Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Odbornice: Pro Čechy je nevěra zábava. HIV klidně „donesou“ i domů partnerovi

Autor: tmp - 
14. května 2016
05:00

Nevěra je v české společnosti poměrně oblíbená forma „zábavy“. Blesk.cz to řekla v exkluzivním rozhovoru sexuoložka a odbornice ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Laura Janáčková. Podle nového průzkumu se navíc dá jen každý desátý po záletu otestovat na HIV.

Podle aktuálního výzkumu společnosti STEM/MARK je nevěrných celkem 37 % Čechů. „Číslo je to spíše nízké, protože předcházející výzkumy a průzkumy ukazují, že procento nevěrných v České republice je ve skutečnosti daleko vyšší,“ uvedla Janáčková. V předešlém průzkumu nevěry sama Janáčková totiž zjistila, že nevěrných je téměř 78 % mužů v produktivním věku a přes 40 % žen.

Janáčková ale zároveň upozorňuje, že respondenti nemuseli být vždy stoprocentně upřímní. „Společnost totiž u mužů nevěru více toleruje, je to patrné i ze situace, že když je muž nevěrný, tak se řekne, že je to kanec, zatímco o ženě se řekne něco úplně jiného,“ míní odbornice s tím, že muži tak logicky číslo spíš nadhodnotí a ženy naopak. „Nicméně nemění to nic na faktu, že nevěra je poměrně rozšířený druh zábavy,“ dodala.

Co je vůbec nevěra?

Velmi rozdílná čísla různých výzkumů vypovídají také o tom, že je poměrně těžké definovat samotnou nevěru. „Někteří můžou vnímat jako nevěru polibek, jiní mají hranice daleko liberálnější. Některé ženy považují za nevěru i partnerovo flirtování a naopak u sebe samých nekoitální aktivity nehodnotí jako nevěru. Bohužel mnohé výzkumy, které jsou prováděny ať u nás, nebo v zahraničí,  často úplně přesně nespecifikují, co je považováno přesně a konkrétně u každého jedince za nevěru,“ vysvětlila.

Podle Janáčkové se liší také způsob nevěry, který preferují muži a ženy. „Muži preferují soulož. Ženy si občas zvyšují sebevědomí flirtem. Líbí se jim zavázanost mužů a jejich pozornost. Na rozdíl od mužů se spíš zamilovávají, muži jsou schopni i odosobněných sexuálních kontaktů,“ řekla Janáčková.

Podle odbornice jsou pak zejména ženy schopny tolerovat nevěru, která nepřináší partnerovi emoční zážitek. „To znamená, že když se to stane někde náhodně bez citové vazby, tak jsou schopné spíše nevěru jednorázově tolerovat. Když se však manžel nebo partner zamiluje, tak  to už boří i dlouhodobé vztahy. Z evolučního pohledu je nevěra ohrožující pro fungování rodiny i společnou výchovu dětí,“ vysvětlila.

Pohlavní nemoci nás netrápí

Aktuální výzkum navíc ukazuje, že jen 10 % nevěrných Čechů se dá po nevěře testovat na sexuálně přenosné nemoci. „S tím máme velký problém, který zrcadlí i výrazný nárůst HIV pozitivních v české populaci. Obecně lze říci, že Češi mají pocit, že jsou v této oblasti nedotknutelní a nehrozí jim žádné riziko. Jsou často velmi důvěřiví a spoléhají na štěstí,“ řekla Janáčková a hned uvedla příklad z vlastní praxe.

„Já to vidím ve své ordinaci, kde je v poslední době vidět nárůst mladých mužů, kteří nejsou homosexuálové a ani si nepíchají drogy, ale přesto se dostali do styku s HIV pozitivními a jsou nakažení,“ dodala.

 

ejvm1712 ( 14. května 2016 14:25 )

Ono by stačilo chytnou i tripla a je malér.

ejvm1712 ( 14. května 2016 14:20 )

Jenže do té doby nakazí další a další. Kupa tohohle sajrajtu k nám dorazí s imigranty. Ti jsou tím prolezlí plus další nemoci.

bestteckaie ( 14. května 2016 06:58 )

 Je to sice silnejsi,nez cokoli jineho,ale strach ze smrti by to mel brzdit.Nebrzdi,je cim dal vice lhostejnych,potetovanych a vericich v nahodu,ze se jim nemoc vyhne,ikdyz se sexualni partneri jejich sexualnich partneru rozsiruji geometrickou radou a spoleha se jen na dobre slovo dotycnych, ktere je z 99% lez.Kdyby bylo HIV prenosne, jako zloutenka, nebyli by mozna uz zadni nenakazeni.

Zobrazit celou diskusi