Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výchovný ústav v Chrastavě končí, řekla Valachová. Zeman: Naletěla ombudsmance

Autor: ČTK, tmp, vr - 
8. června 2016
15:59

Výchovný ústav v Chrastavě bude zrušen, oznámila na středeční tiskové konferenci ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Ve městě zůstane jen dětský domov se školou. Chlapci starší 15 let se přestěhují do jiných výchovných ústavů, kde budou pokračovat ve vzdělávání. Podle prezidenta Miloše Zemana ale nejde o dobré rozhodnutí a Valachová pouze naletěla ombudsmance Anně Šabatové, která podmínky v Chrastavě kritizovala.

Ministryně tak reagovala na obavy, které podle ní neodůvodněně vyvolala bývalá ředitelka Markéta Sochorová. Ta rezignovala, když kontrola zjistila nepřijatelné praktiky při zacházení s chovanci ústavu.

Starosta Chrastavy Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj) následně upozornil, že se občané po zmírnění pravidel v ústavu obávají o svou bezpečnost. Valachová to odmítla, ale uzavření ústavu považuje za nejlepší řešení pro stabilizaci situace.

Zeman: Valachová naletěla ombudsmance

K situaci kolem chrastavého výchovného ústavu se vyjádřil prezident Miloš Zeman. „Já si myslím, že paní ministryně Valachová v dobré vůli naletěla paní ombudsmance Šabatové, jejíž rady se vyznačují tím, že kdokoliv je přijme, ten se dopustí chybného rozhodnutí,“ řekl Zeman na své zahraniční cestě v Arménii.

ulzana ( 16. června 2016 19:49 )

Já bych se podíval na ten perfektní tým odborníků paní Valachové - Cpinová, Pilař, Lányová, Matoušů (nebo někdo další z ústavu Klíčov) atd. Proč jsou tito ve "všech rušeních" nepohodlných ústavů (Dobřichovice, Králíky, Chrastava). Nebude náhodou podobná sestava (s pane Holomkem z ČŠI - "makal" také na Chrastavě)v sedmičlenné komisi na volbě nového ředitele Chrastavy?

pelagie ( 9. června 2016 09:22 )

Kontrola zjistila atd .....dochází jim vůbec, co je to za spratky ,kteří mají na triku vraždy a jiné delikty ?Žádná práva, ale pořádná povinnost makat aposlouchat někde v dole..tohle přece není pro ně žádný trest, jsou jako ve vatiččce a oni na oplátku utlučou nebo zmrzačí vychovatele, či vychovatelku ..prašivci a když vylezou v 18 pak se vrací stejně do věznic,jen málo kdo se umí na svobodě o sebe postarat..

salto ( 9. června 2016 09:00 )

To, že chovanci by měli mít důstojné podmínky a zacházení s velkým sebezapřením bych pochopil, nechápu však, proč má kdejaký gauner více práv než běžný občan

panda82 ( 9. června 2016 07:14 )

Opravdu si může dělat co chce, ten vygumovaný mozek, co na to Sobotka, kdo bere odpovědnost, co třeba ta černá jízda sekretářky s obavou o zdraví své chlebodárkyně, aby ji náhodou neodvezli do blázince, je vidět úroveň toho ministerstva

yarda ( 8. června 2016 22:47 )

Podle vzoru Járy Cimrmana tam uspořádali Den otevřených dveří.

Zobrazit celou diskusi