Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lékařská komora: Nemáme lékaře ani sestry, kvalitní péči už nemůžeme garantovat

Autor: ČTK, sou - 
7. března 2016
07:40

Podle České lékařské komory (ČLK) chybějí českému zdravotnictví peníze, kvalifikovaný personál a dobré zákony. Kvůli masovým odchodům lékařů i sester a nedostatku finančních prostředků v resortu není již stavovská organizace podle svého prezidenta Milana Kubka schopna garantovat kvalitu a bezpečnost zdravotní péče, což by ze zákona měla. Konkrétní data a výhrady zveřejní Kubek na pondělní tiskové konferenci.

V komorovém časopise Tempus Medicorum Kubek uvádí, že současný nedostatek se neprojevuje chyběním léků, s výjimkou těch laciných, ani nedostupností moderní zdravotnické techniky. Má podobu nedostatku ošetřovatelského personálu, nedostatku ochotných zdravotních sester a nedostatku dobrých lékařů. 

Index kvality zdravotní péče v evropských zemích za rok 2015 vyzdvihuje Českou republiku spolu s Estonskem jako země, které při nízkých celkových výdajích na zdravotnictví nabízejí dobrou péči. 

Podle Kubka ale je kvalita péče a vysoká efektivita českého zdravotnictví dosahována na úkor spravedlivého odměňování zdravotníků. V zahraničí si vydělají lékaři a sestry řádově víc. Pokud mají platy stoupnout, musí stát zvýšit odvody do zdravotnictví, tvrdí Kubek. 

Problémy už doléhají na menší nemocnice, v soukromých zařízeních si lékaři a sestry za stejnou práci vydělají v průměru o 5000 korun méně než ve státních zařízeních. Odbory varovaly, že menší nemocnice omezují provoz, některá oddělení kvůli nedostatku personálu zavírají. Lékaři z nemocnic odcházejí do ciziny nebo si otevřou privátní ambulanci, sestry odcházejí ze zdravotnictví.

Čeští doktoři zachránili chlapce v Jordánsku. Tamní lékaři si s ním nevěděli rady:

hejhej ( 7. března 2016 21:12 )

Proč Kubka nezajímá, kolik peněz "sežerou" pojišťovny, stačila by jedna. Taky by se měl zajímat, jak lékaři, zaměstnanci nemocnic mají i soukromé ambulance, na které odcházejí před skončenou pracovní dobou, často si odnášejí zdravotnický materiál a sterilní potřeby, aby "ušetřili". Na jedné straně jsou unaveni a nemůžou sloužit, na straně druhé jim nevadí 2 pracoviště. Proč po absolutoriu nejsou vázaní smlouvou alespoň 5 let. Stát do nich nasype peníze a oni zdrhnout. Celé zdravotnictví upadá, četně jeho školství.

spania ( 7. března 2016 13:15 )

Nevím,jak to tady jednou bude vypadat.Ve zdravotnictví chybí spousta doktorů,sestřiček i ostatního zdravotního personálu téměř ve všech oborech.Nejsou rehabilitační doktoři,fyzioterapeuti,urologové,zubaři,ale ani obyčejní praktičtí lékaři,chybí zaměstanci v DD,LDN,atd.Ve zdravotnictví by kvalitní doktoři,sestřičky,ale i ostatní zaměstnanci,bez kterých by to nešlo,měli dostat řádně zaplaceno.Tito lidé dělají 12 hod.služby,noční,soboty,neděle,svátky,apod.a nikdo to neocení.Kdyby zde nepracovali cizinci-Černoši,Ukrajinci,atd.,bylo by to ještě horší.Není ale divu,že dnešní mladí lidé odchází do zahraničí,kde za práci dostanou dobře zaplaceno.

petr11 ( 7. března 2016 10:46 )

...a múže se kritizovat, že za komunistů nebyl toaleťák

levandulova ( 7. března 2016 09:58 )

 Zakladni palat lekare bez atestace je 24 tisic hrubeho. Reknezr mi, kdo z vas by za to, po 6ti letech tvrdeho studia pri te obrovske zodpovednostu delal. Novinari radi hazeji prunernyni 60ti tisicovymi platy lekaru a zamerne tak matou verejnost a vyvolavaji nenavist vuci "nanezranym" lekarum. Ale vime co je to prumer, z ceho se tvori, prumerny cesky plat je 25 tisic a kdo ho ma? Krome zkresleni diky prumerovani je v teto castce zahrnuto slouzeni, tedy hodiny odpracovane navic. Nekteri lekari odslouzi az 150 hodin za mesic!!! A to je pak jasne, ze maji tomu umerne nasobeny plat. Vysi taky, kazdy z vas, muzete pribrat dalsi praci navic a bude mit dvojnasobny plat. Nebudete ale vyspali, mit na nic cas, vest zadny zivot. Jako ti lekari, kteri tim zachranuji nedostatek lekaru. EU to zakazala, takze na tom lekare jestw krati tim, ze jeho praci uvedou jako pohotovost na telefonu a pripadne mu to ani nezaplati. Zdravotnictvi je jeden velky bordel a penize nejsou, protoze si je nechavaji jini. A protoze doktori to tise trpi a makaji i za to. Tak proc by jim ty platy zvysovali, ze? A vy pacienti, nez byste za ne bojovali, vazili si jich, jeste po nich plivete. Plivat byste meli po tech, kdo to tak zpusobuji, pojistovny, vlada...Na pronajem zbytecnych Grippenu maji, na uprchliky maji, na kdeco maji, ale na zdravotnictvi ne? Proc, kdyz dobre slape i zadarmo. Vsak to v tom clanku jasne pisi, davame nejmensi investice a mame presto jedno z nejlepsich. Odiranim zamestnancu. Je to ostuda panove.

panda82 ( 7. března 2016 09:25 )

Jo jo zdravotnictví a školství jde do kytiček, začátek konce , jak na Slovendku

Zobrazit celou diskusi