje pravidelně, bez subjektivních obtíží, a to v důsledku může zakrývat příznaky počínajících obtíží nebo poruch plodnosti. Pokud stanovujeme tzv. ovariální rezervu (resp. plodnost) pacientky užívající hormonální antikoncepci, je potřeba vždy počítat s tím, že výsledky jsou cca o 20 % horší, než je realita,“ dodává Budka.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi