Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bude mít Věra Čáslavská státní pohřeb? Záleží na rodině, zní z Hradu

Autor: bru/ČTK - 
31. srpna 2016
15:25

Otázka případného státního pohřbu Věry Čáslavské je podle Hradu především na vládě a rodině legendární sportovkyně. Řekl to hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Ten Čáslavskou na Twitteru označil za svobodnou, svou, slavnou a silnou.

K úmrtí sportovní gymnastky se vyslovila řada osobností z politiky i dalších oblastí veřejného prostoru. Politici se opatrně přiklání k názoru, že by Čáslavská měla být pohřbena s co největšími poctami, a nevylučují ani státní pohřeb. Podle Ovčáčka to je především na rozhodnutí vlády a rodiny.

Prezident Miloš Zeman se přímo k úmrtí slavné sportovkyně zatím nevyjádřil. Předstihl ho jeho slovenský kolega Andrej Kiska. Na Twitteru uvedl, že Čáslavská ukázala světu, že v okupovaném Československu jsou lidé, kteří se nebojí. „Věra Čáslavská reprezentovala nejen naše Československo, ale byla symbolem odvahy, kterou jsme prostřednictvím ní vysílali do světa. Ona ukázala světu, že v naší okupované zemi jsou lidé, kteří se nebojí,“ uvedl Kiska.

Čáslavská po srpnu 1968 byla kvůli svým postojům k invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa a podpisu dokumentu Dva tisíce slov vyloučena z řad tělovýchovné organizace. Politicky se angažovala i po revoluci v roce 1989. Na Pražském hradě působila jako poradkyně tehdejšího prezidenta Václava Havla. V poslední době se například vyslovila pro přijímání uprchlíků nebo podepsala petici, která na začátku roku 2014, tedy v době změn na Ukrajině, vyzývala Zemana, aby nejednal s ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem.

Se Zemanem se střetla i v jiných případech. V lednu 2014 oznámila, že se kvůli němu nezúčastní oznámení české nominace na olympijské hry v Soči, které se konalo na Pražském hradě. Vystupovala proti němu aktivně i v prezidentské volební kampani, v níž podporovala jeho konkurenta ve druhém kole Karla Schwarzenberga. Podpořila také ve volební kampani v roce 2013 Andreje Babiše a jeho hnutí ANO.

hejhej ( 1. září 2016 13:48 )

petrmetr: To, že měl Havel, jako prezident státní pohřeb je v pořádku. Zmiňuji se jen o šaškárně, kterou zorganizovala Veškrnová pro své zviditelnění.

hejhej ( 31. srpna 2016 17:12 )

ejvm1712: Proč by pohřeb Čáslavské měla být šaškárna ? Vždyď by ho nevypravovala Veškrnová. Ta se postarala, že Havel měl při pohřbu šaškárnu, Veškrnka - slepice se chtěla zviditelnit.

ejvm1712 ( 31. srpna 2016 16:36 )

To zas bude šaškárna. Mudou ji vozit v kleci po Praze,vystavovat v rakvi a její ostatky budou ve třech urnách jako to měl Havel.

sendrasak ( 31. srpna 2016 16:23 )

Náš stát proslavila, na rozdíl od Zemana. Zaslouží si státní pohřeb.

ad-ga ( 31. srpna 2016 15:44 )

Proč by měla mít státní pohřeb, copak je prezident? Už jen souhlas s přijímáním uprchlíků se mi příčí. A že vychovala vraha svého exmanžela ?

Zobrazit celou diskusi