Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zakázané písně na přání i všetečný Úřad práce. Co bude Absurditou roku letos?

Autor: sou - 
25. února 2016
20:10

Absurdita u schvalování dotace pro zaměstnavatele zdravotně postižených nebo zákaz hraní některých písniček na přání na živých koncertech kapel. Tyto a další byrokratické perly už uspěly v soutěži Absurdita roku. Nominace letošního ročníku se právě rozbíhá.

Cílem Absurdity roku je upozornit na nejnesmyslnější byrokratické povinnosti uložené podnikatelům. Vyhlašování anticeny má podle pořadatelů přispět ke kultivaci tuzemského podnikatelského prostředí.

„Ukazuje se, že anketa je zatím nejúčinnějším nástrojem v boji proti byrokracii. Díky anketě už bylo v minulosti zrušeno několik nesmyslných nařízení, která podnikatelům zcela zbytečně komplikovala život, uvádí Asociace podnikatelů a manažerů. 

Loňský ročník přinesl na 200 tipů, z nichž vzešlo sedm finalistů. Zvítězil Úřad práce, který chtěl po zaměstnavatelích údaje, které sám sbírá. Absurdním na tom byl proces příloh, které zaměstnavatelé nadpolovičního podílu osob se zdravotním postižením musí přikládat k žádosti o Dohodu o vymezení pracovních míst, aby měli právo na čerpání podpory.

Jako další byl nominován zákon o pohonných hmotách. Podle něj se společnost, která umožňuje svému zaměstnanci užívat vozidlo pro osobní potřebu a následně mu přeúčtovává náklady na nákup pohonných hmot, stává distributorem s povinností složit kauci 20 milionů korun. Pokud kauci nesloží, hrozí jí ze zákona pokuta ve výši až 20 milionu korun. 

Písnička na přání? Jedině dvacet dní před akcí 

O rok dřív se do žebříčku „nejlepších absurdit“ dostal i zákon týkající se práv autorů písniček. Podle něj hudebník, který cestuje o víkendech po hospodách a klubech a hraje nejznámější písně, musí minimálně dvacet dní před vystoupení provozovateli klubu poslat kompletní seznam písní, které tam odehraje. Zde to ale nekončí. Pořadatel tento seznam musí do deseti dnů před plánovanou akcí odeslat společnostem chránící autorská práva. Takové opatření tak nepřipouští u živé hudby písničky na přání návštěvníků přímo na pódiu.

Kdo vyhraje tento rok, bude jasné v květnu. Nyní probíhá nominace kandidátů. O vítězné absurdní povinnosti rozhoduje veřejnost v online hlasování. V minulosti se jich díky anketě podařilo i pár zrušit. Například Absurditu roku 2010, povinnost nosit na úřad dokumenty, které úředníci mohou získat online, zrušila Česká správa sociálního zabezpečení prakticky po jejím vyhlášení. Nebo o rok dříve byla po vyhlášení anticeny ze zákona odstraněna povinnost mít v ordinaci fyzioterapeutů ledničku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi