Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Úmyslně se nakazil HIV, aby udržel vztah. Po viru touží i další Češi

Autor: Tomáš Polák - 
6. ledna 2016
06:10

Motivace mají rozdílné, ale chtějí to stejné – nakazit se virem HIV. To jsou tzv. bugchaseři. Lidé, kteří se záměrně chtějí nakazit tímto zákeřným virem, jsou sice vzácní, ale existují. V českém prostředí jednoho takového léčil psychiatr ze Sexuologického ústavu Všeobecné fakultní nemocnice Ivo Procházka.

„Setkal jsem se jednou s člověkem, který měl úmyslně s HIV pozitivním partnerem nechráněné styky a myslel si, že když se od něj nakazí, tak od něj ten partner neuteče, což samozřejmě pak pravda nebyla,“ řekl Ivo Procházka, který pomáhá řešit problémy pohlavního života přes 15 let.

Muž, který praktikoval tzv. bugchasing, se nakonec od svého partnera skutečně nakazil. Slepit jejich vztah to ovšem nepomohlo. „Byl u něj zároveň zjištěn alkoholismus, který byl důvodem, proč vztah stejně nevydržel,“ vysvětlil specialista.

O bugchasingu se ví zhruba jednu dekádu. „Časopis Rolling Stones o tom poprvé referoval před deseti lety,“ vzpomíná doktor. Právě nejčastější motivací se nakazit je touha prožívat nemoc s partnerem. „Chtějí sdílet dobré i zlé. V minulosti, kdy se na AIDS ještě umíralo, existovaly pocity viny porovnatelné s těmi, co přežili holocaust. Říkají si: byli jsme na stejné lodi, tak proč oni umřeli a já ne?“ řekl Procházka Blesk.cz.

Dalšími motivacemi je pak sexuální vzrušení. Pro některé bugchasery jde o takovou ruskou ruletu. „Může to být spojené sexuální vzrušení s celkovou úzkostí. Někoho může sexuálně vzrušovat i něco jiného nebezpečného, to existuje, ale není to časté,“ vysvětlil odborník.

V Česku ani ve světě žádné statistiky či oficiální přehledy o této „zálibě“ neexistují. Mnoho lidí totiž ani nepřizná, že se nakazilo schválně: „Většina lidí vám samozřejmě řekne, že se nakazila náhodně a že to nechtěli.“ Právě kvůli tomu v českém prostředí ani neexistuje žádná prevence. „Samozřejmě jsme to zaregistrovali, ale že bychom na to zatím mířili prevenci nebo dělali osvětu, to ne,“ řekl ředitel Domu světla z České společnosti AIDS pomoci Jiří Pavlát.

13ka ( 31. ledna 2016 06:07 )

 Je to divné. Nevěřím, že to existuje. To je jako toužit po amputaci vlastní nohy. Jsou to blázni

rumungro ( 6. ledna 2016 14:30 )

Padáky a shodit je na IS.

frantacizek ( 6. ledna 2016 09:39 )

 rovnou je zastřelit, nejsou normální.

Zobrazit celou diskusi