Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Česko po letech vyzkouší mobilizaci. Zapojí se aktivní zálohy

Autor: ČTK, kle - 
16. dubna 2016
12:36

Armáda uspořádá na podzim štábní cvičení, aby si prověřila mobilizační opatření. Samotný nácvik, do kterého se zapojí vojáci i technika, se pak uskuteční příští rok, a to po dlouhých letech. Kromě profesionálů se ho zúčastní i aktivní zálohy. Jejich příslušníci budou působit v roli figurantů. Civilistů se cvičení týkat nebude, řekl náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

„Jsem přesvědčen, že to je jedna z hlavních povinností armády, proto jsem to i otevřel,“ řekl Bečvář.

Cílem cvičení, které se v Česku velmi dlouho neuskutečnilo, podle něj bude vyzkoušet všechny fáze mobilizace. „Tedy abychom si řekli, kde ten občan přichází do armády, kde je vystrojován, kde je vycvičen, jak se postupně ty jednotky tvoří,“ poznamenal.

Prověří se celý systém nástupu až po dosažení bojové připravenosti. Součástí bude i cvičení ve vojenském prostoru s profesionálními jednotkami.

Generálové se sejdou již letos

Armáda už se připravuje, štábní nácvik v gesci 7. mechanizované brigády se uskuteční v říjnu, cvičení pak ve druhém čtvrtletí příštího roku. „Nikdo z civilní veřejnosti nemusí mít strach, že bude mobilizován nebo že budeme rekvírovat civilní vozidla,“ poznamenal Bečvář. Půjde jen o nácvik v rámci armády.

Bečvář předpokládá, že koncem roku 2017 bude cvičení vyhodnoceno. Vedení armády se pak rozhodne, jak bude dále postupovat a jaké další formy procvičování zvolí.

308win ( 16. dubna 2016 14:10 )

Spíše mimo Asfalt tam už se nepohne

Zobrazit celou diskusi