Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sucho ustupuje: Hladiny řek stoupají, někde je i 10krát víc vody

Autor: Matěj Smlsal - 
16. března 2016
06:40

V Labi u Přelouče bylo loni 10. srpna jen 21 centimetrů vody. Hladina se tak pohybovala hluboko pod ryskou ukazující sucho. Nyní je ve stejném místě 125 centimetrů vody, tedy šestkrát víc. A podobná situace panuje na většině řek v Česku. Sucho tak konečně ustupuje. „Situace na vodních tocích se výrazně zlepšila,“ říká i hydrolog Pavel Šercl z ČHMÚ.

Blesk.cz si u vybraných řek vyžádal údaje, kdy byla jejich hladina loni nejníže, a porovnal je s aktuálním stavem. A výsledky jsou příznivé, vody i díky tomu, že sníh padal často také v nížinách, výrazně přibývá.

Například na Cidlině v Novém Bydžově je skoro 10krát víc vody než v srpnu – ze srpnových šesti centimetrů se hladina vyšplhala už na 56 centimetrů. Na Orlici v Týništi teče teď řeka ve výšce 148 centimetrů, zatímco začátkem srpna to bylo jen 31 centimetrů.

Situace na vodních tocích se výrazně zlepšila a je možné říci, že vzhledem k roční době jsou hladiny vodních toků většinou na normálu nebo slabě nadnormální,“ řekl Blesk.cz Petr Šercl z oddělení povrchových vod Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„Obecně nejníž byly řeky v první polovině srpna. Díky srážkové epizodě se pak začaly hladiny zvedat,“ dodal.

Povodí Labe

Výrazný rozdíl je vidět i na Labi v Ústí nad Labem. Nejníž byla hladina na konci července, a to na 116 centimetrech. V pondělí už dosahovala téměř tří metrů.

Podívejte se, jak se změnila výška hladin vybraných řek v povodí Labe (rozklikněte pro zvětšení):

Hladina vybraných řek v povodí Labe. Červená čísla znázorňují hranici sucha. Hladina vybraných řek v povodí Labe. Červená čísla znázorňují hranici sucha. | Jarmila Hluchá

Povodí Moravy

Na řece Moravě, konkrétně v měřicí stanici Strážnice, bylo nejhůř loni 13. srpna. Řeka tam tekla ve výšce 71 centimetrů. Nyní překračuje dva metry.

Podívejte se na porovnání hladin vybraných řek v povodí Moravy (rozklikněte pro zvětšení):

Hladina vybraných řek v povodí Moravy. Červená čísla znázorňují hranici sucha. Hladina vybraných řek v povodí Moravy. Červená čísla znázorňují hranici sucha. | Jarmila Hluchá

Povodí Vltavy

Konkrétně u Vltavy je těžké porovnávat, jak se hladina měnila, protože ji výrazně ovlivňuje manipulace na vodních dílech.

Například na Sázavě v Nespekách ale hladina vyrostla z nejnižších 20 na 122 centimetrů.

Podívejte se na rozdíl v hladinách vybraných řek v povodí Vltavy (rozklikněte pro zvětšení):

Hladina vybraných řek v povodí Vltavy. Červená čísla znázorňují hranici sucha, u Vltavy v tomto úseku se tento údaj neuvádí. Hladina vybraných řek v povodí Vltavy. Červená čísla znázorňují hranici sucha, u Vltavy v tomto úseku se tento údaj neuvádí. | Jarmila Hluchá

Podzemní voda stále chybí

I když ale voda v řekách přibývá celkem rychle, pod povrchem stoupá velmi pomalu. Někde se stav podzemní vody stále pohybuje na hranici sucha. Velmi by pomohlo, kdyby sníh tál vždy pozvolna.

Pomoci by ale mohl fakt, že na jaře má celkem pršet. Výrazně deštivý by měl být duben, květen i červen už méně. A teplotní rekordy by zřejmě padat neměly. „Americký klimatický model CFS pro následující měsíce až do června předpovídá ve střední Evropě teplotně průměrné až lehce podprůměrné teploty. Teplé počasí se přestěhuje do severní Evropy, nadprůměrně má být ve Skandinávii,“ uvedl meteorolog Martin Štros.

Podívejte se, jak loni v Ústí vysychalo Labe:

Zobrazit celou diskusi