Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zlaté české ručičky! Čeští doktoři zachránili chlapce v Jordánsku: Tamní lékaři si s ním nevěděli rady

Autor: ryc, bop - 
6. prosince 2015
18:37

Malý Yamen (8) z Jordánska měl pořádnou smůlu. Nejen že si při autonehodě velmi vážně poranil nohu, ale ještě ke všemu si s jeho zraněním tamní lékaři nevěděli rady. Naštěstí se ho ujali lékaři z pražské Nemocnice Na Bulovce. A zlaté české ručičky chlapci nohu zachránily! Díky nim bude Yamen zase chodit jako dřív.

Yamen žije v jordánském městě Ammán. Malý chlapec má za sebou autonehodu, při které si velmi bolestivě a vážně zranil levou nohu – chodidlo se mu kompletně vytočilo do strany. S tímto ojedinělým druhem zranění si jordánští lékaři nedokázali při vší vůli správně poradit.

„Na operaci si nikdo z místních netroufl,“ řekl pro deník Aha! Jan Duben, který v Jordánsku na humanitární misi doprovází lékaře z pražské Nemocnice Na Bulovce. Malému Yamenovi hrozilo, že si ponese celoživotní následky a nikdy už se neproběhne tak jako dřív. Dokonce existovala možnost, že o spodní část nohy přijde úplně.

Naštěstí se však dostal do rukou českým specialistům, kteří věděli, jak nohu zachránit. „Pan docent Jiří Chomiak z naší ortopedie je odborník na tento typ poranění,“ vysvětlil deníku Aha! mluvčí Nemocnice Na Bulovce Martin Šálek. Yamen už má za sebou dvě operace a po nich by měl chodit skoro jako dřív.

tgbg ( 7. prosince 2015 09:16 )

Kde u vás? V Rusku?

Zobrazit celou diskusi