Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šunka nejvyšší jakosti, nebo jen bl(a)uf? Zkontrolujte, za co platíte

Autor: ula - 
28. srpna 2016
05:51

Vidíte na obalu nápis šunka nejvyšší jakosti a automaticky po něm saháte? Případně vám stačí šunka výběrová? Měli byste si zkontrolovat složení, a to i v případě, že si kupujete šunku nebalenou. Co byste se měli dozvědět z obalu o potravině, kterou kupujete, a jak se šunka dělí?

Šunka z vepřového masa je vyrobena pouze z vepřové kýty či masa z vepřové kýty. Pokud je šunka vyrobená z jiného než vepřového masa, musí být v názvu označena živočišným druhem a částí jatečného těla, ze kterého pochází (např. kuřecí prsní šunka).

„U šunek se povinně označuje třída jakosti, kdy zařazení výrobku do třídy jakosti je pro spotřebitele určitým vodítkem při výběru kvalitního výrobku,“ uvedla Markéta Ježková, mluvčí ministerstva zemědělství. 

Jak se dělí šunka?

Dalším údajem, který musí být na etiketě šunek uveden, je „obsah čistých svalových bílkovin“.

Šunka se podle obsahu čistých svalových bílkovin dělí na:

  • Šunku nejvyšší jakosti (min. 16,0 % svalových bílkovin)
  • Šunku výběrovou (min. 13,0 % svalových bílkovin)
  • Šunku standardní (min. 10,0 % svalových bílkovin)   


Libové maso obsahuje v průměru kolem 20-25 % čisté svalové bílkoviny v závislosti na druhu masa, jatečné části, plemeni, věku zvířete atd.,“ doplnila Ježková

Šunky třídy nejvyšší jakosti a třídy výběrové jsou celosvalové, u šunek třídy standardní lze při výrobě použít zrněnou surovinu. Pokud se podíl svalových bílkovin ve výrobku snižuje, zvyšuje se podíl vody.

Informace o jakosti musí být dostupná, pokud si šunku kupujete nebalenou, tedy u pultu, případně by vám třídu měla sdělit obsluha.

Do šunky nejvyšší jakosti a do výběrové šunky se nesmí přidávat vláknina, škrob, rostlinné a jiné živočišné bílkoviny.

Jak by měla vypadat etiketa šunky nejvyšší jakosti?

Co by měla obsahovat etiketa šunky nejvyšší jakosti? Co by měla obsahovat etiketa šunky nejvyšší jakosti? | Blesk

 

Na etiketě jsou dále uvedeny další povinné údaje jako např. cena, označení typu obalu apod. Naopak k dobrovolným údajům patří např. čárový kód, díky kterému můžete zjistit zemi původu výrobce nebo způsob užití daného zboží.
Od konce roku 2016 bude povinné uvádět tabulku výživových údajů.


POZOR! Pokud je balená šunka prodávaná vcelku a při výrobě bylo použito nejedlé střívko, musí být tato skutečnost (střívko není jedlé) uvedena na obale.

Bedoslav ( 28. srpna 2016 14:57 )

 Pro "sores" - nešiř paniku s válkou, pomatenče.

bigjan ( 28. srpna 2016 10:53 )

já si sám šunku nedělám,ale snažím se kupovat tu nejlepší,ten chaos toho zásobování se,jak blázní debilní němci a někteří čecháčci,jen se nechali nachytat,aby se v bundesu více utratilo a zvednul se HDP,letos očekávají prý "jen"300 tisíc těch černej šmejdů

sores ( 28. srpna 2016 10:37 )

Co nevidět vám bude jedno co jíte hlavně že máte co! Ráno řekl analytik v rádiu,aby si lidi dělali zásoby jídel,pitné vody a dřeva kdyby byl vypnut přívod plynu a to díky muslimům co táhnou na Evropu a politici si už neví rady s nimi. Zabíjí a zaberou co se dá!Bude mnohem hůře,němci skupovávají už co se dá ohledně potravin.

pomoooc-hori ( 28. srpna 2016 09:55 )

az pojedete do Nemecka kupte sunku at vite jak chutna v Cesku neda zrat

anna1234 ( 28. srpna 2016 09:06 )

..že na etiketě "musí být uvedeno" je sice hezké, ale jaké je ve skutečnosti složení se zákazník dozví těžko. Při představě, co je všechno v uzeninách namleto, na ně nemám jedinou chuť.

Zobrazit celou diskusi