Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Univerzitní docent varuje: imigranti ohrožují zdraví. Hygienik to odmítá

Včasné a povinné rentgenové vyšetření by mohlo upozornit na případnou tuberkulózu. (ilustrační foto)
Včasné a povinné rentgenové vyšetření by mohlo upozornit na případnou tuberkulózu. (ilustrační foto)  (Autor: Blesk - Aneta Schürgerová)
Autor: red - 
5. září 2015
05:02

Pro obyvatele cílových i tranzitních zemí představují imigranti vážné zdravotní riziko. Tvrdí to aspoň docent z Univerzity Pardubice Miloslav Pouzar na základě odborných studií. Například tuberkulóza se prý mezi imigranty vyskytuje 27x častěji než u místních obyvatel. Hlavní hygienik Vladimír Valenta ale obdobné tvrzení odmítl, od uprchlíků prý Čechům zdravotní neduhy aktuálně nehrozí.

Z mnohých odborných prací jasně vyplývá, že imigrace představuje vážné zdravotní riziko pro domácí populaci v cílových i tranzitních zemích, napsal Miloslav Pouzar na popularizačně vědecký web Osel.cz.

Blesk.cz se pardubického docenta snažil s jeho tvrzením konfrontovat a zjistit další podrobnosti. „Přestože jsem docent, necítím se být v epidemiologické problematice dostatečně vzdělán. Přednáším na Fakultě chemicko-technologické,“ upozornil Pouzar. „Jako poučený laik jsem měl nicméně potřebu se k tématu vyjádřit, protože si umím dát dohromady relevantní data a chybí mi společenská diskuse na toto téma,“ dodal.

Pouzar nicméně ve svém článku odkazuje na několik různorodých studií o infekčních onemocněních v souvislosti s imigranty. A výsledky podle nich nevyznívají dobře.

Italský šok z tuberkulózy

Italové například letos uveřejnili výskyt vybraných typů infekčních onemocnění mezi imigranty a domácí populací. Tuberkulóza se mezi imigranty vyskytovala 27x častěji než mezi Italy. Velmi vysoký výskyt badatelé zjistili také u malárie (21,1x častěji), svrabu (8,5x), hepatitidy B (3,3x) či AIDS (2,5x).

Studie se opírá o data shromažďovaná mezi lety 2006 až 2010 mezi populací o velikosti více než 1,14 milionů lidí. Pro úplnost je třeba dodat, že v rámci této práce byl za imigranta považován každý Ital, který narodil mimo Apeninský poloostrov.

Až desetkrát vyšší riziko hepatitidy

Vysoké riziko výskytu hepatitidy C mezi imigranty předpokládá holandská studie z roku 2013. Na imigranty připadá podle tohoto výzkumu zhruba polovina všech případů onemocnění, výskyt hepatitidy C je u nich asi 10krát častější než u lidí narozených na území Holandska.

Cílené testování imigrantů na výskyt jednotlivých typu hepatitidy doporučili evropské země, do kterých směřují migrační vlny, odborníci ze Světové zdravotnické organizace.

Finská studie pro změnu dokázala, že podíl tuberkulózy připadající na imigranty roste. Zatímco v roce 2009 byl tento podíl 5,8 % všech případů, v roce 2013 to již bylo 32,1 %. Tuberkulóza se mezi imigranty častěji vyskytuje u mladších lidí a u žen.

Vítejte v ČR. A teď si zajděte na rentgen

Zda je Česká republika připravena na případné šíření infekčních nemocí v důsledku migrace, není z veřejných vystoupení politiků ani odborníků jasné. Tento fakt koneckonců dovedl Miloslava Pouzara i k sepsání citovaného článku.

Oficiální dokumenty na toto téma jsem nebyl schopen dohledat – doufám, že to je mou neschopností, nikoli jejich neexistencí,“ prohlásil na adresu kompetentních institucí vysokoškolsky vzdělaný Pouzar.

Prvním veřejným výstupem na toto téma byl nedávný návrh českých lékařů, aby migranti z rizikových zemí museli podstoupit rentgen plic a kožní testy kvůli potvrzení či vyloučení nákazy tuberkulózou.

„Rozhodovat by o tom měli praktičtí lékaři. Je to opatření na zábranu šíření TBC u nás, nic diskriminačního,“ řekl serveru iDnes.cz Stanislav Kos, člen České pneumologické a ftizeologické společnosti, což jsou lékaři, kteří se léčbou tuberkulózy zabývají.

Hlavní hygienik uklidňuje

Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta ujistil, že epidemiologická situace v Česku je momentálně naprosto stabilní. „V souvislosti s uprchlickou krizí v tuto chvíli občanům na území České republiky nehrozí žádné zdravotní nebezpečí spojené s exotickými infekčními nemocemi,“ uvedl hlavní hygienik ČR.

Státní zdravotní ústav a ministerstvo zdravotnictví podle Víta průběžně monitorují vývoj epidemiologické situace v republice. Hygienici jsou prý také denně ve styku se Světovou zdravotnickou organizací a Evropskou komisí, aby měli aktuální informace o případných rizicích souvisejících s uprchlickou krizí.