Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nákupní centra i kostely pod dohledem policie? V Česku vzniká speciální tým

Autor: mib/ČTK, Radiožurnál - 
4. srpna 2016
09:42

V Česku bude nově fungovat bezpečnostní tým expertů na ochranu obyvatel. Majitelé obchodních center a organizátoři kulturních akcí se budou moci obracet na policii, aby střežila jejich návštěvníky. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) sdělil, že ministerstvo vytvoří speciální poradní skupinu expertů vzhledem k bezpečnostní situaci v Evropě po útocích ve Francii a Německu. Informoval o tom Radiožurnál.

„Jde o místa s vysokou koncentrací osob, která nejsou trvale chráněna a snadno dostupná. Například obchodní centra, kulturní nebo sportovní centra nebo kostely,“ řekla mluvčí ministerstva vnitra Martina Němcová pro Radiožurnál.

Stát se soustředí nejvíc právě na ta místa, kde je zapotřebí ochrana tzv. měkkých cílů, tedy obyvatel v otevřených prostranstvích.

Opozice: Majitelé by měli zvyšovat bezpečnost také sami

Podle předsedy poslaneckého klubu opoziční TOP 09 Františka Laudáta by stát neměl vyvolávat paniku. Myslí si, že větší opatrnost je namístě, ale měli by do ní investovat také sami majitelé.

„Majitelé obchodních center nebo různých kulturních institucí by měli více investovat do technologií pro zvýšení bezpečnosti. Co se týče kulturních akcí, tam by měla být zase přísnější bezpečnostní opatření,“ vysvětlil Laudát pro Radiožurnál.

celka ( 4. srpna 2016 10:41 )

A k čemu to bude? Ve Francii teroristé zaútočili na kostel, ve kterém bylo pár lidí. Pochybuju, že každý kostel, kde je pár lidí, by v ČR policie hlídala.

Zobrazit celou diskusi