Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dobře propočítaný konec šéfa GIBS. Nadosmrti si přihrál kulatou sumu

Autor: zst - 
10. listopadu 2015
14:59

Jednorázové obří odstupné sice nedostane, ale díky 30 letům odslouženým u policie má Ivan Bílek, který k 30. listopadu končí v čele Generální inspekce bezpečnostních sborů, nárok na doživotní rentu. Kdyby přitom kvůli Olomoucké kauze rezignoval o jediný den později, bral by každý měsíc doživotně o pět tisíc méně. Uvedly to Lidové noviny.

Doživotní měsíční výplata končícího šéfa policejní inspekce Ivana Bílka? Padesát procent průměrné měsíční mzdy za poslední tři ukončené roky ve službě, tedy polovinu platu za léta 2012 až 2014. Konkrétně 69 412 korun.

Kdyby přitom odstoupil jen o den později, tedy k 1. prosinci, počítala by se mu renta i z roku 2015, kdy vydělával zdaleka nejméně. Měsíčně by si tak pohoršil asi o pět tisíc. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) totiž Bílkovi podepsal zdaleka nejmenší odměnu.

Zda tento faktor sehrál roli v Bílkově rozhodování o odchodu, nechtěl ředitel GIBS zřejmě komentovat, redakci deníku se ho nepodařilo kontaktovat.

Vysoké renty si užívá také třeba bývalý náměstek policejního prezidenta Jiří Houba, který bere měsíčně 62 tisíc korun. Přes 60 tisíc přistane měsíčně také na účtu bývalého šéfa informatiky u policie Gaba Berži.

Bílek skončil v čele inspekce proto, že nedokázal vysvětlit, proč se GIBS nepodílí na vyšetřování tzv. olomoucké kauzy, přestože jsou v ní obviněni policisté. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) to může být i proto, že státní zastupitelství policejní inspekci nevěří. Mezi vyslýchanými je navíc vedoucí olomoucké pobočky GIBS Tomáš Uličný.

Bílkovy statisícové odměny k platu 88 tisíc měsíčně

Do čela inspekce se Ivan Bílek postavil v roce 2012 a už tehdy si přišel na více než půlmilionový roční bonus. Rekordní odměnu pak zinkasoval o rok později, kdy mu premiér Nečas přiklepl navíc 800 tisíc korun. Rozpočítáno do jednotlivých výplat si tak polepšil každý měsíc o více než 60 tisíc korun. Pro srovnání bral Bílek v té době zhruba o sto tisíc korun více než hradní kancléř Vratislav Mynář.

Tučné časy ale Bílkovi skončili s pádem vlády Petra Nečase (ODS). Úředníci pod taktovkou Jiřího Rusnoka seškrtali odměny a Bílek se musel v roce 2014 spokojit s bonusem 475 tisíc korun.

„Oproti odměnám, které dostával šéf GIBS za Nečasovy a Rusnokovy vlády, jsem panu Bílkovi, ale i ostatním vysokým státním úředníkům snížil odměny o cca 60 procent. V roce 2015 tak dostával ředitel GIBS měsíčně necelých 30 tisíc korun, což pokládám za zcela přiměřené,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka.

Další odměny prý už na Bílkův účet letos nezamíří. Na odměnách za rok 2015 inkasoval 238 tisíc korun. Běžný plat měl přes 88 tisíc korun.

jana52 ( 11. listopadu 2015 17:04 )

.. dokud budeme platit daně, tak budeme bohatě živit tyhle kreatury. Mě nevadí, že moje daně jdou na důchodce a přípavky na děti, ale 40 korun důchodcům a statisíce těmto kreaturám?!... hlavně když vidím tu paní Marksovou-Leninovou, jak se vemlouvá vše, seniorům, že by ráda dala třeba i celou stovku... ale bohužel není, lidičky, není z čeho... a není to moje vina...

zkzkz ( 11. listopadu 2015 14:50 )

Zk*urvení z m r d i

realistaii ( 11. listopadu 2015 09:06 )

dokud ty zbohatlické zrůdy budou beztrestné dál budou tunelovat vše

ttom ( 11. listopadu 2015 08:24 )

Jenom souhlasím . Ale toto nikdy neskončí . Já navrhuji sebrat ty statisícové odměny těm mocipánům a podělit to mezi ty , které to opravdu potřebují . Je to smutné tady toto v naší republice .

pepen ( 11. listopadu 2015 08:20 )

Za vše si můžeme sami-oni vědí moc dobře,že národ v této zemi je na palici!!!Nic proti tomu nebudeme dělat-psát a remcat nic jiného!!!!Proto se tu dějí takové věci-země totálně rozkradená,vytunelovaná a za zády se nám smějí!!!!Proto důchodcům přidají 40 kč a sami sobě 4000 až 7000 kč.Proč ne oni *** nemají co žrát a za to, že sedí a chrápou v lavicích sněmovny a přemýšlí ,kde co si nakradou-si to přeci zaslouží ne národe!!!!!!Hnus-hnus!!!!Velice inteligentní národ-Češi!!!!!

Zobrazit celou diskusi