Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Lidé pomocí mobilů zachraňují ptáky. Hlásí zastávky, kde jim hrozí smrt

Prosklené zastávky jsou pro ptáky smrtelné.
Prosklené zastávky jsou pro ptáky smrtelné.  (Autor: Blesk)
Autor: mts - 
9. května 2016
06:15

Po nárazu do skleněných ploch zemře podle odhadů ornitologů každý rok na světě miliarda ptáků. Nebezpečné jsou pro ně i prosklené zastávky. Česká společnost ornitologická proto spustila projekt Bezpečné zastávky, kde lidé pomocí aplikace v mobilu hlásí, které jsou rizikové. Obce a dopravní podniky pak na základě žádostí dostávají samolepky, aby je polepily.

Mezi lidmi má aplikace ohlas. Z celé republiky už poslali téměř dva tisíce hodnocení. U zastávek vyplňují, zda je složená z prosklených ploch nebo zda jsou v okolí stromy či keře.

Právě zeleň ptáky přitahuje, proto jsou v těchto místech prosklené zastávky ještě nebezpečnější.

Informace o nebezpečných zastávkách předává Česká společnost ornitologická, která za projektem stojí, obecním úřadům a dopravním podnikům. Žádá je, aby zastávky zabezpečily.

Siluety dravců, které mají chránit před nárazem, nepomáhají. Naopak svislým proužkům se zvířata vyhnou,“ řekl Blesk.cz ornitolog Lukáš Viktora. Vyvrací tak mýty, že postačí nalepit na skleněné plochy pár ptáků. Ty můžeme vidět často na protihlukových stěnách.

Lidé ale často přiloží ruku k dílu i sami a domluví si s dopravním podnikem či na úřadě, že mohou prosklenou zastávku polepit.

Polepy na skleněných plochách ptákům značí, že se jim mají vyhnout. Polepy na skleněných plochách ptákům značí, že se jim mají vyhnout. | http://zastavky.birdlife.cz/

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi