Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Města bojují s ghetty po svém. Prázdné domy raději bourají, aby neměly nájemníky

Autor: sou - 
12. května 2016
07:36

Radnice přišly se zcela novým přístupem, jak chtějí zabránit nákupu domů spekulanty, kteří by do nich pak mohli umístit sociálně slabé rodiny. Budovy podle informací serveru iDnes.cz raději zbourají. Jen v minulém roce musel stát na příspěvcích na bydlení vyplatit přes 12 miliard korun.  Příkladem mohou být například Krupka u Teplic na severu Čech nebo Vimperk na jihu. 

Obě města mají zkušenost s tím, jaké problémy s nepořádkem nebo prostitucí v ghettech jsou, a nová proto nechtějí.

Ve Vimperku jsou momentálně dva prázdné domy, kde bydleli sociálně slabí. Oprava jednoho z nich by stála 10 milionů. Demolice obou na tři miliony. „Byla obava, kdo by to koupil a jaké by měl záměry. Proto je jistější je zbourat,“ vysvětluje rozhodnutí městských zastupitelů pro server iDnes.cz vedoucí hospodářského a bytového odboru Martin Kalous. 

Zatímco dříve stát přispíval dávkami na bydlení na hlavu, dnes je to podle výše nájemného, a tak jsou podobné byty prý zlatým dolem. „Nedávno nám jeden muž poslal e-mail, že od nás chce pro svého klienta koupit 150 bytů,“ popsal zase předseda bytového družstva, které vlastní dva prázdné paneláky na krupském sídlišti Horní Maršov Josef Snížek. I tam chtějí tyto budovy raději zbourat.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová navštívila sídliště Chanov v Mostě:

gabreta ( 12. května 2016 13:48 )

Ale jdi ty brepto. Kdo ti takovou blbost nakukal? Jediný cikánský sídliště byl Chánov! Cigoši většinou bydleli ve starých městských zástavbách, kde nikdo nechtěl bydlet. Dneska jsou to dobré adresy a cigoše majitelé vystěhovali do sídlišť, mezi bílé, kteří se postupně raději odstěhovávají a jejich byty obsadí kofoly! Tak vznikají ghetta!!

hejhej ( 12. května 2016 11:07 )

st.rec: Náš stát nahrává zlodějům a cikánům a nyní i násilnickám invazistům za peníze daňových poplatníků. Majitelé ubytoven stát vyplácá nehoráznými příspěvky na bydlení, je poto opravdu lepší vybydlené byty po cikánech zbourat, než dát "do rukou" zlodějům. Cikánům, kteří jim fandí : Diensbier, Kocáb, Šabatová , neziskovy placené státem by jim měli poradit, aby nerodili další přiživníky, když chtějí slušně bydlet.

havran2 ( 12. května 2016 10:04 )

Cikáni jsou zvyklí na koně, vůz s plachtou a bydlet v přírodě ! ! !

dzery ( 12. května 2016 09:43 )

Stejně jako za komančů,neudržovat,vybydlet a zbourat.

st.rec ( 12. května 2016 08:30 )

 Zvláštní je že sociálně slabí ještě likvidují městské nebo snad státní obydlí a nikdo je nepotrestá ani nemusí škody uhradit a zničené domy zbořit sami.Nevím proč dostávají jiné bydlení a jak se podílí na úhradách nájmů,energií atd.

Zobrazit celou diskusi