Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Česko se připravuje na válku: Bude cvičit mobilizaci občanů

Autor: Mii - 
29. srpna 2016
12:31

Přesto, že vládne období míru, česká armáda se rozhodla neponechat nic náhodě a začala se intenzivně připravovat na možnost válečného konfliktu. Od října bude trénovat povolání občanů do zbraně, tedy mobilizaci. Informuje o tom pondělní deník MF Dnes.

Kdo po přečtení této informace dostal obavy, nebo se naopak začal těšit, že bude zanedlouho povolán ke cvičení, může zůstat v klidu. V tuto chvíli se mobilizace nijak nedotkne veřejnosti ani nebude využit rezervní vojenský materiál. Mladé občany budou simulovat záložníci. Cvičení bude zahrnovat povolání do zbraně a převezení k výcviku, kde by civilisté dostali potřebnou průpravu k boji.

V první řadě je totiž třeba zajistit, aby v případě reálné mobilizace nedošlo k chaosu. Budou se proto ověřovat administrativní postupy a cvičení proběhne hlavně na úrovni štábu pozemních sil. Příští rok se pak připojí i vojáci. „Vlastní cvičení bude zahrnovat aktivaci mobilizačních pracovišť, nástup vojáků v záloze, jejich začlenění do doplňovacích jednotek, přesun praporu do vojenského výcvikového prostoru a provedení taktického stmelovacího cvičení s bojovou střelbou,“ sdělila MF Dnes kolegyně mluvčího generálního štábu Jolana Fedorková.

Vedle toho od října začíná i první kurz šestitýdenního vojenského výcviku zhruba padesáti dobrovolníků. Tuto „novou vojnu“ umožňuje zákon, jenž platí od července. Zatím se podle náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře přihlásilo více než 760 lidí. S těmito lidmi, kteří projdou cvičením, se může v případě vojenského konfliktu počítat.

Bečvář upozorňuje, že žijeme v době, kdy v Evropě narůstá napětí a konflikt může vzniknout velmi rychle. Lidí, kteří jsou schopni boje, ale rapidně ubývá. Je proto třeba vedle profesionální armády, záloh a dobrovolníků, kteří tvoří základ, mít plán, jak vycvičit veřejnost.

Cílem je do roku 2025 dosáhnout na počet 24 tisíc profesionálních vojáků a dva tisíce aktivních záložníků. To je ideální stav, ve kterém by měla být armáda v době míru. V době války má počet vzrůst na 30 tisíc. V současnosti má česká armáda 18,7 tisíc vojáků, několik tisíc vojáků jí tedy chybí.

berlin71 ( 29. srpna 2016 18:07 )

Ty stara raselino co ti tece z huby mrd.ka ze bi si mi vylizal diru orechovou nutelu ti muzu vytlacit do te tve prasive hu.by

berlin71 ( 29. srpna 2016 17:49 )

Ze bi si mi dal hubicku na zaluda ty stara PI):CO

yarda ( 29. srpna 2016 17:27 )

Ještě tam musí být naše tajná zbraň - Brdská Pěnice. Ta se v bojovém nasazení už osvědčila. Když sem Američani chtěli umístit svůj radar, tak zapěla jejich prezidentovi bojový chorál proti radaru a oni ještě rádi couvli

berlin71 ( 29. srpna 2016 17:20 )

berlin71 ( 29. srpna 2016 17:14 )

rentierskej:Volil(LA) bis naseho ciganskeho barona z Chanova?

Zobrazit celou diskusi