Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zabiják jménem sůl: Nadbytek slaného zásadně ohrožuje náš život!

Autor: Michael Schubert - 
20. června 2016
12:49

„Mám tě ráda jako sůl,“ říká Maruška svému tatínkovi ve slavné pohádce. Ve světle nových zjištění dostává tohle vyznání poněkud jiný rozměr. Nadbytek soli nás totiž zabíjí. Češi jsou přitom v její konzumaci v popředí světového žebříčku.

Nadměrná konzumace soli stojí patrně za všemi nemocemi, které se označují jako civilizační. Patří mezi ně hypertenze, obezita, mozková mrtvice, infarkt myokardu, trombóza, selhání ledvin, jater nebo jiného orgánu. Sůl se podílí i na vzniku diabetu. Jak uvedla Světová zdravotnická organizace, stoupl podíl této nemoci ve světě od roku 1980 čtyřikrát. Jednoznačně tak kopíruje rostoucí trend spotřeby soli.

Představte si vedle sebe vyskládaných 10 kilogramových balení soli. Přesně to je množství, které ročně průměrně zkonzumuje česká partnerská dvojice – muž se postará o šest kilo, žena o čtyři. Že to není možné, protože tolik vy ani nikdo, koho znáte, nesolí? Máte pravdu, sami si do jídla při jeho přípravě či dochucení nasypeme tak kilo, maximálně dvě. Zbytek si ale přineseme domů nikoli v sáčku nebo krabičce s označením SŮL, ale porůznu schované v obrovském sortimentu průmyslových potravinářských výrobků, počínaje chlebem, přes cereálie a máslo až po sušenky, sladké pečivo a čokoládové pamlsky nebo cukrové bonbony – sůl v nich slouží mimo jiné ke zvýraznění chuti. A to vůbec nemluvíme o slaných pochutinách…

Ve skutečnosti ovšem nejde o sůl neboli chlorid sodný, ale o sodík, který v něm tvoří čtyřicet procent. Sodík naše tělo potřebuje, jenže... „Velké množství tohoto významného prvku konzumujeme v přirozených potravinách - v banánech, špenátu, celozrnné mouce nebo rybách, a hodně ho vypijeme i ve vodě, hlavně v některých minerálkách,“ upozorňuje Légl.

A známý lékař Josef Jonáš k tomu poznamenává: „Podle mých zkušeností potřebuje každý druhý člověk odsolit svůj organismus, a to zejména ti, kdo se stravují podle společensky zaběhaných principů.“

Vysoký příjem soli ale, jak varovalo berlínské Max-Delbrück-Centrum, výzkumné pracoviště zaměřené na molekulární medicínu, může vyvést z rovnováhy i imunitní systém. „Sůl stimuluje činnost nadledvin. Ty produkují hormony, jež zadržují sodík v organismu a brzdí jeho vylučování ledvinami. Čím více soli konzumujeme, tím méně sodíku se z organismu vylučuje. Sodík v nás váže vodu a zvyšuje se krevní tlak,“ popisuje Josef Jonáš.

A pokračuje: „Brzdí také vylučování odpadních látek, především močoviny. Kvůli tomu se zhoršují ekzémy a bolesti kloubů, sůl se usazuje v cévní výstelce a lze ji pokládat za základ ucpávání cév arteriosklerózou.“

Oba prvky, které tvoří chlorid sodný, tedy sodík (Na) a chlór (Cl), naše tělo nezbytně potřebuje, protože jsou důležitými součástmi našeho metabolismu. Jenže příroda pro ně stanovila jasná pravidla vyladěné kompozice a vzájemné spolupráce, které vysoká konzumace soli porušuje. V roce 2005 vzniklo hnutí zvané Světová zdravotní akce proti soli, jehož cílem je zlepšit zdraví populace postupným omezováním příjmu soli, spolupracovat s vládami a přesvědčovat nadnárodní firmy o významu snížené spotřeby. V dnešní době má přes pět set členů z téměř stovky zemí. U nás patří mezi nejznámější bývalý prezident České pediatrické společnosti prof. MUDr. Jan Janda, CSc.

Na to, kolik sodíku denně potřebujeme, existuje řada názorů, ovšem dosud žádné závazné doporučení. Limity se pohybují od 350 miligramů denně po 2400 miligramů, což jsou doporučované hodnoty pro dospělé. Pro představu: jedna čajová lžička obsahuje průměrně pět gramů soli neboli 2000 miligramů sodíku.

Nutnost změny

Za všech stran slyšíme o tom, že nemáme solit. Doma už skoro nesolíte, ale přesto je vaše spotřeba soli a sodíku obrovská. Nedávné rozbory stravy pro seniory, kteří dostávají hotová jídla z jídelen, byly šokující, a množství sodíku v některých z nich dokonce přesáhlo 5000 miligramů.

Pokud se zamyslíte nad svým jídelníčkem, budete překvapeni, kolik soli sníte, aniž to tušíte. U mužů je to u nás dokonce čtyřnásobek toho, co se považuje za nejměkčí doporučení. Na skutečnou konzumaci soli by se měly zaměřit zejména matky s dětmi, lidé trpící vysokým krevním tlakem, s oběhovými a imunitními problémy nebo lidé v aktivním věku trpící poškozením kloubů nebo se sklonem k nadváze.

Problém se solí se týká i diabetiků, lidí s ekzémy, samozřejmě seniorů, ale také lidí s trávicími, močovými a očními problémy, a to zejména šedým zákalem. Nikdy není pozdě s tím začít něco dělat.

Velká Británie: Méně soli, méně úmrtí

Když Britové snížili denní příjem soli z 9,5 na 8 gramů, klesl počet úmrtí na mozkové příhody i ischemické choroby srdeční. Snížil se i krevní tlak.

Lékaři mají jasno: Sůl nás zabíjí. Lékaři mají jasno: Sůl nás zabíjí. | Foto: scom, archiv, profimedia.cz

 

Přesolené Česko

U nás je realita spotřeby soli nemilosrdná. Podle aktuální statistiky Světové zdravotní organizace (WHO) přijme denně každý český muž nejméně 16,6 gramu soli a každá česká žena 10,5 gramu. Jinými slovy: každá žena spotřebuje skoro třikrát víc, než doporučuje americká vláda. V porovnání s ostatními zeměmi je to extrém. 

zdenios ( 21. června 2016 09:40 )

A jak to bylo změřeno? Podle prodeje veškeré soli? A ví se, kolik soli kdo spotřeboval na jiné účely než na konzumaci?

nefertiti21 ( 20. června 2016 14:42 )

Je fakt, že některá jídla v restauracích jsou hodně slaná a někdo ani neochutná a už dosoluje. Holt je to zvyk jako s cukrem a člověk nezná míru.

kdoasi ( 20. června 2016 14:35 )

Zabíjí nás alkohol,nealko,sladké,slané,uzeniny,maso,pečivo...ale hlavně nás zabíjí sdělovací prostředky s jejich katastrofickými scénáři Pokud neumřeme ze všeho jmenovaného,tak určitě umřeme z vyděšení nad podobnými zprávami

fouk.si ( 20. června 2016 14:17 )

 Sůl nás zabíjí, kouření nás zabíjí, cukr taky, co teď ??? Mobily nás ohrožují na životě jedině se vrátit do pravěku.

Zobrazit celou diskusi