Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C

Kyberšikana na vzestupu: Dívku vydíral nahými fotkami, spáchala sebevraždu

Autor: Jaroslav Polák - 
20. února 2016
05:30

Pražská linka důvěry je záchranou pro padesát tisíc týraných dětí. Vše může odstartovat zavoláním dvanáctiletého dítěte uprostřed noci. Dítě pláče, je zoufalé a trvá dlouho, než vůbec dokáže vypovědět, co ho bolí, co se mu děje.

Pro nahé fotky spáchala sebevraždu 

Podle roztřeseného hlasu jí mohlo být sotva čtrnáct let. Dívka zavolala na Linku správcům e-mailových stránek, že ji expřítel vydírá nahými fotkami, které si spolu nafotili a vyhrožuje jí, že je zveřejní na internetu, jestli se k němu nevrátí. Dívka prosila, aby se někdo dostal do přítelovy mailové schránky a fotky vymazal, to ale samozřejmě ani v krizovém centru nikdo udělat nemůže. Potom už se tato slečna neozvala, za několik dní její spolužáci ze školy volali, že pořádají pietní akt. Dívka skočila pod vlak.

Tragický případ, který dokládá, jak mohou skončit zdánlivě malicherné konverzace přes internet. Vedle šikany, týrání dětí nebo sexuálního zneužívaní se objevují velmi často.

Co se děje po telefonátu na krizovou linku? Podívejte se na video:

Video Kyberšikany přibývá: Dívku vydíral přítel fotkami z mailu, spáchala sebevraždu. - Blesk
Video se připravuje ...

Posila na chatu

Kyberprostor se postupně stává místem, kde mladí lidé tráví více času, proto na tento trend reagovala i Linka důvěry, aby byla dětem blíž. Kromě klasického telefonu přibyl v roce 2009 i Skype a chat. „Ukázalo se to jako správné, proto jsme v roce 2015 zvedli možnost používat chat i Skype o dalších deset hodin týdně déle. Ocení to i handicapované děti, kterým jejich problémy brání například dobře mluvit, či psát,” řekla Zora Dušková, ředitelka Dětského krizového centra.

Děti si Linku důvěry často testují, než se skutečně svěří, vymýšlejí si, vtipkují, ale většina pak odloží masku a svěří se s tím, co je opravdu trápí. Ve většině případů jsou děti týrané, sebepoškozují se nebo prožily zkušenost se sexuálním zneužitím. Centrum také přijímá hodně anonymních zpráv a udání, kdy volají spolužáci, sousedé, kamarádi, kteří si týraného dítěte ve svém okolí všimli.

Komiksem proti zneužívání a týrání

Dětské krizové centrum nabízí i řadu názorných komiksů mapujících situace, ve kterých se ohrožené děti nejčastěji ocitají. „Hledali jsme vhodnou formu, jak děti informovat, aby jim to bylo blízké a srozumitelné,“ vysvětlila Zora Dušková na konci tiskové konference. 

Za 20 let existence Dětského krizového centra v Praze a provozu její Linky důvěry proběhlo už 50 tisíc kontaktů s prosbou o pomoc.

dzery ( 20. února 2016 10:33 )

Ty musíš monaisi mít těžkej život.

tendertouch ( 20. února 2016 10:22 )

To je ta svoboda a láska pana Havla. Ale mnoho pohledů a názorů jak by měla vypadat. Proto jsou vždy nutná pravidla, která by měla lidi dodržovat a nebo pak je důsledek ano svoboda, ale každý si dělá co chce, včetně delikventů a uchyláků. Tak co vlastně chcete? To si každý musí dát před volbami na papír a pak se rozhodnout.

tendertouch ( 20. února 2016 10:19 )

Je vidět, že dnes už neví co by díky chytrým telefonům a internetu. Kluk, který má potřebu si je fotit nahé asi nebude zcela v pořádku. Jsou intimnosti, které by v rámci lásky, pokud ještě dnes ta pravá existuje, měly zůstat mezi dvěma lidmi. Nás by tohle asi dříve nenapadalo. A není to věc nějaké "upnutosti". Jde dnes ještě o lásku nebo spíš co kdo z toho druhého "vydojí".

anna1234 ( 20. února 2016 08:16 )

.. to by možná policie nedělala nic jiného, než mazala nehodící se fotky z minulých vztahů.

moiaza ( 20. února 2016 08:08 )

 A že se nikdo zde nepozastavuje nad tím, kde a proč vůbec šikana vzniká? Jak je možné, že po slavné "sametové" revoluci kvete obchod s drogami, kriminalita, podvody, šikana, vraždy a pod. Vždyť jeden dramatik kdysi z Melantrichu hovořil o naprosto jiných věcech. O lásce, pravdě atd. Kde jsou ty jeho slova v praxi. Proč je jeho projev samizdatem? Zřejmě za vším budou jako vždy stát "komunisté". Ti vždy stojí za vším nevysvětlitelným. Za špatnostmi stojí komunisté, za slušnosti kdo? ODS? Nebo Kalousek, Nečas, Nagyová, Rittig?

Zobrazit celou diskusi