Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Průzkum sexu v Česku: Léto hrátkám prospívá, velké vedro je hatí

Léto přeje českému sexu.
Léto přeje českému sexu.  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
17. června 2016
17:30

Sluneční svit, dovolená a vyšší teploty – to jsou důvody, proč mají Češi v létě větší chuť na sex. A neváhají také více experimentovat. Apetit na milostné hrátky však klesá spolu se stoupajícími teplotami, zjistil výrobce kondomů.

Podle průzkumu společnosti Durex má čtvrtina české populace sex v létě častěji než v ostatních obdobích roku. Více než polovina Čechů se totiž v letních měsících cítí šťastněji a má více energie, což má pozitivní vliv i na sexuální touhu. 

Extrémní teploty milování nepřejí

Odborníci se shodují, že vysvětlení lze hledat v přirozených přírodních procesech. Za zvýšenou sexuální aktivitu mohou hlavně vyšší teploty a delší sluneční svit. „Tomu podléhá vše živé a samozřejmě také savci, ke kterým lidé biologicky přísluší. Konkrétně na lidi působí melatonin ze šišinky mozkové, který sexuální apetit zvyšuje,“ vysvětlil přední český sexuolog a psychiatr Jaroslav Zvěřina.

Kromě přírody však mohou za větší sexuální touhu také další aspekty. Zatímco partneři na sebe mají během dovolených více času než po zbytek roku, nezadaní se mohou na rekreaci seznámit s novými protějšky.

Pokud však teploty vystoupají příliš vysoko, chuť na sex vadne. Lidské tělo totiž během extrémních teplot spotřebuje mnoho energie na chlazení, sexuální energie mu proto zbývá méně. „Toto můžeme pozorovat hlavně v pásmech, kde teploty dosahují skutečně tropických hodnot,“ popsal Jaroslav Zvěřina.

Češi a jejich letní experimenty

V důsledku větší sexuální touhy mají lidé v letním období také větší chuť na milostné experimenty. „Zhruba od června do září registrujeme nárůst
prodejů až o 20 procent. Prodejní statistiky dokládají, že lidé v letním období více experimentují. Obecně si kupují více pomůcek, i ty méně tradiční erotické pomůcky. Oblíbené jsou například anální pomůcky, Venušiny kuličky, návleky a kroužky na penis nebo afrodiziaka,“ řekl Adam Durčák ze sexshopu Růžový slon. „Poptávané jsou rovněž masážní oleje a lubrikační gely, i v menším balení na cesty,“ dodal Durčák.

ivoadler ( 17. června 2016 18:25 )

I letos se těším, že uvidím nějaký sex na veřejnosti

Zobrazit celou diskusi