Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kvůli trenkám na Hradě padlo trestní oznámení. Za převlek kominíka a urážku

Autor: všm, ČTK - 
28. září 2015
11:49

Kvůli trenkám padlo minulý týden trestní oznámení. Podal ho člen Hnutí za slušnou politiku Pavel Matějka. Akce skupiny Ztohoven, která po lešení vyšplhala na střechu Hradu a vyvěsila tam rudé trenky, prý urazila hlavu státu i symbol země a národa. Svým konáním také údajně recesisté vybízejí k přímému ohrožení prezidenta Miloše Zemana. Nemluvě o tom, že zneužili svou osobu v převleku za kominíka.

Matějka podal na policii trestní oznámení na neznámého pachatele. Podle něj došlo k porušení zákona. Člen hnutí žádá podle fotky oznámení, kterou sám vyvěsil na sociální síti, o prošetření několika bodů. 

1. Hanobení státní zástavy, urážku prezidenta ČR a symbolu země a národa

2. Zneužití své osoby (v převleku za zaměstnance kominické služby)

3. Používaní cizí věci a vloupání se do cizí věci pod cizí identitou!

4. Svým konáním nabádají a dávají příklad (návod), k přímému ohrožení hlavy státu, prezidenta ČR Miloše Zemana

Na sociálních sítích vzbudilo oznámení poprask. Někteří si z něj dělali legraci, jiní mu tleskali. "Je to cenný dokument z hlediska vývoje společenské diskuse kolem našeho posledního projektu. Z pohledu právního jde o obvinění bez relevantní opory v trestním zákoníku," uvedli pro Blesk.cz sami recesisté. Vyjádření Matějky redakce zjišťuje.

Pobavilo, ale nesouhlasí

Dvě třetiny Čechů akce skupiny Ztohoven podle průzkumu pobavila. Zároveň ji ale schvaluje jen zhruba 40 procent z nich. Vyplynulo to ze studie agentury STEM/MARK.

Výzkum, kterého se zúčastnilo 623 respondentů, také došel k závěru, že zhruba dvě třetiny lidí považují akci za snahu o zesměšnění prezidenta Miloše Zemana. Shodně 59 procent lidí má událost za recesi a snahu se zviditelnit, kolem poloviny lidí pak za kritiku vstřícné politiky Hradu vůči Rusku a Číně. Podle 27 procent dotázaných mělo být cílem akce znesvětit symbol české státnosti.

„Naprostá většina respondentů (84 procent) se domnívá, že vliv na Zemanovu popularitu to nebude mít vůbec žádný. A podle Zemanových příznivců vyvěšení neadekvátní prezidentské standarty vyvolá dokonce její nárůst,“ konstatuje také průzkum. Zatímco třetina lidí by uvítala omluvu Ztohoven a 28 procent nechce žádné následky pro skupinu, sedm procent dotázaných je pro trest odnětí svobody.

Skupina Ztohoven v sobotu červené trenýrky na Pražský hrad vyvěsila, aby nad ním, jak uvedla, „zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic“. Podle Hradu tak skupina zneuctila státní symboly. Kvůli události a pociťované ztrátě důvěry na svou funkci rezignoval ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta Petr Dongres.

tgbb. ( 29. září 2015 12:50 )

Když mu ho chceš vykouřit, tak musíš jinak prosit.

alenam ( 28. září 2015 20:59 )

Vzhled???? No jo devítková janička - diskuzní kravička, zase úplně mimo

jana999 ( 28. září 2015 18:59 )

doufám,že ty jsi krasavice, když neustále hodnotíš něčí vzhled

jana999 ( 28. září 2015 18:57 )

dej si hadr na přirození a zpátky na písek

tgbg ( 28. září 2015 18:26 )

Zeman je největší neštěstí pro Česko a největší štěstí pro ruské fašisty.

Zobrazit celou diskusi