Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Černý prodej léků na předpis. Zn.: Může jít o padělek a může vás i zabít

Autor: všm - 
23. února 2016
05:30

Antidepresiva, prášky na spaní či hubnutí, anabolika nebo antikoncepci. Na internetu lze sehnat téměř jakýkoliv lék. I takový, který je na předpis nebo který byl naopak z oběhu stažen kvůli negativním účinkům. Dopady pro uživatele mohou být přitom fatální. Některé pilulky totiž není radno užívat bez konzultace s doktorem. Jindy zase prodejce oklame kupujícího a podstrčí mu jiné prášky, než které přislíbil. 

Prodám Diazepam 5mg x 20tbl (150,-/balení ) a Diazepam 10mg x 20tbl (300,-/balení )“, „Koupím Vasocardin 50, nevadí ani prošlá doba použitelnosti“. Takovýchto inzerátů je na internetu plno, obzvláště se koncentrují na aukčních či medicínsky zaměřených serverech. Například Diazepam je silný uklidňující lék, Vasocardin je zase určen na léčbu vysokého tlaku. U obou je tak zřejmé, že by se bez konzultace s lékařem neměly nahodile užívat. 

„S nákupem a následným užíváním nelegálních a padělaných léků je spojeno mnoho rizik. Každá léčivá látka je určena k léčbě konkrétního zdravotního problému, má určitou indikaci, se kterou souvisí také správné dávkování, možné nežádoucí účinky, ale také omezení daná zdravotním stavem pacienta a jinými léky, které současně užívá,“ varuje pro Blesk.cz tisková mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Lucie Šustková.

Není prášek jako prášek

Podle ní mohou zdraví kupujících poškodit také padělky. Ty jsou často vyráběny v naprosto nevyhovujících hygienických podmínkách a účinná látka buď není v přípravku zastoupena vůbec, nebo není v uváděném množství.

„V souvislosti s tím uživateli hrozí zhoršení nemoci, ať už z neléčení, nebo z předávkování. Dalším problémem je obsah nejrůznějších příměsí, neznámých látek, plnidel a odvozenin od původních sloučenin, jejichž působení na organismus člověka může být přímo toxické, a může tak vážně poškodit zdraví člověka,“ popisuje Šustková.

Padělky jsou skutečně při podobných nelegálních prodejích docela časté. Na jednom nejmenovaném serveru se například objevila diskuze k přípravku Adipex (tlumí hlad). „Koupila jsem Adipex při osobním setkání. A vůbec nefunguje. Je to nějaké svinstvo, bůh ví, co to je. Originál musí po rozbalení sladce vonět. Hledejte osvědčené prodejce,“ uvádí uživatelka Baby. Ostatní se k ní přidávají se zkušenostmi, kdy je některý z prodejců zkoušel podvést. 

Prodejci nabízejí léky nejen nelegálně, ale občas je i falšují. Prodejci nabízejí léky nejen nelegálně, ale občas je i falšují. | internetové diskuze

Mezi tři skupiny léčiv, které jsou na internetu nejčastěji nelegálně nabízeny, patří podle Šustkové anabolika (léky na podporu růstu svalové hmoty) společně s anorektiky (léky na hubnutí) a s léky na podporu erekce. 

Tučná pokuta i trestný čin

V některých případech sice prodávající nenabízí lék na předpis, ale pro změnu distribuuje prášky, které byly pro svou škodlivost pozastaveny. Například prodejce S. nabízel podle zjištění Blesk.cz na webu „kvalitní Sibutramin“ – opět lék na hubnutí. Ovšem Evropská léková agentura rozhodla o pozastavení distribuce léčiv obsahujících sibutramin v celé Evropě. Z důvodu, že „přínosy nepřevažují rizika“. Prodejce sám ale nevidí na nabídce nic špatného. Nikomu nic nenutím, inzerovat mohu, co chci,“ odpověděl pro Blesk.cz. 

Prodejci nabízejí léky nejen nelegálně, ale občas je i falšují. Prodejci nabízejí léky nejen nelegálně, ale občas je i falšují. | internetové diskuze

SÚKL ovšem postihuje nelegální zacházení s léčivými přípravky jako správní delikt i jako přestupek. „Maximální pokuta je podle zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech, ve znění pozdějších předpisů, 20 000 000 korun. Ústav v roce 2015 v oblasti enforcementu neoprávněným subjektům udělil 7 pokut v celkové výši 223 000 korun,“ upřesnila Šustková. 

Pokud se jedná o návykovou látku, předává ústav takovou věc k prošetření Policii ČR. V případě, že s návykovými látkami někdo neoprávněně nakládá, porušuje trestní zákon a může páchat trestný čin.

Boj s větrnými mlýny

SÚKL v loňském roce prošetřoval celkem 78 podnětů, vlastních nebo získaných, ohledně podezření na nelegální prodej léčiv. „Prověřil tak 269 webových stránek a uskutečnil 37 kontrolních nákupů, v rámci kterých byl odhalen 1 padělek, 1 léčivý přípravek s obsahem návykové látky a 2 neregistrované léčivé přípravky. Ve zbylých případech šlo o neoprávněné zacházení s registrovaným léčivým přípravkem,“ uvedla Šustková.

SÚKL monitoruje pravidelně internetové prostředí, v němž se nejčastěji nelegální nabídky léčiv objevují. Kromě webových stránek vyhledává a kontroluje rovněž nelegální nabídky v rámci diskuzí či aukčních portálů. Následně komunikuje s poskytovateli daných stránek (jsou-li tuzemští), správci diskuzí a portálů tak, aby nelegální nabídky vymazávali, což se v drtivé většině případů daří. Je-li nabídka umístěna, byť v českém jazyce, u zahraničního poskytovatele, předává SÚKL podnět příslušné lékové agentuře. 

„Vzhledem k možnostem, které internet poskytuje, je však jasné, že se nikdy nemůže podařit, abychom zjistili veškeré nelegální nabídky, které se na internetu objevují. Z toho důvodu se ústav zaměřuje především na prevenci, tedy informování veřejnosti o nebezpečích, která z nákupu a užívání nelegálních a padělaných léků plynou. K tomu slouží třeba portál www.nebezpecneleky.cz,“ dodala mluvčí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi