Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Armáda klíšťat dobyla Česko, nakažených lidí je nejvíce za 10 let. A bude hůř

Autor: Michaela Bezvodová - 
19. června 2016
05:00

Nakažených klíšťovou encefalitidou bylo v květnu nejvíce za posledních deset let. Od ledna zároveň na nemoc zemřel jeden pacient. Hrozí, že se situace bude dál zhoršovat. Letošek by tak mohl mít náběh na rekord co do počtu nakažených za poslední dekádu. Blesk.cz to sdělil epidemiolog Rastislav Maďar z Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu. 

Rizikový výskyt klíšťat na nejvyšším stupni hlásí také předpovědi meteorologů. Obvykle přichází až v červenci. Jak ale vysvětlil Rastislav Maďar, protože byla mírná zima i jaro, klíšťata měla ideální podmínky být v lese aktivní. Zároveň teplo vylákalo do přírody předčasně výletníky a „neštěstí je na světě“.

V zimě se klíšťata drží v půdě, s prvními vyššími teplotami ale vylezou do travních porostů okolo 70 cm a doslova číhají na lidi, aby se mohla zachytit. Zkraje roku jim stačí teploty jen okolo 5° až 7° C.



Snášejí dobře vysoké teploty, zásadní je ovšem pro jejich pohyb vlhkost, sucho jim nevyhovuje. Zato oblačné počasí a nárazové deště jsou pro klíšťata rájem. Také proto, že se daří houbám a do lesů vyrazí ty nejchutnější oběti – houbaři.

Chtějí sát krev, každé stádium klíštěte ji potřebuje. Samičky pak kladou vajíčka. Jejich cílem není přenášet nemoci, ale množit se,“ říká pro Blesk.cz Maďar. Proto pokud budete do lesa vyrážet v brzké době, vybavte se repelenty a pohybujte se jen po pevných cestách. Vysoká tráva a listnaté lesy nejsou momentálně vhodné.

Ohroženi jsou nejvíce lidi ve středním věku

Klíšťové encefalitidě stačí k rozšíření do těla hostitele dvě hodiny, ale nespoléhejte se na to, že si klíště stihnete včas vyndat. „Aby se člověk nenakazil, je zásadní se nechat proti encefalitidě očkovat. Ale lidé chodí málo, nechá se očkovat jen asi šest procent. Čím je člověk mladší, tím má silnější imunitu. Ve vyšším věku mohou být ale následky nakažení horší a trvalé,“ popsal praktický lékař Petr Herle. 



„V případě, že člověk není náležitě přeočkován, ale byl očkován řádně alespoň jednou, tak by infekce neměla mít tak tragické následky, než když není vůbec očkován,“ řekl Herle pro Blesk.cz. Nemoc by po úplném vyléčení neměla mít na zdraví člověka žádné dopady. Když se však nakazí, je nutná hospitalizace a sledování celkového stavu. Léčí se pak hlavně akutní potíže, léky přímo na encefalitidu nejsou.

„Encefalitida se léčí špatně. Nemoc může změnit i psychiku a lidé najednou potřebují třeba víc spát. Lidé ve vyšším věku můžou ochrnutou a je to trvalý stav. Neurologické poruchy jako obrna, které při nemoci mohou také vypuknout, se řeší následnou rehabilitací,“ uvedl Herle.

Klíšťata se v lese udrží až do prvních mrazíků v listopadu. „Kdyby bylo v létě hodně sucho a velké horko, tak by dočasně počet případů klesl a pak by se to zvýšilo až v září, kdy počasí klesne na 20 stupňů a prší.  Momentálně to spíš vypadá na rekordní výskyt,“ dodal Maďar. 

Houby porostou. Klíšťata budou mít pré. Houby porostou. Klíšťata budou mít pré. | archiv Blesku

Jak poznat nákazu encefalitidou

Onemocnění se projevuje podobně jako nachlazení horních cest dýchacích nebo lehká chřipka. Objevují se bolesti hlavy, únava, bolesti svalů a kloubů. Pak přichází klidové období, které odezní asi po čtrnácti dnech a nastoupí silné bolesti hlavy, pocity na zvracení, světloplachost a někdy zmatenost. Pacienti podle doktora Herleho uvádí, že je hlava bolí tak, že nejsou schopni se ani předklonit.

Očkování běžně probíhá ve třech dávkách, s odstupem jednoho roku a tří let. Přeočkování po třetí dávce je nutné po pěti letech, aby nemohla propuknout těžká encefalitida. Imunita některých jedinců může snést i delší prodlevu, a to až maximálně deset let. Pokud jste vášnivými houbaři, neměli byste prevenci odkládat na neurčito.

Následky po nakažení encefalitidou jsou vysoké hlavně u starších lidí. Mnohdy trvalé Následky po nakažení encefalitidou jsou vysoké hlavně u starších lidí. Mnohdy trvalé | Profimedia.cz

Jak se liší nemoci přenášené klíšťaty: encefalitida a borelióza

Encefalitidou se nakazíte do dvou hodin. Boreliózou zhruba až po dni. Riziko nakažením klesne při včasném odstranění klíštěte.

Inkubační doba encefalitidy trvá většinou jeden až dva týdny. U boreliózy tři až třicet dní.

V současné době se klíšťová encefalitida nedá vyléčit, existuje jen očkování, které nákaze zamezí. Ale budějovicko-brněnský tým vědců laboratoře arbovirologie objevil ve spolupráci s Ústavem chemie AV ČR skupinu látek, které vykazují proti viru klíšťové encefalitidy vysoký účinek a do budoucna by mohly encefalitidu léčit. Podle vedoucího laboratoře arbovirologie Antonína Holého blokují objevené látky množení viru.

Boreliózu lze vyléčit antibiotiky a riziko úmrtí je velice nízké.

deratizater ( 19. června 2016 13:39 )

Láďa Hruška radí udělat si na klíšťata repelent a to tak že nasypete do rozprašovače celý balíček hoření hřebíčku a ten zalejete čistým alkoholem.Nechat vyluhovat asi tři týdny mezitím občas zatřepat.Pak se s tím rozprašovačem postříkáte a můžete vyrazit bez obav do lesa na procházku nebo na houby.

tubka.jentak.jen. ( 19. června 2016 10:49 )

to: sairait

vvogh.t ( 19. června 2016 10:46 )

1tigrusenka ( 19. června 2016 10:45 )

hahahahahahaha a té již nezbývalo než porodit takového blbého zm.rda sendrazeka, curaka

sairait ( 19. června 2016 10:36 )

chudák tvoje babička, který imbecil jí nap.rcal, že porodila takovou hloupou krávu tvoji mámu

Zobrazit celou diskusi