Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zika v Česku: Na výsledky testů jsme čekali 9 dní, říká primářka

Autor: Tomáš Polák - 
25. února 2016
13:41

Ve čtvrtek dopoledne Českem otřásla zpráva o prvním výskytu viru zika. Muž (58) a žena (49), kteří oba pobývali v zemích s vysokým výskytem viru, každý zvlášť navštívili Nemocnici Na Bulovce. Infekční onemocnění tam má na starosti primářka Hana Roháčová, která Blesk.cz poskytla exkluzivní rozhovor.

První pacient byl vyšetřen 17. února a druhý 22. února. Na výsledky se čekalo několik dní, dorazily až ve čtvrtek ráno. Dopoledne už ministerstvo informaci sdělilo veřejnosti. Podle Roháčové se na rychlost výsledků tolik netlačí, jelikož onemocnění není tak nebezpečné. „Když jsme měli ebolu, tak jsme to chtěli vědět do několika hodin, abychom věděli, jestli máme zrušit ochranná opatření, tady u tohohle viru, jestli to víme o den dříve nebo později, je to úplně jedno,“ řekla pro Blesk.cz.

Podívejte se na záznam z tiskové konference:
Video Tiskovka k viru zika - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Nemocní jsou doma

Nemoc se léčí ambulantně a podle primářky nebyl u českých nakažených žádný zvláštní důvod, proč by museli zůstávat v nemocnici: „Jestli ti lidé nepotřebují infuze, nepotřebují třeba nitrožilně podat nějaké léky proti bolesti, nemají nějaký zvláštní problém, tak není důvod, aby nebyli doma,“ řekla Roháčová.

Primářka uvedla, že nemocnice nemá v plánu vyšetřovat nikoho z příbuzných ani známých, kteří přišli do kontaktu s nemocnými. „Pouze bude učiněn dotaz, jestli nemohlo dojít k nákaze jeho partnerkou prostřednictvím pohlavního styku,“ řekla primářka. Muž bude také upozorněn na to, že dalšího půl roku musí mít pohlavní styk pouze s kondomem. Světová zdravotnická organizace totiž již potvrdila, že se virus může přenášet i spermatem.

Vzali to v klidu

Oba nemocní prý už rovnou na prvotní vyšetření přišli s podezřením, že by mohli být nakaženi virem zika. „Vzhledem k tomu, že byli edukováni, o co se jedná, a řadu věcí věděli třeba z médií, tak si nemyslím, že by to na ně působilo nějakým dramatickým dojmem,“ uvedla primářka.

Primářka má obavy z olympijských her v Brazílii. „To si myslím, že by mohl být problém, protože tam těch lidí bude samozřejmě velké množství a ten předpoklad, že se lidé s tím budou k nám vracet, je,“ řekla. Rozšíření se ale nebojí. Virus je totiž přenášen výhradně teplomilnými komáry, kteří se u nás nevyskytují.

Řešení je vymýcení komárů

Podle odbornice není cestou ven vymyšlení léku, ale spíš obrana proti samotným přenašečům. „Proti viru hledat lék je vždycky velmi obtížné. Žádný lék virus nezabije, on pouze zabrání tomu, aby se množil,“ vysvětlila s tím, že konkrétně proti viru zika ani žádný takový lék neexistuje, momentálně se ale vyvíjí očkování. „Hovoří se o tom, že se pracuje na výrobě té očkovací látky, pokud vím, tak ani není žádná kandidátní vakcína, která by se začala zkoušet,“ uvedla.

Co dělat, když máte podezření, že jste nakažení zikou, a jak se léčí těhotné ženy? Podívejte se na video:
Video Vše o Češích nakažených virem zika: Už jsou doma, říká primářka. - Tomáš Polák, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

alumno ( 25. února 2016 18:49 )

Nevíte, o čem mluvíte. Nastudujte si něco o mikrocefalii - spousta lidí s ní normálně funguje (kromě toho, že to blbě vypadá, nemají žádné fyzické nebo duševní postižení), rozhodně se tedy nedá říct, že narodit se bez nohou je lepší. No a další věcí je, že pořád nebyla prokázána souvislost mezi virem zika a mikrocefalií, pořád jsou to jenom dohady. Asi budeme chytřejší, až proběhne olympiáda v Brazílii, z ní se vrátí cizinci, kteří se tam jeli podívat, zpět do svých vlastí, někteří z nich nakažení virem zika, a uvidí se, jestli pak někdo z nich (nebo kolik z nich) porodí dítě s mikrocefalií. Protože jak už bylo řečeno, mohou to způsobovat tam používané karcinogeny - v takovém případě by se cizincům, kteří tam jeli jen na návštěvu a nakazili se zikou, děti s mikrocefalií nerodily. Ale to tedy budeme vědět tak za rok a půl nejdřív.

alumno ( 25. února 2016 18:43 )

Asi máte "trošku" problém se zeměpisem, migranti k nám opravdu nemíří z Jižní Ameriky

cukrenka ( 25. února 2016 15:14 )

Ten skutečný problém jsou napadená embryja. Bude to zase další zátěž pro už tak upadlé zdravotnictví, ale testovat se bude muset. Žádoucí by asi byly včasné interrupce. Nevyvinutý mozek je snad nejhorší postižení, to by bylo lépe narodist se kupříkladu bez nohou.

Zobrazit celou diskusi