Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nová technika a nábory vojáků: Česká armáda ukázala, jak nás umí bránit

25. června 2016
20:39

Vztah občanů k obraně země i zájem mladých o povolání vojáka podpořil už 27. ročník Dne pozemního vojska Bahna 2016 u Strašic na Rokycansku. Téměř 50 000 lidí vidělo v devítihodinovém programu bojové postupy, výcvik vojenských profesionálů i techniku, kterou současná Armáda ČR (AČR) disponuje. Návštěvníci nyní už bývalého vojenského újezdu Brdy to berou jako prezentaci armády, ale jde o vojenské cvičení a před veřejností je toto jeho poslední fáze. ČTK to řekl náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

„Na všechny tyto akce bereme rekrutační stánky, kde se lidé mohou seznámit s tím, co musí udělat pro to, aby se stali vojáky z povolání. Vždy se nám to velmi dobře promítá,“ uvedl. Je rád, že to je i v západních Čechách, kde armáda nemá moc jednotek.

České armádě v současné době chybí asi 4500 vojáků. Loni i letos běží nábory dobře a „nad plán“. AČR přijímá více lidí, než kolik ji opouští. Ročně může nabrat 2000 vojáků, což se podle Bečváře loni povedlo. Letos už je to 1800 nováčků a s tímto číslem počítá i v dalších letech. AČR má asi 18 500 vojáků a 1300 příslušníků aktivních záloh. Nástupní plat vojáka, který přijde k útvaru, je kolem 19.000 korun.

Náborům vojáků podle státního tajemníka Petra Vančury pomáhá také, že v roce 2015 přestaly restrikce, které začaly po roce 2009 a snižovaly počty vojáků. „Od té doby rozpočet roste, což má pozitivní vliv na personál, protože nemusíme vyhazovat nuceně vojáky, abychom udrželi nějaké parametry rozpočtu,“ uvedl. Po splnění závazku odchází stále méně vojáků, letos to bude historicky nejméně, okolo 500.

Češi se více zajímají o svoji armádu i o bezpečnostní otázky a alianci i vojáky v EU mimo jiné kvůli uprchlické krizi. „Lidé se ptají a chtějí vědět, co česká armáda dělá a kde se bude prezentovat,“ uvedl Bečvář. Bahna jsou podle něj na stropu návštěvnosti i počtu kusů techniky. „Týden tu cvičilo 1100 vojáků všech druhů jednotek, 350 kusů techniky,“ uvedl Bečvář. Vojáci ze zahraničních armád se ho nezúčastnili, ale ve Strašicích jsou vojenští přidělenci. Na území ČR je zhruba 60 mezinárodních cvičení a mimo území bylo loni 90 cvičení. Mezinárodní spolupráce je podle náčelníka velmi dobrá.

„Velmi nás těší, že když se hodnotí důvěra obyvatel v armádu, tak je tam přes 70 procent. Dlouhodobě roste a velmi si toho vážíme,“ uvedl velitel Pozemních sil AČR Ján Gurník. Posilování popularity armády potvrdil také náměstek ministra obrany Jakub Landovský. „Jednoznačně tomu napomáhá vnější situace. Jde o dlouhodobý trend. A ukazuje se to i na drobných věcech, jako je zákon o držení zbraní z pera Evropské komise. Lidé mají o brannou oblast obecně velký zájem a berou svoji bezpečnost vážně,“ uvedl.

„Letošní novinkou Bahen bylo, že místo dělostřeleckých prostředků jsme stříleli z tanku a poprvé tu máme americké vojáky s vrtulníkem Apache. Je malý, velice pohyblivý, s vyspělou elektronikou, sebeochranou a mohutnou palebnou silou kulometů, řízených střel a dalšího. Je to malá pevnost, která likviduje, co se jí postaví do cesty,“ řekl Gurník. Novou techniku předvede armáda vinou délky akvizičních procesů pro bojové jednotky za dva roky. Pozemní jednotky by nejvíce potřebovaly obměnit bojová vozidla pěchoty. Chtějí přijmout přes 2000 vojáků. „Roční nárůst je 600 až 1000 lidí, za několik let jsme to schopni doplnit,“ uvedl.

Na Bahnech byl zástupce velitele pozemních sil americké armády pro Evropu. „To je velký signál, že mají zájem o to, co se v Česku děje,“ řekl Gurník. Spolupráce s nimi je nadstandardní; například speciální příprava Čechů probíhá na amerických základnách v Německu.

Podle Landovského má ministerstvo cíl shodný s NATO – vydávat na obranu dvě procenta HDP, dnes je ČR těsně nad jedním procentem. Některé nové země EU přijaté po roce 1997 už to splňují. Polsko drží 2,2 procenta, z toho 30 procent investuje do nových zbrojních systémů.

Desterz ( 24. ledna 2017 16:43 )

Jo bránit? Pro začátek by prosím stačilo, kdyby se armáda naučila aspoň dodržovat rozestupy v pochodové koloně, aby nenabourala hromadu transportérů kvůli jednomu civilovi.

rockyshowman ( 29. srpna 2016 15:57 )

Jak chtějí bojovat_ Pár gripenů, základny elitních stíhacích pluků zrušeny popř. srovnány se zemí ( Žatec, Planá u Č.Budějic, Mošnov ......). Kvalitní letadla vyměněna za helikoptéry, tanky, transportéry nejsou. Povinná voj. služba zrušena. Těch pár vycvičených veteránů co ještě žijí, ti nebyli nikdy nahrazeny rovnoprávnými protějšky ! Jsme v NATO, platíme za to! Teď máme posílat své děti na smrt? A ti co to zavinili pláchnou za velkou vodu, mají prachy a pak jak se vše uklidní a my si svoji identitu vybodujeme, pak budou opět vítání a obsadí ty nejlepší místa a budou nám opět vládnout ? Ó casy ó mravy-Ó Tempore o morés!!!!!!!!

308win ( 26. června 2016 00:28 )

Generálové kupují drahé hračky a Vojclové jim chodí jak banda trhanú co nemá ani pořádný Kanady. Pokud chcou vojcli v něčem chodit tak si to všechno kupují za svoje prachy v civilu

asijo ( 25. června 2016 23:34 )

Armáda potřeje vojáky na obranu vlasti,ne zájmy USA.

Zobrazit celou diskusi