Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vojáci vyrazili bránit české hranice. Protentokrát pouze cvičně

Autor: ČTK, sou - 
5. dubna 2016
08:44

Vojáci z vybraných posádek od rána cvičí ostrahu státní hranice pro případ nenadálé krize nazvané Brána 2016. Cvičení začalo v pět hodin ráno a má prověřit dojezdové časy k posílení Policie ČR. V Jihomoravském, Zlínském a Moravskoslezském kraji se ho účastní celkem asi 150 vojáků. Konec je plánován do 17 hodiny. 

„Cvičení je v gesci Pozemních sil Armády ČR. Jsou do něj zapojeni příslušníci sedmé mechanizované brigády 53. pluku průzkumu a elektronického boje a několik příslušníků z velitelství pozemních sil do řídícího štábu,“ řekl mluvčí generálního štábu armády Jan Šulc.

Vojáci mají k dispozici příslušnou dopravní techniku a pět vozidel Iveco. Armáda chce nacvičit takzvaný aktivační proces ochrany hranic. „Bude provedena rekognoskace dojezdových tras do příjmových stanovišť Policie ČR a ověřena kalkulace času na dojezd,“ dodal mluvčí. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) ráno na svém twitteru zdůraznil, že se jedná pouze o prevenci a nácvik.

Od začátku března se cvičení koná ve vojenském prostoru Libavá

Armáda od dubna navýšila počet vojáků v pohotovosti z původních 350 na 720 lidí. Dalších 550 vojáků je zároveň nasazeno pro posílení policie při preventivní hlídkové činnosti v rámci opatření přijatých vládou po teroristických útocích v Bruselu.

Cvičení vojáků v záloze se od začátku března koná ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku. Zhruba 1100 příslušníků zálohy z celé republiky se učí střežit státní hranice či důležité objekty. Jde o vůbec největší cvičení v historii aktivních záloh.

V březnu měli své cvičení také policisté, kteří na hranicích s Rakouskem v Dolním Dvořišti, Mikulově a na zelené hranici simulovali situaci příchodu většího množství uprchlíků. Zaměřili se na kontroly běženců a fungování registračních míst.

Na začátku března se vojáci v záloze učili například, jak střežit státní hranice či důležité objekty:



zednik ( 5. dubna 2016 12:27 )

 1100 záložáků se učí střežit hranici .Trochu kontraproduktvní. Lítají k nám přeci speciálem ( otázka je zda jsou vůbec křesťané, lhát a přetvařovat se umí). Odpočinou si , dostanou papíry a dál už pokračují sami, protože nejsou žádní chudí břídilové a umí si to takhle hezky vyjednat

Zobrazit celou diskusi