Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Stop slánkám na stole, vyzval školy hlavní hygienik. Vedou k mrtvicím

Autor: ČTK, všm - 
24. února 2016
12:22

Češi spotřebují až 16 gramů soli za den, trojnásobek dávky doporučené Světovou zdravotnickou organizací. Tělu by přitom stačily dva gramy denně, řekl ve středu novinářům hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta. Nadměrný příjem soli podle něho zvyšuje tlak a přispívá k mrtvicím a infarktům. Vyzval proto k rozumnému solení jak občany, tak školní jídelny, restaurace, provozovny rychlého stravování i výrobce potravin. Speciálně školským zařízením doporučil, aby slánky ani nedávaly na stůl.

„Nadměrné solení a zvyknutí si na sůl je návyk, se kterým se lze vypořádat,“ uvedl. Ministerstvo při příležitosti Světového týdne zdravého solení, který začíná 29. února, odstartovalo dlouhodobou kampaň „Solme s rozumem“. Chce tak ovlivnit všechny, kteří mají na vysokou spotřebu soli vliv. „Je to nejen záležitost každého z nás osobně, rodin, ale i škol či výrobců potravin,“ řekl Valenta.

Cílem podle něj je snížit spotřebu soli do roku 2020 o 20 procent a do roku 2025 o 30 procent, což je jeden z cílů WHO. Cestou k tomu je změna složení potravin, na 80 procent soli totiž dostává člověk z jídla, jen deset procent ze slánek na stole.

Na webu Státního zdravotního ústavu (SZÚ) www.mene-solit.cz se zájemci mohou přihlásit přes registrační formulář do výzvy. Oznámí, jakým způsobem se zapojí, co už v minulosti pro pokles obsahu soli v potravinách udělali a jak v tom dále hodlají pokračovat, vysvětlila Anna Niklová ze SZÚ.

Stop slánkám na stole

Školy by podle výzvy měly zavést do vyučovacích hodin v prvouce, chemii nebo biologii informaci o maximálním doporučeném příjmu soli pět gramů denně. Ve školních jídelnách by na stolech neměly být slánky. Vařit by se mělo z čerstvých surovin, sůl je vhodné nahradit bylinkami. Školy by měly také kontrolovat obsah soli v potravinách nabízených dětem ve školním bufetu nebo automatu.

Restaurace, fastfoody, jídelny v nemocnicích a zařízeních sociální péče by měly omezit obsah soli v nabízených pokrmech. Vařit by měly z čerstvých surovin, nahrazovat sůl bylinkami. Vedle pitné vody by měly nabízet i více variant neslazených nápojů.

„Obsah soli lze při výrobě snížit o deset procent, aniž by to mělo dopad na chuť,“ doplnil za Potravinářskou komoru ČR docent Jiří Brát. Potravinářská komora osloví své členy, nepůjde jen o to snižovat obsah soli ve výrobcích, ale také rozšiřovat sortiment o varianty nesolené. Výrobci se zaměří rovněž na lepší osvětu spotřebitelů.

Školní jídelny ale občas trápí i jiné problémy než jen slanost pokrmů:

djaba ( 24. února 2016 20:11 )

 Za život jsem prošel několika vývařovnami a většinou podávaly ukrutné blevajzy .Pokud se to trochu neosolilo a neopepřilo ,tak to nebylo k jídlu .

kadlicek ( 24. února 2016 16:41 )

už sa nepodivujem, že šikanujú učítělov, keď na nich zo všetkých strán vymýšlajú všeliko hoveziny...

Zobrazit celou diskusi