Vyladěné jarní menu: 3 recepty na dobroty!
-
I když jsou řízky nebo pečené kuře vynikající, připravujete je rodině takřka každý druhý týden. Chtělo by to vyzkoušet něco jiného! Překvapte je a uvařte jarní menu podle našich receptů.
- 1.
Předkrm: Zelený salát s mozzarellou
Potřebujete: 1 ledový salát, trs hroznového vína, 1 avokádo, 100 g mini mozarelly, 1 okurka, 2 zelené hrušky, 15 zelených oliv, petrželka, koriandr, šťáva z citrónu Medový dresink: 5 lžic olivového oleje, 1 lžíce šťávy z citrónu, 1 lžíce květového medu, 1 lžíce dijonské hořčice, sůl, pepř
Postup: Ledový salát rozděláme na jednotlivé lístky a natrháme ho na ještě menší kousky. Hroznové víno rozkrájíme na poloviny. Zelené hrušky a oloupané avokádo nakrájíme na plátky a zakapeme citrónovou šťávou. Okurku i se slupkou nakrájíme na tenké plátky. Vše dáme do větší salátové mísy. Přidáme mini mozzarellky, olivy, okořeníme a promícháme. Olivový olej, citrónovou šťávu, med a hořčici smícháme v malé misce. Dresink osolíme a opepříme podle chuti.
Zelený salát s mozzarellouAutor: LIDL - 2.
Hlavní jídlo: Fusilli s kuřetem a kukuřicí
Potřebujete: mořská sůl v mlýnku, pepř, rostlinný olej, čerstvý rozmarýn, 300 g barevných těstovin fusilli, 1 menší cibue, 4 stroužky česneku, 50 ml suchého bílého vína, 100 ml kuřecího vývaru, 200 ml smetany ke šlehání, 150 g sterilované kukuřice, 100 g pórku, čerstvá bazalka, 50 g sýra typu Grana Padano
Postup: Z omytého a osušeného kuřete vykrojíme prsa. Odřízneme obě stehna a odstraníme z nich kůži. Stehna vykostíme a nakrájíme na menší kousky. Z kostí, ořezů a kůží připravíme kuřecí vývar. Kuřecí prsa z obou stran osolíme a opepříme. Opečeme je v rozpálené pánvi na troše oleje nejdříve kůží dolů dozlatova. Poté je otočíme, přidáme lístky rozmarýnu a další 2-3 minuty restujeme. Kuřecí prsa přendáme do zapékací mísy, přelejeme výpekem a pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 10-15 minut. Po upečení je nakrájíme na tenčí plátky.
Fusilli uvaříme ve vroucí osolené vodě. V rozpálené pánvi na troše oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme na kousky nakrájená kuřecí stehna, osolíme a opepříme. Podlejeme vínem a počkáme, dokud se neodpaří alkohol (můžeme i flambovat). Podlejeme vývarem, přikryjeme pokličkou a dusíme asi 5 minut. Poté podlejeme smetanou, přidáme scezenou kukuřici, pórek nakrájený na tenké proužky a necháme přejít varem. Přidáme scezené těstoviny a promícháme. Nakonec přidáme nasekanou bazalku a promícháme.
Servírování: Do hlubokého talíře naservírujeme porci těstovin s kuřecím ragú. Na ně položíme kuřecí prsa nakrájená na tenčí plátky a posypeme nastrouhaným sýrem Grana Padano. Ozdobíme lístky čerstvé bazalky.
- 3.
Dezert: Nepečený piškotový dort
Potřebujete: 375 g kulatých piškotů, 3 lžíce holandského kakaa, 800 ml zakysané smetany 18%, 70 g cukru moučka, 400 g smetanovo-jogurtové pomazánky, 220 g meruňkového džemu, 100 ml rumu, 2 velké banány, čokoláda na vaření (na ozdobení)
Postup: Krém - V míse smícháme smetanu s cukrem. Poté přidáme pomazánku a metličkou důkladně spojíme. Vzniklý krém rozdělíme na tři části. Do první části přimícháme dvě vrchovaté lžíce kakaa, do druhé části jednu zarovnanou lžíci kakaa a třetí necháme bílou.
Dort - Dno kulaté formy vyložené pečicím papírem vyskládáme piškoty rovnou plochou dolů a pokapeme po celém povrchu směsí džemu a Tuzemáku. Na tuto vrstvu rozprostřeme po celém povrchu nejtmavší krém. Ten poklademe kolečky banánu. Na ně vyskládáme piškoty se džemem a Tuzemákem a překryjeme světle hnědou vrstvou krému. Zopakujeme vrstvu s banány a piškoty se džemem. Nakonec rozetřeme bílý krém, který navrchu ozdobíme piškoty. Dort necháme nejlépe přes noc ztuhnout. Dozdobíme nahrubo nastrouhanou čokoládou.
Více receptů najdete na www. kuchynelidlu.cz ZDE