Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rychlovarné konvice a fény v ohrožení. Brusel je chce zakázat jako žárovky

Autor: bud - 
12. května 2016
18:50

Po vysavačích se silnými motory a klasických žárovkách plánují Evropští úředníci další omezování neúsporných spotřebičů. Evropská komise diskutuje o zákazu energeticky náročných rychlovarných konvic, topinkovačů nebo třeba fénů. Nové nařízení přitom údajně chtěla tajit do doby, než proběhne britské referendum o vystoupení z EU.

Podle britského tisku předloží Evropská komise už na podzim nový návrh na omezení neúsporných domácích spotřebičů, konkrétně pak nešetrných rychlovarných konvic, topinkovačů nebo fénů. 

Komise se přitom podle všeho snažila držet tyto informace v tajnosti. Přinejmenším do doby, než v Británii v červnu proběhne chystané referendum o vystoupení z EU. Britové předchozí opatření o omezení výkonných vysavačů vnímali velmi negativně a mezi evropskými úředníky teď panují obavy, že by nové návrhy mohly mít negativní dopady na výsledek referenda. Britové jsou totiž vášnivými konzumenty čaje a podle statistik se až třetina rychlovarných konvic prodává právě tam. 

Jak zjistil Blesk.cz, není ale ve hře úplný zákaz těchto spotřebičů. Jde o širší diskusi v rámci platné směrnice o ekodesignu, jejímž cílem je snížit celkovou energetickou spotřebu v zemích EU.

V rámci této diskuse jsou na mušce nešetrné spotřebiče a úředníci EU ve spolupráci s členskými státy zvažují, které by mohli nějakým způsobem omezit, aby nespotřebovávaly tolik elektřiny. Cílem celého snažení je nejen snížit celkovou spotřebu EU, ale také ušetřit běžným lidem výdaje za energie. 

Jaký fén a konvice by byly podle bruselského mustru označené jako neúsporné, zatím není přesně určeno, vše je totiž zatím v jednání.

Komise: Vše se musí nejdříve prozkoumat

O věci na konci dubna diskutovali také eurokomisaři a dospěli k názoru, že možnosti úspor ještě budou důkladně přezkoumány. „Rozhodnutí o revizi budou učiněna až po získání relevantních údajů o skutečných úsporách v nákladech na energii a celkovém hospodářském přínosu takových změn. Cílem je totiž především snížit náklady na energie pro občany i průmysl,“ řekla pro Blesk.cz Karolína Kottová ze Zastoupení Evropské komise v ČR. Podle ní jednání komisařů nebylo tajné a Komise o něm informovala.

Za všechny změny mohou směrnice o ekodesignu z roku 2009 a směrnice o energetickém štítkování z roku 2010. „V rámci projektu energetické unie, kterou ČR podporuje, dochází nyní k přezkumu obou těchto norem,“ dodává Kottová. 

hejhej ( 13. května 2016 18:59 )

EU to už je nadávka. Je to stádo idiotů, kteří za hříšné peníze - i naše- vymýšlejí jednu debiltu za druhou. Proč se darmožrouti nevěnují zastavení invaze muslimů?

lobotom ( 13. května 2016 11:46 )

Ale pokud EU chce šetřit energii, tak by měla zakázat především světelné raklamy. A taky nesmyslné digitální hodiny na každém spotřebiči a absenci skutečného vypínače.

lobotom ( 13. května 2016 11:38 )

To je zas bulvární nadpis jak něco. Žádné konvice a fény nikdo zakazovat nebude. Jde jen o to omezit švindly výrobců a prodejců s naháněním co nejvyšších čísel na příkonu, která často znamenají akorát vyšší spotřebu a žádný výkon navíc. Kupující o sobě tvrdí, že nejsou stádo ovcí, ale přitom se tak chovají právě tím, že nakupují jen podle nic neříkajících ale líbivých čísel.

zadnice ( 13. května 2016 09:40 )

Je to prostě stádo blbců, ale velmi dobře placených občany EU!!!

pravlast ( 13. května 2016 07:20 )

Ušetříme elektriku a zaplatíme z toho žrádlo a výhody připrchlíkům,zapomněl dodat debi*Brusel.Navrhuju zakázat neúsporné služební automobily všem panákům všech komisí,ministerstev,parlamentů-prostě jim bude stačit kolo.

Zobrazit celou diskusi