Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vlaky jedou jinak. Podívejte se na změny jízdních řádů ve vašem kraji

  • Autor: bud,ČTK - 
    12. 6. 2016
    05:55

    Od neděle platí letní změna železničního jízdního řádu. České dráhy například o jeden pár vlaků rozšíří ve všední dny spojení mezi Rumburkem a Novým Borem, přibude také jeden pár večerních vlaků mezi Prahou a Ostravou provozovaný společností Leo Express. V regionální dopravě čekají na cestující největší změny v Pardubickém kraji a Libereckém kraji. Podívejte se přehled změn ve všech krajích.

  • 1.Dálkové spoje

    Od začátku roku jde už o čtvrtou změnu železničních jízdních řádů. Zatímco předchozí změny byly neplánované, například v souvislosti s vyhlášením Velkého pátku jako svátku, změna z 12. června je plánovaná. Změny se týkají prakticky všech krajů v Česku, vesměs jde však o drobné úpravy spojů.

     

    Nové dva spoje přidá soukromý Leo Express na trase z Ostravy do Prahy. V pracovní dny bude rozšířen počet rychlíků mezi Novým Borem a Rumburkem o jeden pár. Další změny dálkových spojů jsou jen kosmetické a nemají časové dopady

     

    Projděte si změny regionální dopravy v jednotlivých krajích na dalších stránkách.

    Začaly platit nové jízdní řády. Začaly platit nové jízdní řády. | Foto Blesk - Robert Klejch

  • 2.Pardubický kraj

    Během letních prázdnin v Pardubickém kraji nebudou jezdit vlaky na trase mezi Chrudimí a Borohrádkem v úseku mezi Holicemi a Borohrádkem. Provoz se obnoví 1. září. Podobně na trati Česká Třebová - Dzbel nepojede trojice ranních vlaků mezi Moravskou Třebovou a Dzbelí a jeden pár vlaků v úseku Chornice - Dzbel. Naopak bude během prázdnin zavedený nový ranní spoj z Moravské do České Třebové.

    Začaly platit nové jízdní řády. Začaly platit nové jízdní řády. | archiv Blesku

  • 3.Liberecký kraj

    V Libereckém kraji budou nově jezdit večerní spoje z Liberce do Semil a ze Staré Paky do Liberce i ve všedních dnech. Doposud tyto spoje jezdily jen o víkendu mezi Libercem a Turnovem. I v sobotu pojede nově noční spoj z Josefova Dolu do Smržovky a večerní spoj mezi Libercem a Harrachovem bude v pracovní dny vyjíždět už z Desné. Podobně ranní a dopolední spoj z Liberce do polské obce Szklarska Poreba pojede nově i v neděli.

    Začaly platit nové jízdní řády. Začaly platit nové jízdní řády. | CNC/Martin Sekanina

  • 4.Praha a Středočeský kraj

    V Praze a Středočeském kraji dochází jen k několika menším změnám, jejichž cílem je zlepšit dopravní obslužnost. Nejvýrazněji se změní řád vlaků mířících do Středokluk a zpět. Přes týden budou jezdit častěji, o víkendu jeden spoj ubude. Častěji budou jezdit vlaky na trati Olbramovice a Sedlčany. Zrušen bude ranní vlak z Hostivice do Prahy Masarykova nádraží.

    Začaly platit nové jízdní řády. Začaly platit nové jízdní řády. | ČTK

  • 5.Královehradecký kraj

    Současnou největší komplikací v regionální vlakové dopravě v kraji je výluka na hlavní železniční trati z Hradce Králové do Jaroměře, která začala 18. dubna a potrvá do 2. srpna. Cestující místo vlaků jezdí náhradními autobusy. Lidé z Broumova a okolí na Náchodsku u hranic s Polskem získají od neděle 12. června lepší vlakové spojení s vnitrozemím. Nové spoje pojedou úseku Náchod a Adršpach.

  • 6.Plzeňský kraj

    Plzeňský kraj čekají jen drobné změny na železnici. Častěji budou jezdit vlaky na těhto tratích Plzeň – Svojšín a Plzeň – Nepomuk. Zrušeno bude víkendové spojení mezi Svojšínem a Rokycany.

    Začaly platit nové jízdní řády. Začaly platit nové jízdní řády. | CNC/Martin Sekanina

  • 7.Jihočeský kraj

    Železniční dopravu v Jihomoravském kraji ovlivní uzavírky. Na brněnském hlavním nádraží budou rekonstruována dvě nástupiště, kvůli kterým dojde ke snížení počtu spojů. Jsou zavedeny zvláštní či nostalgické vlaky, jako např. 18. června 2016 pár vlaků z Protivína a Číčenic do Týna nad Vltavou a zpět nebo 25. června 2016 parní vlaky z Březnice do Strakonice a zpět či z Kasejovic do Blatné a zpět.

    Začaly platit nové jízdní řády. Začaly platit nové jízdní řády. | ČTK

  • 8.Ústecký kraj

    V Ústeckém kraji dochází k minimální změně jízdního řádu. Rychlíky na trati Kolín – Rumburk, které jezdí dosud pouze v sobotu, v neděli a ve svátek, pojedou v úseku Rumburk – Nový Bor a Nový Bor – Rumburk denně. Rozšířena byla četnost spojů mezi Litoměřicemi a Drážďanami.

    Začaly platit nové jízdní řády. Začaly platit nové jízdní řády. | Ondřej Požár

  • 9.Zlínský kraj

    Byl zrušen víkendový vlak s odjezdem z Horní Lidče ve 4:38 na Púchov a také kompletně spoj s odjezdem v 15:20 z Vizovic na trati Otrokovice – Vizovice. Ostatní změny jsou jen drobné, a to na tratích Valašské Meziříčí – Rožnov pod Radhoštěm a Kojetín – Valašské Meziříčí

  • 10.Olomoucký kraj

    Ranní vlaky mezi obcemi Dzbely a Česká Třebová před léto nepojedou. Několik drobných změn je také na trati Olomouc – Uničov – Šumperk, Hanušovice – Staré Město pod Sněžníkem a Olomouc – Moravský Beroun.

    Začaly platit nové jízdní řády. Začaly platit nové jízdní řády. | Michal Nosek, E 15

  • 11.Moravskoslezský kraj

    Jde spíše o kosmetické časové změny u odjezdů vlaků, posíleno bude přes léto spojení na ostravské letiště, a to v souvislosti charterovými lety do zahraničí. Speciální spoje budou vypraveny hlavně v souvislosti s akcemi Colours of Ostrava a Dny NATO.

  • 12.Jihomoravský kraj

    Železniční dopravu v Jihomoravském kraji ovlivní uzavírky. Na brněnském hlavním nádraží budou rekonstruována dvě nástupiště, kvůli kterým dojde ke snížení počtu spojů. Nový vlak pojede v letním období mezi Mikulovem na Moravě do Břeclavi. Změny intervalů odjezdů proběhnout také v souvislosti s jednokolejným provozem na trati Brno hl. n. – Brno-Židenice.

    Začaly platit nové jízdní řády. Začaly platit nové jízdní řády. | archiv Blesk

  • 13.Karlovarský kraj a Kraj Vysočina

    Můžete si oddychnout, v těchto krajích nedochází k žádným změnám v jízdních řádech.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi