100 hodin a 50 kg fondánu: Svatební dort dostal cukrářky do knihy rekordů

Autor: bru/ČTK - 
10. 1. 2016
12:26

Do české knihy rekordů dnes pořadatelé zapsali největší jedlé svatební šaty vyrobené několika cukrářkami podle skutečných šatů pro nevěstu. Trojice autorek na dortu ve velikosti skutečných šatů pracovala sto hodin, dnes bílé krajkové šaty ozdobily v Praze cukrářskou soutěž Svatební dort roku 2016. Šaty bude v klimatizované vitríně uchovávat pelhřimovská agentura Dobrý den, jejíž zástupce dnes cukrářkám předal certifikát o tuzemské jedinečnosti jejich výrobku.

Používaly jsme fondán, což je potahovací cukrová hmota z cukru a glukózy, jedlou krajku, bílkovou polevu, která se běžně používá třeba při zdobení perníčků, jedlé perličky a jedlé barvy, třpyty, lesky...,“ řekla jedna z autorek dortu, cukrářka Hana Rawlingsová.

„Pracovaly jsme na tom od září do začátku prosince, vždy jeden den v týdnu od rána až do odpoledne, a když jsme to sečetly, vyšlo nám asi sto hodin,“ doplňuje kolegyně Pavlína Loučková. Základ šatů podle ní tvoří dřevěná konstrukce, na které je upevněný polystyren. „Ten jsme ořezaly zhruba do tvarů ženského těla a na něj jsme nanášely jedlý materiál a tvořily jsme ženskou postavu, kterou jsme vyhladily, a teprve tu jsme následně oblékaly,“ popisuje proces vzniku dortu. Na šaty se použilo více než 50 kilogramů potahovací hmoty a celé váží asi 90 kilogramů.

Šaty vznikly podle skutečného modelu módní návrhářky Soni Hlaváčkové, která se věnuje tvorbě společenských šatů. „Šaty, podle kterých to bylo dělané, už jsou prodané. Chtěla jsem tenkrát vyzkoušet techniku, kterou tu nikdo nedělal, byla to štrasová krajka. I výroba těch šatů byla něco kolem sta hodin,“ řekla návrhářka. Cukrářky si podle ní vybraly odvážný svatební model s bohatě zdobeným korzetem. Oproti originálu je sladká sukně splývavá a v jednodušší linii.

Soutěž Svatební dort roku se letos koná počtvrté. „Kromě soutěžní části je i veletrhem a má i vzdělávací formu, kdy návštěvníci mohou během celého dne navštívit různé workshopy,“ řekla ředitelka akce Soňa Solařová. Zájemcům o sladké výrobky, kterých dnes do hotelu Clarion Congress Hotel Prague přišlo přes tisíc, ukázala svou práci jedna z cukrářských hvězd, Anny Maria Rocheová, která je autorkou dortů pro Nicole Kidmanovou, Rihannu nebo Celine Dionovou a držitelkou mnoha oborových ocenění. Vedle profesionálních cukrářů soutěžily také juniorské týmy ze dvou oborových středních škol.

Doporučujeme
milda47 ( 10. ledna 2016 13:56 )

normální konina

Zobrazit celou diskusi
Další videa
Články odjinud