Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sex měla v Česku už čtvrtina patnáctiletých školáků. Odborník: To není dobré

Každý čtvrtý patnáctiletý Čech přiznal sexuální zkušenost. Oproti světovému průměru se ale více chrání. (ilustrační foto)
Každý čtvrtý patnáctiletý Čech přiznal sexuální zkušenost. Oproti světovému průměru se ale více chrání. (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia/Blesk - Aneta Schürgerová)
Autor: kle - 
17. března 2016
13:40

Téměř každý čtvrtý patnáctiletý český školák přiznal, že má za sebou sexuální zkušenost. V předchozích generacích šlo přitom nejvýše o 15 procent dívek a chlapců v tomto věku. Podle sexuologa Petra Weisse jde o nepříznivý nárůst. Informace o sexu získala od rodičů nebo ve škole pouze pětina dětí. Zbytek hledá odpovědi na internetu. O průzkumu, který garantovala Světová zdravotnická organizace, napsaly čtvrteční Lidové noviny.

Podle sexuologa Petra Weisse z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze mělo dříve v 15 letech sexuální zkušenosti nejvýše 15 procent českých adolescentů. „Podíl 25 procent u patnáctiletých považuji za vysoký a nepříznivý. Víme totiž, že lidé, kteří zahajují svůj pohlavní život předčasně, mají později vyšší počet sexuálních partnerů a méně se chrání antikoncepcí,“ řekl deníku Weiss. Dodal, že se navíc tito mladí chovají rizikově i ve vztahu k cigaretám a alkoholu.

S kondomy a hormonální antikoncepcí jsou Češi nad průměrem

Ze srovnávací studie Health Behaviour in School-aged Children, která porovnávala údaje od 220 tisíc školáků ze 42 zemí světa, vyplynulo, že mladí Češi jsou oproti mezinárodnímu průměru zodpovědnější a více se chrání kondomem či hormonální antikoncepcí.

Prezervativ při posledním styku použilo 74 procent chlapců a hormonální antikoncepci 30 procent dívek. „Od revoluce stoupá počet žen, které používají hormonální antikoncepci, a to už při zahajování sexuálního života. Stoupá i počet mužů, kteří při prvním sexu použijí kondom,“ dodal k výsledkům Weiss.

Podle odborníků by měla poskytnout informace, jak předejít nechtěnému těhotenství nebo pohlavním chorobám, škola a rodiče. Realita je však podle českého výzkumu jiná, školu a rodiče uvedlo jako hlavní zdroj informací o sexu pouze 20 procent dětí. Zbytek hledá odpovědi na internetu.

1pravda1 ( 17. března 2016 18:12 )

Antikoncepce od 14 do 35, vaječníky zablokované na dvacet let a pak se to chodí léčit pro neplodnost, je to jakoby jste si zlomili nohu, měli ji několik let v sádře a pak po ní chtěli uběhnout maraton. A neplodných žen přibývá. A další věc, i nepravidelnou menstruaci atd. doktoři místo toho, aby léčili příčinu, tak holce dají horm. antikoncepci, která zablokuje přirozenou funkci vaječníků na mnoho let a pak už je pozdě léčit prvotní příčinu. Mladí by to mohli vyřešit prezervativem a chrání se i před případnými nemocemi.

pekaaaros ( 17. března 2016 16:51 )

na druhou stranu, to s tou promiskuitou už stejně nikdo nezachrání. Doba, kdy se lidi měli rádi, je pryč. Dřív to byla přednost, dnes je to slabost. Dřív odezněla chemie a nahradila ji pravá srdeční láska. kdy máš někoho opravdu rád. Dnes odezní chemie a jde se dál, protože lidi nejsou na lásku naučení. Jsou naučení na rychlej hektickej svět bez citů. Takže odezní chemie a jdou pryč a ještě si to obhajujou, že to tak má bejt.A generace patnáctiletých do tohoto světa vstupuje. Nemáme právo nadávat na děcka, jaký jsou. Podřizujou se době, kterou jsme my vytvořili. Sobě si nafackujme, ne jim.

pekaaaros ( 17. března 2016 16:45 )

se nedivte, když otevřou v osmý třídě ve škole na hodině informatiky internet a první co na nejčastější domovské stránce v ČR vyskočí, je: Sex má blahodárné účinky na vaše zdraví, Po sexu se hubne, Zanedbáváte sex? Zaděláváte si na cévní choroby, Po sexu budete přitažlivější" apod. Každej kdo tyhle články píše, by si měl uvědomit, že ho budou ve velké míře číst děcka. Ale dělejte jak myslíte, novináři. Vám patří svět, mně ne!

moiaza ( 17. března 2016 16:22 )

 Jak dojemné. Na český kapitalismus slušný průměr.

zednik ( 17. března 2016 16:05 )

 Ve 12ti se stydí jít si koupit kondom a holkám antiko nikdo nepředepíše.To je pak těžký život. Je potřeba je politovat, ten sex pro ně musí být do 15ti hrozně stresující .

Zobrazit celou diskusi