Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nejdražší voda v Česku se konečně dá i pít. Horentní cena v Trnové ale zůstává

Autor: Zuzana Štíchová - 
10. srpna 2016
05:02

Byl to ukázkový paradox. Voda tekoucí z kohoutku obyvatelům obce Trnová na Praze-západ nebyla pitná ani po převaření, přesto za ni místní platili zřejmě nejvíce z celé republiky. Přes 160 korun za kubík. Od pondělka ale mohou na úmorné chození k cisternám a dovážení balené vody zapomenout. Voda je pitná.

Od května byla v pořádku po převaření, od začátku tohoto týdne je dokonce voda pitná tak, jak je. Obyvatelům Trnové se sice ulevilo, i když cena zatím zůstává astronomická. Peníze by ale konečně měly putovat místo kapes soukromníků na Seychelách opravdu na výměnu trubek, filtrů a další vodní infrastruktury.

„Co se týká kvality vody, není důvod nedůvěřovat společnosti VAK Beroun, protože to je jediná firma, která do toho byla schopna jít a na své náklady dotáhnout tu filtraci tak, aby byla voda pitná,“ potvrdil informace předseda občanského sdružení Brdy – Žijeme lépe Slavomír Rozman.

„Zdrojem vody pro Trnovou je vltavská voda z nádrže Vrané, která není kvalitní. Na úpravně vody byla nevhodná technologie, navíc byla zcela neodborně provozovaná. Nově instalovaná zařízení si s tím už budou umět poradit,“ řekl Blesk.cz Jiří Paul, ředitel Vodovodů a kanalizací Beroun. Tato společnost převzala správu vody v obci koncem letošního ledna.

Problémem v obci byl předchůdce VAK Beroun – společnost Reinwasser s nulovými zkušenostmi v takovém druhu podnikání a sídlem na Seychelách, tedy v jednom z daňových rájů. „To nebyla firma, to byla prázdná schránka s bílým koněm vytvořená proto, aby kdyby se něco stalo, a ono se stalo, tak aby nebyl nikdo postižitelný,“ míní bojovník za kvalitní vodu v Trnové.

Bývalý provozovatel nikdy nedokončil potřebnou filtraci pro 340 obyvatel obce, ani se o infrastrukturu příliš nestaral. To firmě ale nezabránilo vybírat za kubík vody horentních 162 korun. Republikový průměr se přitom pohybuje mezi 80 a 90 korunami. Voda přitom nebyla rok použitelná ani k hygieně, natož pak k pití. Údajně do ní totiž kromě nadměrných dávek hliníku a železa pronikly i fekálie.

Vodu čistí unikátní přístroj

Konec hrůzostrašné zkušenosti přišel v pondělí. Nový provozovatel, společnost VAK Beroun, nainstalovala v obci unikátní filtrační jednotku, díky níž už se obyvatelé vody bát nemusejí, a proběhla i závěrečná čištění.

„Od ledna jsme do provozu a technologického vybavení vložili přes milion korun,“ vyčíslil prozatímní náklady Paul. „Kompletně jsme zrevidovali systém úpravy vody, vyměnili náplně všech filtrů a hlavně jsme instalovali mikrofiltrační jednotku a dezinfekci ultrafialovým zářením. Veškeré práce komplikoval nedostatek místa a fakt, že jsme vše museli dělat za plného provozu,“ dodal.

V Trnové je po několika měsících voda opět pitná. Dříve to nešlo ani po převaření. Nový správce vodovodů ale nainstaloval nový filtrační systém. V Trnové je po několika měsících voda opět pitná. Dříve to nešlo ani po převaření. Nový správce vodovodů ale nainstaloval nový filtrační systém. | VAK Beroun

Speciální mikrofiltrační jednotka je první v celé České republice. Voda se v ní filtruje na ploše 25 m2 přes síto s dírkami o velikosti 1 mikrometr, tedy tisíckrát menšími než jeden milimetr.

Podle Paula mohla být voda zpočátku více cítit chlorem, postupně by ale měla být zcela standardní. „Ani to jsem nezaznamenal,“ chválil „novou“ vodu Rozman. Obyvatelé mají podle něj ale zatím trochu respekt i zažitý přísun pitné vody.

„Lidé jsou dlouhodobě navyklí, mají několik alternativních zdrojů vody, ale postupně se snad vrátí k jednotnému odběru vody tak, aby byl provoz celé infrastruktury ekonomicky uživitelný,“ poznamenal předseda občanského sdružení, který sám v obci také bydlí.

V Trnové je po několika měsících voda opět pitná. Dříve to nešlo ani po převaření. Nový správce vodovodů ale nainstaloval nový filtrační systém. V Trnové je po několika měsících voda opět pitná. Dříve to nešlo ani po převaření. Nový správce vodovodů ale nainstaloval nový filtrační systém. | VAK Beroun

Cena hned tak neklesne

Druhá část boje za vodu je ale ještě před místními. Snížit cenu se totiž zatím nepodařilo. „Prozatím náklady značně převyšují účtovanou cenu, ale budeme se snažit, aby od příštího roku mohla být cena snížena. Trnová je ovšem malá obec s malým odběrem, proto tam cena bude vždy vyšší než ve velkých městech,“ slíbil Paul. Cena 162 korun za kubík na účtech prozatím zůstane i nadále.

Místní skutečně věří, že to je teď už jen dočasná záležitost. „V jednání je napojení na přivaděč Baně-Mníšek, což je pražská voda, a tím pádem bychom se dostali v horizontu reálně několika let k vodě, která bude cenově dostupná,“ uzavřel Rozman.

jana95 ( 10. srpna 2016 08:17 )

 Hlavně v měli lidem vysvětlit, že čím víc šetří , tím dražší budu vodu v budoucnosti mít. Předem rozpočítat investice a vysvětlit lidem systém fakturací. Je peklo když chytají vodu do kýblů a lavorů a tím víc si prodražují výpočet ceny za kubík. Firma na Seychelách je politické peklo. Zjistěte která strana o tom rozhodla a volte podle toho.

Zobrazit celou diskusi