Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nové útoky na Facebooku: Připraví vás o peníze a vy sami jim pomůžete. Jak?

Autor: ula - 
2. března 2016
05:14

Na Facebooku se objevila nová hrozba. Falešné nebo pirátsky napadené účty vašich přátel, které po vás chtějí telefonní číslo a pak i peníze. Jedna z čtenářek Blesk.cz tak přišla o 1500 korun. Přinášíme vám soupis toho, na co si dát pozor, abyste se nestali obětí podvodného útoku na sociálních sítích také vy.

„Vypadalo to jako profil kamarádky, mělo to i stejnou profilovou fotku. Číslo mobilu a zaslaný kód jsem přeposlala, přišla jsem tak o 1500 Kč,“ napsala Blesk.cz čtenářka.

Jde o další trik typický pro sociální sítě, kdy podvodníci zneužijí identitu někoho z našich přátel.

„Podvodníci si zjistí, koho máte v přátelích, vytvoří si během pár minut nový profil přímo s fotkou přátel a kontaktují vás,“ popsala Blesk.cz praktiky facebookových šmejdů expertka na sociální sítě Jana Leitnerová. „Nikdy, opravdu nikdy skrze sociální sítě neposílejte žádné citlivé údaje – telefonní čísla, osobní údaje nebo jakékoli kódy, které jsou vám zaslány SMSkou. Hrozí vám, že přijdete o peníze nebo někdo zneužije vaši identitu například u půjček,“ dodává Leitnerová.

Pokud vás kontaktuje přítel s podobnou žádostí, podívejte se na jeho profil, jestli je to opravdu on. Nebo jde jen o falešný profil. Nenechte se zmást tím, že má stejnou profilovou fotografii. Pokud nemá na časové ose žádnou historii, žádné měsíc staré příspěvky, je to podezřelé. Pokud i tak máte pochybnosti, zkuste napsat svému příteli na původní profil.

Člověka a robota může být těžké odlišit. „Samotné oslovování a žádost o čísla a kódy už většinou provádí robot, ale stejně za nápadem jako takovým stojí člověk, někdo tohle vymyslí a aplikuje. Spíš bych, než o lidech nebo robotech, mluvila o podvodnících a podvodných útocích,“ míní Leitnerová

Boj o důvěrná data

Na Facebooku kolují tzv. phisingové útoky. „V komentářích na FB se objeví varování, většinou v angličtině, že porušuje pravidla a bude smazána. Je to ale další podvodný útok, který před odkaz u takového varování dokáže z lidí vytáhnout přihlašovací údaje na FB a další citlivá data,“ upozorňuje expertka.

Pokud by správncům stránek hrozil nějaký postih, Facebook obvykle rozesílá oficiální e-mail. Nebo je správce stránek kontaktován interně, ne v komentářích pod posty.

Útoků na Facebooku se objevuje celá řada. Leitnerová doporučuje nereagovat na jakékoliv výzvy o zasílání údajů a naopak podobné příspěvky nahlašovat přímo Facebooku jako spamy.

„Neposílejte údaje po FB ani vlastní mámě“

„Všeobecně platí pravidlo důvěřuj, ale prověřuj,“ vzkazuje Leitnerová všem uživatelům Facebooku a dodává: „Na sociálních sítích se k tomu ještě přidává „nikdy neposílej citlivé údaje po Facebooku, ani když tě o to prosí máma“. Dost často to máma nebo kamarád není a vy můžete přijít o data, důvěru a peníze.“

Jak si nejlépe zabezpečit profil před podvodnými útoky?

Pokud vám někdo napadne profil, zkontrolujte zabezpečení:

  • V nastavení účtu – v sekci Soukromí - si můžete sami zvolit, kdo vás na Facebooku vůbec může najít přes vaše jméno, přes mail nebo telefonní číslo. A kdo vás může požádat o přátelství. Nastavit si můžete všechny nebo jen přátele přátel.
  • Také si můžete nastavit přihlašování přes telefon, takže pokud se někdo pokusí přihlásit na váš Facebook účet, nepodaří se mu to, nebude-li mít i kód od Facebooku, který dorazí SMSkou.
  • Měňte heslo na Facebooku alespoň jednou za půl roku a nepoužívejte stejné heslo napříč různými sociálními sítěmi, mailovými schránkami a dalšími účty.
  • V nastavení si můžete skrýt, koho máte v přátelích, takže tento seznam nebude veřejný. Tímto krokem můžete zabránit zneužití identity svých přátel a sebe zároveň chránit před útoky podvodníků

 

moiaza ( 2. března 2016 09:30 )

 Já facebook nemám. Nejsem méněcenný? Zřejmě budu "socka".

y1xcvbnm ( 2. března 2016 08:15 )

na to skočí opravdu jen blbec

Zobrazit celou diskusi