Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Petrolejářům zvedl náladu požár v Unipetrolu. Pojistka nečekaně zvýšila zisky

Autor: bru/ČTK - 
21. července 2016
13:55

Největší polská petrochemická společnost PKN Orlen ve druhém čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 18 procent na 1,61 miliardy zlotých (9,95 miliardy Kč). K nečekaně lepšímu výsledku jí pomohlo mimo jiné i pojistné plnění za požár v českém Unipetrolu, který polská skupina vlastní. V chemičce v Záluží u Litvínova hořelo loni v srpnu.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že čistý zisk bude činit 1,58 miliardy zlotých. Nad očekávání lepší byl i takzvaný upravený provozní zisk EBIT LIFO, který nezahrnuje dopady výkyvů cen ropy. Takto definovaný zisk dosáhl 2,09 miliardy zlotých, zatímco analytici čekali 2,03 miliardy PLN. Hospodaření podpořil i slabší kurz zlotého k americkému dolaru a k euru.

Navzdory nepříznivým makroekonomickým podmínkám a odstávkám kvůli údržbě jsme ve druhém čtvrtletí opět dosáhli dobrých výsledků... Jsme také spokojeni, že jsme obdrželi více než 600 milionů zlotých coby součást kompenzací za škodu způsobenou nehodou v Litvínově,“ uvedl v prohlášení na webu skupiny její generální ředitel Wojciech Jasiński.

Video  Letecké záběry: Hrozivý pohled na hořící Unipetrol v Litvínově  - Blesk, www.lety-chomutov.cz
Video se připravuje ...

PKN očekává, že pojišťovny mu kvůli požáru v české divizi vyplatí ještě asi 1,4 miliardy zlotých (8,7 miliardy Kč), uvedl během telekonference finanční ředitel Slawomir Jedrzejczyk.

„Celkově očekáváme plnění ve výši zhruba dvě miliardy PLN,“ uvedl s tím, že zmíněných 600 milionů zlotých již podnik přijal. Další náhradu škod by mohl obdržet ve zbytku letošního roku nebo v roce příštím.

Video  Výbuch v Litvínově  - youtube, Daniela Pilařová
Video se připravuje ...

Petrochemický holding Unipetrol je od roku 2005 součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Čistý zisk Unipetrolu v pololetí meziročně klesl o 38 procent zhruba na tři miliardy korun. Tržby klesly o 32 procent na 38,2 miliardy Kč. Důvodem byl další pokles ceny ropy a meziročně nižší prodej petrochemických produktů kvůli nehodě na etylenové jednotce, která se stala v polovině loňského srpna.

Video  Svědek výbuchu v litvínovském Unipetrolu  - Daniela Pilařová
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi