Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zvětšování břicha, ranní nevolnosti: Syndrom „těhotných“ mužů umí otce potrápit

Autor: ula - 
3. června 2016
05:31

Rostoucí břicho, ranní nevolnost, úzkostlivost a výkyvy nálad. Tyto obtíže se během těhotenství nemusí týkat pouze žen, ale také jejich partnerů. I oni mohou pociťovat těhotenské příznaky. Jedná se o „syndrom couvade“, kdy muže provázejí těhotenské a porodní problémy jejich partnerek v očekávání. Mnohdy se ovšem za těmito projevy skrývá mnohem větší problém.

Couvade syndrom má i český název – kuváda. „Původ názvu je v narážce na sezení na vejcích. Kuváda byly původně různé rituály imitující porod ženy, ovšem prováděné muži, dnes se tímto pojmem spíše rozumí syndrom, kdy muže provázejí těhotenské a porodní problémy,“ vysvětluje psycholožka Eliška Bachová.

Muž, kterého postihne tento syndrom, může skutečně pociťovat příznaky, které provázejí těhotenství. Tedy nevolnosti, otékání končetin, padání vlasů, nechutenství, nebo naopak větší chuť k jídlu. Ke všemu se může přidat přecitlivělost, nervozita a úzkost. „Dokonce jeden výzkum poukázal na to, že mnohem více mužů přibere přes břicho, pokud je plod pohlaví ženského,“ řekla Blesk.cz Bachová. Muži také mohou mít bolesti, když žena začne rodit.

Strach z otcovství?

Všechny tyto projevy jsou psychosomatického původu a může jít o vyšší empatii, nebo také o přirozené snížení testosteronu v průběhu rodičovství. Nejde o nic závažného a psycholožka tak doporučuje nastávajícím otcům tyto projevy přijmout. Někdy ovšem mohou být příznaky příliš silné a v tu chvíli je třeba se zamyslet, čím je syndrom skutečně způsoben.

„Syndrom může být způsobem neurózou ze strachu z těhotenství a porodu, v tom případě by bylo dobré svěřit se psychologovi. Může pomoci i absolvování předporodního kurzu,“ popisuje Bachová.

Podle odborníků může také syndrom pocházet z nepřiznaného strachu z nastávajícího rodičovství, ale tímto syndromem může rovněž trpět muž, který žárlí na partnerčino nenarozené dítě, aniž by si to uvědomoval. V takových případech je dobré se zamyslet a vyhledat odborníka.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi