Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Msta lidí od Konvičky za zrušený Facebook: Udavači dali profil na gay seznamku

Autor: sou - 
15. ledna 2016
07:40

Vypjaté chvíle teď zažívá bývalý šéfredaktor romských novin Pavel Pečínka. I kvůli jeho udání se totiž Facebook rozhodl zrušit profil islamofobní organizace Islám v České republice nechceme, za kterou stojí kontroverzní docent Martin Konvička. Příznivci organizace mu podle informací deníku Právo ze msty zřídili profil na gay seznamce nebo pod jeho jménem požádali o úvěr.

„Na odvety v podobě zavirovaných mailů, telefonátů a SMS a jiných nástrah jsem za osm let zvyklý, jako bývalý šéfredaktor romských novin Romano hangos jsem jich dostával dost. Nové a humorné ovšem bylo nyní to, že mě antiislamisti přihlásili na pár gay seznamek a požádali mým jménem o úvěr nějaké finanční instituce,“ řekl Právu politolog Pečínka.

Tím, že Facebook smazal profil organizace Islám v České republice nechceme, se podle Pečínky alespoň na čas zastaví jejich propaganda, kdy útoky teroristů a kriminálníků připisují islamofobové muslimům jako celku. To prý škodí proto, že od Evropy odvrací i tu většinu normálních muslimů, které je potřeba naopak získat a udržet jako spojence.

„Extrémní islamismus se nedá porazit bez muslimů, tak zní jednoduchá realistická rovnice bez jakéhokoliv romantismu a naivity,“ vysvětlil.

Organizace vedená kontroverzním docentem Martinem Konvičkou to ale vidí jako pokus o omezení slova. Podle Pečínky je možné, že teď budou chtít využít image pronásledovaných, po jejich zákazu organizace ale nevolá. Jen se obává, že tyto malé internetové války zbytečně ubírají čas a energii, kterou by čeští aktivisté a politici mohli například vyvíjet na Turecko, aby ukončilo boje s Kurdy, kteří by tak mohli více zasáhnout do bojů proti ISIS. 

V době zablokování profilu na sociální síti měla organizace přes 160 tisíc příznivců, kteří se účasnili i jejich protestů: