Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Eliška (18) se učí kominicí: Teprve druhá dívka v historii školy!

Autor: hra, bop, ČTK - 
26. prosince 2015
22:40

Eliška Kohoutová (18) se rozhodla studovat opravdu netradiční řemeslo pro ženy. Rozhodla se stát kominicí! Studuje na Střední polytechnické škole v Českých Budějovicích a je teprve druhou dívkou, která se v celé historii školy pro tento obor rozhodla! Co vlastně kominici čeká a jak její volbu přijímá okolí?

Pověru, že sáhnout si na kominíka nosí štěstí, znají i malé děti. Co když je ale kominicí krásná mladá dívka? To si chce sáhnout úplně každý… A co ji vlastně k tak neobvyklému oboru pro ženy přivedlo? Kominická uniforma!

„Šla jsem přes náměstí a viděla tam partu kominíků a mezi nimi jednu holku, kominici. Všichni ji zdravili, fotili se s ní. To se mi líbilo,“ popsala Eliška deníku Aha!, co ji inspirovalo k volbě povolání.

Když své plány sdělila rodičům, nejdřív je pořádně zaskočila. Mysleli si, že je to jen žert. Brzy ale pochopili, že jejich dcera to myslí s kominictvím vážně a dnes jsou na ni právem pyšní.

Člověk musí ale myslet také na budoucnost. Jak moc je volba tohoto oboru pro studenty praktická? Světe div se, docela je. „O práci určitě nebude mít nouzi. Za svou uniformu se nestydí a je pyšná na své řemeslo. Jsme jedinou školou v kraji, která tento učební obor nabízí, zájemců máme dostatek, ale ženy mezi nimi nebývají,“ řekl učitel odborných předmětů Alois Pavlík.

Komíny se v České republice podle vládního nařízení musí povinně kontrolovat každý rok. Pokud si kontrolu nezařídíte, v případě požáru si ponesete odpovědnost za škodu sami a ještě vás čeká pokuta. Z tohoto důvodu je práce pro kominíky pořád dost.

Už v červnu ale dívku čekají závěrečné zkoušky. „Pokud vše dobře dopadne, začala bych v létě pracovat. Sama si ale nejdříve na střechu netroufnu. Chci se ještě učit od zkušenějšího kolegy,“ svěřila se rozumná Eliška.

moiaza ( 27. prosince 2015 13:05 )

 Občas vymést komín vůbec neuškodí. A možností bude mít jistě hodně. Když je dobře vymetený komín je hned lepší nálada. Tak proč ne?

rumungro ( 27. prosince 2015 06:53 )

V Praze už prý komíny nejsou,sou tam místo nich roury.

luder ( 27. prosince 2015 02:57 )

Jedině jí snad popřát; aby k sobě sehnala nějakého šikovného kominíka!

Zobrazit celou diskusi