„Chtěl bych vás pozvat na společnou instalaci krmítek,“ napsal Robert Pecka ve facebookové skupině Praha 3 Žižkov – Mí(ě)sto, kde žijeme. A hned získal pro svůj nápad podporu.

Díky němu se teď řada míst Prahy 3 zaplnila krmítky. „Nevím, zda se mohu označit za strůjce nápadu, ale ve skupině se objevil příspěvek od nějaké paní, která říkala, že tam dávala krmítko, a nestačí to. Že tam létá hodně ptáků a hned to snědí. Tak mě napadlo, že by bylo fajn se sejít a nějaká krmítka tam nainstalovat,“ prozradil Pecka. On sám zavěsil dvě krmítka a osm koulí.

O krmení se starají obyvatelé společně. „Dnes jsem doplnil naše krmítka na hřišti. O slunečnici je velký zájem, lojové koule nějak letos nebodují. Přitom loni se po nich jen zaprášilo,“ informoval ve skupině například Milan Gála.

Nezáleží ani na tom, zda jde o „vlastní“ krmítko, nebo to, které tam pověsil někdo jiný. „Našli jsme dvě nová krmítka, do starých jsme nasypali zrní,“ chlubí se Tatiana Jablončíková.

Fotogalerie
6 fotografií

Ptáky krmte ovesnými vločkami i lojem 

Ideální jsou pro ptáky ovesné vločky, strouhaná houska (ne slaná), na kousky nakrájené maso, strouhaná mrkev, tvaroh, vnitřní sádlo nebo lůj.

Podle České společnosti ornitologické můžeme ptáky krmit i jakýmikoliv semeny (slunečnicí, prosem, mákem, lněnými semínky, řepkou), velmi vhodná jsou drcená jádra vlašských nebo lískových ořechů.

Čím správně krmit labutě? Dozvíte se v aktuálním díle zpravodajské show Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Co krok, to hov*o: Praha plná výkalů! A kde znásilnili 20 žen?! Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček