Šunka a párky jsou na černé listině. Je nutné přestat jíst uzeniny?! 10 otázek a odpovědí!
-
Čechy tolik milované uzeniny a červené maso jsou od včerejška na seznamu látek prokazatelně způsobujících rakovinu! Zařadila je tam Světová zdravotnická organizace (WHO), která tak např. párky či šunku postavila na úroveň azbestu nebo arzenu! Máme se tedy bát a přestat jíst maso?
- 1.
Kdo a jak výzkum prováděl?
Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), patřící pod WHO. Dvaadvacet vědců z deseti zemí zkoumalo 1100 různých epidemiologických studií poukazujících na spojitost masa a rakoviny.
- 2.
Co patří pod červené maso?
Maso, které pochází ze svaloviny savců. Zahrnuje tak mj. hovězí, telecí, vepřové, jehněčí, skopové či koninu. Vědci ho umístili do 2. nejnebezpečnější skupiny karcinogenů, která zahrnuje např. kobalt, insekticidy nebo UV záření.
- 3.
Co značí pojem zpracované maso?
Jako zpracované maso (to je termín ze studie) se označují masné výrobky, které prošly solením, uzením či jinými procesy pro zlepšení chuti nebo trvanlivosti, tedy např. párky či šunka. WHO je zařadila do 1. skupiny karcinogenů, tedy těch nejnebezpečnějších, s prokázaným dopadem na zdraví. Sem patří mj. arzen, azbest anebo yperit...
- 4.
Škodí uzeniny stejně jako kouření?
Jednoznačná odpověď: NE! Uzeniny sice jsou ve stejné kategorii jako tabák (či třeba alkohol), to však podle WHO neznamená, že jsou stejně nebezpečné. Jen je teď vědecky podloženo, že jednoznačně zvyšují riziko vzniku rakoviny. Kouření za rok zabije 600 tisíc lidí, maso prý zhruba desetinu.
- 5.
Máme přestat jíst maso?
Maso prokazatelně obsahuje i látky, které našemu organismu prospívají, jsou např. zdrojem cenných bílkovin. Podle studie tedy není rozumné ho zcela vysadit, jen byste ho neměli konzumovat v přehnané míře, jíst dostatek ovoce, zeleniny, hlídat si váhu a hýbat se.
- 6.
Které látky v mase rakovinu způsobují?
Červené maso obsahuje látky, které mohou být při zvýšené konzumaci karcinogenní, zejména železo. Při přípravě masa pak mohou vznikat např. aromatické aminy, jež mohou způsobit genetické změny v buňkách.
- 7.
Je syrové maso méně nebezpečné?
Ani na tuto otázku studie WHO neodpověděla. Vědci každopádně upozorňují na rizika, která konzumace syrového masa představuje. Ale že vám oblíbený tatarák může přivodit zažívací potíže či infekci, ví snad každý.
- 8.
Sníží způsob přípravy masa riziko rakoviny?
Ze studie nevyplývá, zda při vysokoteplotní úpravě, kdy je maso v kontaktu s horkým povrchem (smažení, grilování), vzniká více karcinogenních látek, např. zmíněné aromatické aminy, než např. při obyčejném vaření.
- 9.
Jaký druh rakoviny maso způsobuje?
Červené maso podle WHO vede nejčastěji ke vzniku rakoviny tlustého střeva, prokázána byla i spojitost s rakovinou slinivky, a dokonce i prostaty. Konzumace uzeniny pak vede k rakovině tlustého střeva a žaludku.
- 10.
Jaké množství je nebezpečné?
Studie uvádí, že už 50 g uzenin denně (= dva plátky slaniny) zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva o 18 procent! A že 100 gramů červeného masa denně pak navyšuje riziko téže nemoci o 17 %! Podle odhadů WHO má přímou souvislost s konzumací uzenin každoročně 34 tisíc úmrtí ročně, u červeného masa je to dokonce 50 tisíc životů.