Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bruselské čachry s uprchlickými čísly. Evropská komise je prý falšovala

Autor: zst - 
25. prosince 2015
15:26

Šéf kanceláře Jeana Claudea Junckera údajně dodal členským státům špatná čísla uprchlíků, aby země podpořily plán přesídlovat syrské migranty přímo z Turecka a nenechat je putovat tzv. Balkánskou cestou. Podle novinářů z amerického týdeníku Politico, který má ale jedno ze sídel také v Bruselu, přichází do Evropy denně i v zimě kolem čtyř tisíc uprchlíků.

Lhali o tom, kolik uprchlíků míří v těchto dnech z Turecka do Řecka, tvrdí neohroženě novináři Politica s tím, že Martin Selmayer, šéf kabinetu předsedy Evropské komise, poslal 28 státům Unie zkreslená čísla záměrně. Chtěl prý podpořit plán komise na přesidlování uprchlíků přímo z Turecka. Z čísel mělo vyplynout, že Turecko se začalo snažit a počty výrazně klesly.

Úbytek migrantů je prvním důkazem snahy Turecka zabránit nelegální migraci do Evropské unie,“ napsal podle Politica Selmayer státům. Z 52 tisíc lidí týdně se číslo mělo v prosinci snížit na pouhých devět tisíc.

Úbytek migrantů měl být podle komise výsledkem tureckého zákroku proti pašerákům s lidmi a zadržování migrantů. Podle novinářů ale úředníci čísla zmanipulovali.

Místo devíti totiž ve druhém prosincovém týdnu do Řecka dorazilo kolem 27 tisíc migrantů, tedy trojnásobně více. Klesající počet navíc odborníci připisují spíše nástupu zimy než zásahům dotčených států. I přesto připlouvají k řeckým břehům i teď zhruba 4 tisícovky lidí denně.

Kvóty nefungují. Česko dál volá po důsledné kontrole vnější hranice

Maximální počty hovoří o tom, že se do Evropy denně v průběhu roku hrnulo i deset tisíc uprchlíků. Celkem jich přišlo přes milion. Nejčastěji to byli Syřané, Afghánci a lidé z Kosova a Iráku. Na cestě přes moře, ať už u řeckých nebo italských břehů, zemřelo letos 3 406 lidí.

Evropská unie nařídila svým zemím přesídlit v nejbližších měsících 160 tisíc osob, podařilo se to jen u 184 z nich. Uprchlíci totiž do přerozdělovacího systému vstupovat nechtějí, mají svou cílovou zemi už dávno vybranou. Nejčastěji je to Německo nebo Švédsko.

„První registrace, tedy focení a zápis jména, se dělá už na Lampeduze. Potom přiveze trajekt migranty většinou v noci na Sicílii, kde jim hned při vylodění dáváme vědět, že mají možnost zůstat v Evropě legálně a zapojit se do programu přesídlení. Ráno už více než polovinu z nich nepotkáme,“ popsala realitu na vnější schengenské hranici v Itálii Marta Černíková z Evropského podpůrného azylového úřadu, který měl přesídlování uprchlíků zajišťovat.