Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zajímavý experiment: Jak bude vypadat jídlo v lednici, když vypadne proud?

Autor: Jessica Lutišanová - 
26. června 2016
16:58

Známe to všichni. Je to nemilé a nechutné. Přijedete z chaty či dovolené a lednička mezitím přestala chladit. Nešel proud, vypadly pojistky... A co dělat? Máte snahu něco použít! Tak prrr... Většinu potravin vyhoďte! Podívejte se proč!

Co dělat, když se taková situace přihodí? „Dejte především na své smysly, potraviny si pořádně prohlédněte a zhodnoťte, jak dalece zapáchají. Pokud se vám cokoli nebude zdát, tak to vyhoďte. Je to lepší řešení než si přivodit otravu. Lednici či mrazák pak opravdu důkladně vyčistěte,“ radí odbornice na kvalitu a bezpečnost potravin Hana Málková.

Mohou za to zmnožené mikroorganismy. Jedná se o živé organismy, které pro svůj život a rozmnožování potřebují optimální podmínky. „Díky tomu, že potravinu vložíme do lednice, vystavíme mikroorganismy takovému prostředí, které jim neumožňuje rychlé množení. A tím zaručíme delší trvanlivost potraviny,“ vysvětluje odbornice.

Existují však potraviny, kterým tolik teplo nevadí. „Jedná se třeba o kečup, hořčici, octové dresingy, džemy, nakládanou zeleninu nebo některé ovoce i zeleninu,“ dodala Hana Málková.

Projekt Peklo v lednici ukazuje, co se děje v lednici, která je po delší dobu nefunkční. Je umístěna už týden na pražském hlavním nádraží a bude tam až do 3. července. Potraviny v chladničce můžete sledovat i živě na www.peklovlednici.cz.

Za jak dlouho se co zkazí?

„Kazivost potravin závisí na mnoha okolnostech, zejména na tom, v jakém stavu je potravina v době, kdy se lednice vypne. Jiné to bude, pokud bude potravina zcela čerstvá, a jiné, když už tam pár dní leží,“ řekla Blesku Hana Málková.

Zobrazit celou diskusi