Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Velvyslankyně a legenda, která nevzdala žádný boj: Národ vzpomíná na Čáslavskou

/
  • Věra Čáslavská zemřela ve věku 74 let.
    31. srpna 2016 ● 11:40

    Ve věku 74 let zemřela gymnastka a sedminásobná olympijská vítězka Věra Čáslavská. Smutné reakce a kondolence zaplavily sociální sítě, známé osobnosti vzpomínají na setkání s legendou, která nevynikala pouze na sportovním poli, ale i v obraně lidských hodnot a demokracie.

  • 1.

    Pavel Kosatík, historik a životopisec Čáslavské

    Jako první se zprávou o úmrtí Čáslavské  přišel spisovatel a její životopisec Pavel Kosatík.

  • 2.

    Olga Sommerová, režisérka

    „Jako člověk i sportovec udělala velkou čest a slávu své vlasti - takových je málo,“ řekla režisérka Olga Sommerová, autorka oceňovaného dokumentu Věra 68.„Angažovala se i jako vlastenka, byla moc hodná a po listopadu 1989 spoustě lidem pomohla, zajímala se o jejich problémy a na sebe příliš nemyslela,“ komentovala úmrtí nejslavnější české gymnastky a své přítelkyně zarmoucená Sommerová. Život Čáslavské podle ní připomínal horskou dráhu.

    Olga Sommerová
    Autor: archiv Blesku

  • 3.

    Bohuslav Sobotka (ČSSD), premiér

  • 4.

    Martina Sáblíková, sportovkyně

     

  • 5.

    Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

  • 6.

    Kateřina Valachová (ČSSD), ministryně školství

  • 7.

    Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta

    „Svobodná. Svá. Slavná. Silná. Věra Čáslavská.“ Takto komentoval smutnou událost mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Tento vzkaz prý dlouze promýšlel a každé slovo v něm má svůj význam. Na dotaz, zda bude veřejně kondolovat také prezident Miloš Zeman, pak neopověděl. Podle zdroje Aha! však bude během středy hlava státu kondolovat neveřejně, zřejmě přímo pozůstalým.

    Jiří Ovčáček
    Autor: Robert Klejch, Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan, archiv Jiřího Ovčáčka

  • 8.

    Martin Stropnický (ANO), minisitr obrany

  • 9.

    Lubomír Zaorálek (CSSD), ministr zahraničí

    Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) připomněl, že Čáslavská ještě před několika dny přijala pozvání do Černínského paláce na setkání s českými velvyslanci. „Vlastně byla sama naší velvyslankyní. Slavná jako málokdo druhý a přitom statečná a skromná bojovnice,“ uvedl ministr.

    Lubomír Zaorálek
    Autor: ČTK

  • 10.

    Andrej Babiš (ANO), vicepremiér a ministr financí

  • 11.

    Ondřej Synek, skifař

    Na paní Čáslavskou budu vzpomínat vždy jen v dobrém. Vždy mě podporovala, fandila mi a navíc to byla největší legenda českého sportu. A nejen sportu. Byla to i bojovnice za takové to lidství. Byla hrozně čilá, aktivní,“ uvedl Synek. 


    Osobně se s ní sešel před odletem do Ria, kdy spolu dělali rozhovor. Stejně jako před olympiádou v Londýně. "A byla úžasná. Měl jsme tenkrát jít na rehabilitaci a tak jsme se rozpovídali, že jsem zjistil, že mám hodinu a půl po terapii. Musel jsem se pak omlouvat, že nedorazím, ale všichni to chápali, protože tohle mělo přednost," uvedl trojnásobný olympijský medailista, který v Riu získal bronz. "Po olympiádě jsem jí psal, pak i zkoušel volat, ale bohužel jsem se jí nedovolal," litoval Synek.


    „Nechci říct, že jsme měli vzácný vztah, ale jsem jeden z mála vrcholových sportovců, co má děti, a bylo to pro ni hodně lidské," dodal Synek.

    Ondřej Synek
    Autor: ČTK

  • 12.

    Vavřinec Hradilek, kajakář

    Přínos Čáslavské pro Českou republiky ocenil i kajakář Vavřinec Hradilek. "Neskutečná osobnost, sportovkyně s takovým mimosportovním přesahem, že by se málokomu mohlo nechat zdát a snad i snít. Jsem nadšen, že jsme spolu mohli čas od času prohodit pár slov. Vždy inspirativní. Odpočívej v pokoji Věro," napsal Hradilek a projevil přání, aby si Čáslavskou olympionici připomněli stejně jako před Riem Emila Zátopka při další kolekci oblečení. 

    Vavřinec Hradílek
    Autor: Herminapress.cz

  • 13.

    Andrej Kiska

    „Gymnastka Čáslavská byla symbolem odvahy, ukázala světu, že v okupovaném Československu jsou lidé, kteří se nebojí,“ uvedl slovenský prezident Andrej Kiska.

    Slovenský prezident Andrej Kiska
    Autor: Blesk - Zbyněk Schnapka

  • 14.

    Japanolog Martin Vačkář bude na Věru Čáslavskou vzpomínat, jako kdyby byla byla stále mezi námi. Už proto, že do poslední chvíle byla plná života. Znali se mnoho let.

    Video
    Video se připravuje ...

    Čáslavská 2 TV Regina

    „Byla plná energie, měla silnou vůli a nedala na sobě nic znát. Měla velké srdce, věřím, že její energie se neztratí," dodal Vačkář. Když před pouhým měsícem tlumočil její rozhovor s japonskou sportovní novinářkou, odpověděla prý na její dotaz, zda přijede v roce 2020 na olympiádu do Tokia, kladně. "Zasmála se a řekla, že tam bude mávat z obláčku," dodal. I to podle něj dokládá její pohotovost a vtip.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 21

ad-ga: Má se asi jako prase v žitě. Matinka to stačila zařídit.

(31. 08. 2016 15:47)

skane: Cestna pani!

(31. 08. 2016 12:39)

krat5: Vynikající sportovkyně, upřímnou soustrast rodině a čest její památce.

(31. 08. 2016 12:31)

luder: Když národ na ni tak hezky vzpomíná, tak proč bezdůvodně zablokovali diskusi na novinkách?

(31. 08. 2016 11:41)

speaker: R.I.P.

(31. 08. 2016 11:16)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy