Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Běhají už dva miliony Čechů. V přírodě můžou setřást až polovinu stresu

Autor: tmp - 
12. března 2016
07:40

Skoro dva miliony Čechů chodí podle statistik aktivně běhat. A řada běžců se navíc z velkých silničních závodů přesouvá do přírody. To je podle vědců z univerzity ve skotském Glasgow daleko zdravější na klouby, trávení času mezi stromy a na trávě navíc snižuje hladinu stresu v mozku.

Jen v roce 2015 evidoval Český atletický svaz více než 1700 běžeckých závodů. A čísla se každým rokem zvyšují. Organizátoři závodů si také začínají všímat, že se lidé daleko častěji poohlížejí po alternativních způsobech běhání.

„Méně asfaltu, atraktivní prostředí, nové zážitky a více přírody. To je přesně to, co nyní závodníci vyhledávají,“ řekl Blesk.cz David Douša z organizačního týmu projektu Běhej lesy. Ten se specializuje na závody v přírodě a také v lokalitách, které jsou běžně nedostupné.

„Běžci si zazávodí například v běžně nepřístupném lomu Velká Amerika nebo zámeckém parku v Lednicko-valtickém areálu. Každý závod bude mít vlastní atmosféru a nabídne výjimečné sportovní zážitky,“ uvedl Douša. A právě běhání v přírodě je celkově daleko zdravější než na tvrdém povrchu nebo uvnitř. Kromě toho, že běh v přírodě tolik nenamáhá klouby, je také zdravý pro naši psychiku.

Vědci z univerzity v Glasgow zjistili, že trávení času v přírodě mezi stromy a trávou snižuje hladinu stresu v mozku. „Zaznamenali jsme 50procentní zlepšení duševního zdraví lidí, kteří byli fyzicky aktivní v přírodě, ve srovnání s těmi, kteří fyzickou aktivitu vykonávali jinde,“ uvedl profesor Richard Mitchel v akademickém časopise Social Science & Medicine.

„Výsledky naznačují, že cvičení v přírodě už jednou týdně je dostatečné pro pocítění změny. Jakýkoliv další pohyb v přírodě má ještě větší efekt,“ řekl Mitchel. Podle něj a jeho týmu sportovní činnost v přírodě také snižuje riziko onemocnění duševní chorobou.

Sportování s profesionály

Právě outdoorové aktivity jako běh, chůzi, inline bruslení, cyklistiku, koloběh nebo běh na lyžích bude sledovat i nová aplikace pro telefony iOS a Android s názvem Superlife. Ta bude umět zaznamenávat aktuální průměrnou rychlost, tempo, délku trasy, ale i převýšení nebo spálené kalorie. Zaznamenávání hodnot sportovního výkonu umožní vést osobní tréninkový deník a sdílet své sportovní zážitky s přáteli.

Navíc bude mít Superlife i své patrony z řad profesionálních sportovců, se kterými budou moci uživatelé soupeřit a plnit jejich výzvy. „Ve výzvách si mohou vysportovat hodnotné ceny a slevy od partnerů aplikace nebo i osobní trénink s patronem,“ uvádí výrobci.

Mezi patrony bude například Andrej Nestrašil, útočník hokejové Caroliny, běžecký nestor Miloš Škorpil, šampionka Spartan Race Jitka Kocumová, horolezec Radek Jaroš a mnoho dalších. Aplikace ke stažení zdarma bude k dispozici od 21. března, ale již nyní si mohou zájemci stáhnout testovací beta verzi.

sores ( 12. března 2016 11:16 )

Běhat může jedině ten zdravý, s mou artrózou v kolenou a nemocnou kyčlí ani náhodou.Mě by to zabilo! Takže mládí a ti zdravý vpřed!

moiaza ( 12. března 2016 08:53 )

Dlouhá léta provozuji turistiku, vysokohorskou turistiku, kolo a rekreační běh. Tyto záliby se zákonitě podepsaly na mých kloubech. Hlavně kolena. Zvláště dálkové pochody, jež jsem z větší části běhal. Zatím mé kolena nejsou ve stádiu nutné operace. Ale vyřadil jsem zcela běh po tvrdém podkladu. Je pro mne obrovský rozdíl běhat po lesních a polních cestách a běhat po asfaltu. V mladých létech to ještě nepozorujete, ale stáří vám vystaví účet i za to mládí. Pokud to jde, doporučuji proto všem běhat co nejvíce v měkých terénech. Kolena se vám pak za to odmění.

Zobrazit celou diskusi