Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

BIS varuje: Ruští špioni schválně matou Čechy, čínští ovlivňují politiky

Autor: všm/čtk - 
1. září 2016
12:15

V Česku loni nejvýznamněji působily zpravodajské služby Ruska a Číny. Čínské zájmy se soustředily na rozšiřování vlivu v české politice a ekonomice. Rusko loni vedlo hlavně informační válku související s ukrajinskou a syrskou krizí, zpravodajci také vyvíjeli úsilí dostat se k dotacím prostřednictvím nastrčených osob. Uvedla to Bezpečnostní informační služba (BIS), která ve čtvrtek zveřejnila výroční zprávu o činnosti za rok 2015.

Ze zahraničních rozvědek v tuzemsku loni dominovali podobně jako v minulých letech ruští zpravodajci. Podle BIS se snažili oslabit informační potenciál země utajenou infiltrací do českých médií a internetu nebo masivní produkcí propagandy a dezinformací. Snažili se také narušovat vnitřní soudržnost a akceschopnost organizací NATO či EU šířením nepravdivých informací, které například vytvářely virtuální hrozbu války.

Pokoušeli se rovněž vydávat řadu nesourodých a nedůvěryhodných zpráv, které u čtenářů vyvolají dojem, že „všichni lžou“.

„Značná část ruských zpravodajských důstojníků působila pod diplomatickým krytím ruské diplomatické mise, která zůstávala početně stále velmi disproporční vůči ostatním diplomatickým zastoupením, včetně velmocí jako USA nebo ČLR. Ruští (a někteří další) zpravodajci se – na rozdíl od zpravodajských důstojníků spojeneckých států – BIS nepředstavovali a nedeklarovali svoji příslušnost ke zpravodajské službě,“ stojí ve zprávě.

Energetika a věda pod dohledem

Navzdory trvající krizi na Ukrajině a napjatým vztahům mezi Ruskem na straně jedné a NATO a EU na straně druhé Rusko pokračovalo dle BIS ve vlivových aktivitách zaměřených na udržení a posílení ruských pozic a perspektiv v české energetice. V roce 2015 také pokračovaly ruské aktivity na poli ekonomické a vědecko-technické rozvědky v ČR.

Stejně jako v předcházejících letech i v tomto roce pokračuje Bezpečnostní informační služba ve svém vztahu k veřejnosti s tradicí vstřícných gest. Jinými slovy: uvolňujeme veřejnou výroční zprávu, obecně shrnující naši práci, naše poznatky a výsledky,“ okomentoval Michal Koudelka, ředitel BIS, zprávu za rok 2015.

Dále dodal, že je jim často vyčítáno, že je zpráva příliš obecná a neadresná. „Základní premisou je v případě BIS podmínka, kterou nelze odstranit ani obejít. Pokud má zpravodajská služba plnit své úkoly a poslání, musí pracovat - vždy za přísného dodržování zákona - v utajeném režimu,“ upřesnil Koudelka důvody. 

adhelaida ( 1. září 2016 22:41 )

Blablabla, blablabla. To je asi tak všechno co k tomu článku napsat. Jo a moc hezká úvodní fotka s chemtrails nad Prahou.

suov ( 1. září 2016 19:20 )

ignotus- ještě kloktáš Obamův průjem? No, stejně ti smrdí z huby,,,,

suov ( 1. září 2016 19:17 )

tgbg- na hrad--M Í R O V,,,

suov ( 1. září 2016 19:15 )

rego- dávej bacha ty hov ado ať tam nevisíš ty,,

suov ( 1. září 2016 19:12 )

A co pan Schapiro, toho už měl prezident dávno vyhostit jako nežádoucí osobu, dokonce by rád řídil co má prezident dělat,,,,

Zobrazit celou diskusi